Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Ο Β.Πούτιν αποκάλυψε γιατί οι Ρώσοι αποχώρησαν από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Μάρτιο του 2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, 21 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έλυσε το μυστήριο της αιφνιδιαστικής..

αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Χάρκοβο στα τέλη του Μαρτίου του 2022, μετά την άκαρπη ειρηνευτική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.


Οι Ουκρανοί, είπε ο Ρώσος ηγέτης, είχαν υπογράψει συμφωνία ειρήνης και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους για την προστασίας των ρωσόφωνων μειονοτήτων, κάτι που αποτελούσε την βασική αιτία του πολέμου, αλλά «πάτησαν» τους ειρηνευτικούς όρους μόλις αποχωρήσαμε από το Κίεβο και συνέχισαν τον πόλεμο!

Μάλιστα είπε ότι «έχουμε το έγγραφο υπογεγραμμένο» αλλά «την άλλη μέρα πέταξαν τη συμφωνία στα σκουπίδια!».

Στημ συμφωνία έχει αναφερθεί και ο πρώην σύμβουλος του Β.Ζελένσκι

«Δεν συζητήσαμε με την ουκρανική πλευρά ότι αυτή η συνθήκη θα χαρακτηριζόταν απόρρητη, αλλά ποτέ δεν την παρουσιάσαμε, ούτε την σχολιάσαμε. Αυτό το σχέδιο συμφωνίας μονογραφήθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κατά το Ρώσο Πρόεδρο Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν στους γενικούς όρους της ουδετερότητας και των εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο (με την προτροπή Βρετανίας και ΗΠΑ) στη συνέχεια απέρριψε τα έγγραφα που είχε ήδη υπογράψει η αντιπροσωπεία του!

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό έγινε αφότου ο ίδιος απέσυρε τα στρατεύματά του από την περιοχή του Κιέβου, όπως προβλέπονταν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το έγγραφο με τίτλο «Συνθήκη για τη Μόνιμη Ουδετερότητα και τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία» είχε υπογραφεί από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Το κείμενο όριζε ότι η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει τη «μόνιμη ουδετερότητα» στο Σύνταγμά της. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Κίνα και η Γαλλία αναφέρονται ως εγγυητές.

Το κείμενο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, περιγράφει τόσο τις ρωσικές όσο και τις ουκρανικές προτάσεις σχετικά με το μέγεθος του μόνιμου στρατού της Ουκρανίας σε καιρό ειρήνης, καθώς και τον εξοπλισμό του.

Η συμφωνία είχε μονογραφεί και κάποιοι στην Μόσχα έκαναν το λάθος και έσπευσαν να την υλοποιήσουν χωρίς να πάρουν εγγυήσεις.

Η ανάπτυξη των ρωσικών αερομεταφερόμων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε ταχύτατα το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022 από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν βασικές περιοχές στα βόρεια και δυτικά του Κιέβου, μεταξύ των οποίων και τα δύο διεθνή αεροδρόμια σε μία υποδειγματική αερομεταφερόμενη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισαν την απόλυτη αεροπορική υπεροχή.

Οι ρωσικές ειδικές μονάδες έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο από όπου όμως οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις είχαν προλάβει να φυγαδεύσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι.

Οι σε υλοποίηση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης οι Ρώσοι άρχισαν να αποχωρούν στις 29 Μαρτίου. Στις 2 Απριλίου, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι το Κίεβο και η γύρω επαρχία ήταν και πάλι υπό ουκρανικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό και αυτό επιβεβαιώνει τον Ρώσο πρόεδρο, ότι κατά την ρωσική απόσυρση δεν ρίχθηκε ούτε ένας πυροβολισμός!

Όμως, απέφυγε να αναφερθεί στις συνέπειες της ρωσικής ενέργειας που κατέληξε σε πολιτικοστρατικό φιάσκο για την Μόσχα και ποιος έδωσε την εντολή αποχώρησης, χωρίς να υπάρχει η τελική ουκρανική υπογραφή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιδού ο κρυφός «παράδεισος» του Πούτιν στα σύνορα της Ρωσίας… με το ΝΑΤΟ

– Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χαλαρώσει από τα προεδρικά του καθήκοντα του,...

Εσπευσμένη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία- Η τύχη των “Τουρκικών” S-400 -Ο ρόλος της Αιγύπτου και τα σχέδια του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο κατά της...

Η πρόταση της Ουάσιγκτον για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, με προαπαιτούμενο...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος αποκαλύπτει τον νέο «εχθρό» της χώρας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο στρατός του απέτυχε...

Παγκόσμιος πόλεμος σε αριθμούς που προκαλούν ίλιγγο: 54 κράτη κατά του Πούτιν!

Τα δυτικά κράτη αύξησαν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής...