Ο Τσακαλώτος & το ψέμα: Τώρα λέει ότι το φθινόπωρο θα απαλειφθεί ο κίνδυνος GREXIT!

52
νέος, γύρος, διαβουλεύσεις, δανειστές,

…Και ξαφνικά ο ευκλείδης Τσακαλώτος μας ενημερώνει ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό οι περιορισμοί στα capital controls και ότι μέχρι τότε θα έχει απαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος του GREXIT.

Δηλαδή μέχρι σήμερα που μας έλεγαν ότι έχουμε αποφύγει το GREXIT, μας έλεγαν ψέματα;

Στην ουσία ο Τσακαλώτος μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς με αυτόν τον τρόπο ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ είναι ακόμη υπαρκτός.

Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να είναι επιλέξιμα απ’ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ανοίγοντας το δρόμο για χαλάρωση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι περιορισμοί στα capital controls ήδη περιορίζονται και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», είπε σχετικά.

Διαβάστε επίσης:  Η επόμενη μέρα για τη Συρία: Οι εικόνες καταστροφής, το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Άσαντ και το νέο σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ (φωτό)

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε.

«Απ’ τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιπαρέλθει το οικονομικό κόστος απ’ τη δημοσιονομική προσαρμογή: Το QE, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μία γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

«Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος», κατέληξε.