Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
18.3 C
Athens

«Οι δέκα πληγές του Φαραώ» κτυπούν την Ευρώπη μετά τον Covid-19 – Τί έρχεται

Ακολούθησε ο πόλεμος, η πείνα, η φτώχεια, η ξηρασία, το κρύο, οι φωτιές, η βρώση ακρίδων, η έλλειψη δημητριακών και το πυκνό σκοτάδι!

Σχεδόν τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία ή έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών, ανακοίνωσε σήμερα μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχεται η Δύση, αλλά και η χώρα μας, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, προμηνύουν μία οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Μία καταστροφή βέβαια που είναι απποτέλεσμα πολλαπλών πληγμάτων, που θυμίζουν τις Δέκα Πληγές του Φαραώ.

Πρώτα από όλα o Covid-19. Μία επιδημία που πριν έρθει φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όχι μόνο η επιδημία σαν ασθένεια αλλά και όλα τα παρελκόμενα από αυτή όπως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί με πειραματικά σκευάσματα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων και πολλά άλλα όπως όλοι γνωρίζετε.

Δεύτερον, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος που ήρθε σε μία κομβική χρονική στιγμή, αφού μόλις θα άρχιζε στον κόσμο η επαναλειτουργία των βιομηχανιών που υπολειτουργούσαν δυο χρόνια λόγω του Covid-19. Κάτι που φυσικά δεν θα συνέβαινε σε προ πανδημίας επίπεδα, αλλά κανείς δεν φανταζόταν τη ζημιά που προκλήθηκε στον κόσμο από τον πόλεμο αυτό, αποτέλεσμα φυσικά των ευρωπαϊκών ρωσικών κυρώσεων, όπως η πείνα λόγω της έλλειψης βασικών ειδών πρώτης ανάγκης (πληθωρισμός), η ανεπάρκεια φυσικού αερίου αλλά και η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων.

Τρίτον είναι όπως προαναφέραμε η πείνα, η οποία είναι αποτέλεσμα επίσης διαφόρων παραγόντων όπως η έλλειψη δημητριακών λόγω του πολέμου και των ρωσικών κυρώσεων αλλά και της ξηρασίας η οποία «παγώνει» οτιδήποτε καλλιεργήσιμο, αλλά «παγώνει» επίσης και τις μεταφορές όλων των προϊόντων.

Τέταρτον είναι η φτώχεια, που ειδικά στη χώρα μας έχει «χτυπήσει» κόκκινο, αφού εκτός της κατάντια όλων των προηγούμενων ετών πλέον οι δυτικές οικονομίες βυθίζονται από τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις γιατί στο τέλος αυτό που μετράει είναι τι διαθέτει κάποιος και όχι αν έχει «χαρτί» για να το αγοράσει. Έρευνα μάλιστα στη χώρα μας έδειξε πως τουλάχιστον 3 στους 10 Έλληνες βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας.

Σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για την αύξηση του κόστους των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας. Να σημειωθεί ότι ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν «πέσει», λόγω των πολιτικών τους στα ζητήματα πανδημίας και στο ουκρανικό.

Πέμπτον, η ξηρασία. Όπως σας αναφέραμε στο pronews.gr, παρ’ότι η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, επιχειρούν να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως… Ελβετία, οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα. Φυσικά μέσα στα νούμερο ένα προβλήματα είναι και η ξηρασία των ποταμών, τα οποία αποτελούν τους κύριους εφοδιαστικούς διαύλους στην ΕΕ.

Έκτον, το κρύο που έρχεται, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που είπε πρόσφατα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Ρόμπερτ Χάμπεκ, πως η Γερμανία (μία ανεξάρτητη μπροστά στη δική μας οικονομία χώρα) οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, κάποιες περιοχές θα έχαναν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θα γίνονταν φτωχότεροι.

Έβδομον είναι οι φωτιές, που φέτος κατέκαψαν άνευ προηγουμένου εκτάσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αφού όλο το καλοκαίρι η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, καθώς πολλές εστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες σε Γαλλία, Ισπανία, Κροατία και Πορτογαλία, εν μέσω καύσωνα.

Όγδοον είναι ένα πρωτοφανές σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!

Ένατον, η έλλειψη σιτηρών και δημητριακών σε όλη την Ευρώπη, διότι η Ρωσία σε απάντηση των κυρώσεων έχει απαγορεύσει στα «μη φιλικά κράτη» την εξαγωγή λιπασμάτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής λαχανικών δημητριακών κλπ. αλλά και την απαγόρευση εξαγωγής δημητριακών που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των ζωοτροφών.

Δέκατον, είναι το πυκνό σκοτάδι. Ήδη στη χώρα μας οι τιμές του ρεύματος έχουν γίνει απλησίαστες με τους πολίτες να αδυνατούν να τους πληρώσουν. Μάλιστα αντί για φοροελαφρύνσεις η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκε εν μία νυκτί, αλλά η κυβέρνηση επέβαλε και νέο φόρο για όλους, με τον οποίο επιχειρεί να μειώσει την κατανάλωση εν όψει χειμώνα! Ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά, αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και έχουν ήδη οφειλές στους παρόχους.

Όσον αφορά στην έκθεση για την ξηρασία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται πως 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.

«Η σοβαρή ξηρασία πλήττει από την αρχή του έτους πολλές περιφέρειες της Ευρώπης και επεκτείνεται περαιτέρω και επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι σοδειές του καλοκαιριού επλήγησαν, με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερες από το μέσο όρο των πέντε προηγουμένων ετών, ενώ οι αποδόσεις της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12% αντιστοίχως.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί επίσης, με περαιτέρω αντίκτυπο στους παραγωγούς ενέργειας εξαιτίας έλλειψης υδάτων για την τροφοδότηση συστημάτων ψύξης.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.

Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.

Ο δείκτης ξηρασίας του παρατηρητηρίου προκύπτει από μετρήσεις των βροχοπτώσεων, της υγρασίας του εδάφους και του κλάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τα φυτά για τη φωτοσύνθεση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπέρμποκ σε Πολωνία: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει λήξει

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει» δήλωσε από την Πολωνία η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου,...

“Ναι” Ευρωβουλής σε ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό πράσινο φως του για την εισαγωγή στην Ε.Ε. ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και...

Δώρα Ζέμπερη: Δύο φορές ισόβια στον δολοφόνο της

Με την ανώτερη ποινή, όπως και πρωτοδίκως τιμώρησαν οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών τον κατηγορούμενο για τη ληστεία και τη δολοφονία της...
Την Πέμπτη η νέα φορολοταρία από την ΑΑΔΕ

“Βροχή” οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις – Σχεδόν τους 200.000 οι χρήστες που “ανέβασαν”...

Κοντά στους 200.000 έφτασαν οι χρήστες που εγκατέστησαν στο κινητό τους τηλέφωνο  την εφαρμογή της εφορίας Appodixi και αρκετοί από αυτούς άρχισαν  να σκανάρουν...

ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Οπλο της Αποκάλυψης»

Εκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη μέλη του για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon...

Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες που σχετίζονται με επιδόματα και εφορία

Με τις περισσότερες πλέον συναλλαγές αλλά και υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση αιτήσεων για επιδόματα στο πλαίσιο της στήριξης των πολιτών, να παρέχονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά...

Έγινε πραγματικά σφαγή των Αλβανών στην Τριπολίτσα

Σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1821 στην Τριπολιτσά γράφοντας τα εξής: «Δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Όσοι μας πληγώνουν… Όσα μας προσβάλουν…

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί: Γιατί μας πληγώνουν; Γιατί τους αφήνουμε να μας πληγώσουν;...

Οι πέντε πληγές Του Χριστού

Μου γράφεις ότι άκουσες από ηλικιωμένες γυναίκες κάποιο παραμύθι για τις πέντε πληγές του...