Οριστικά τέλος η Τουρκία από το πρόγραμμα των F35

26
ΗΠΑ: Νομοσχέδιο

Εκτός προγράμματος των F-35 μένει η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400 «υπονομεύει τις δεσμεύσεις των νατοϊκων συμμάχων να μείνουν μακριά από τα ρωσικά συστήματα».

Ταυτόχρονα όμως σημειώνει ότι οι στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία ως σύμμαχη χώρα στο ΝΑΤΟ είναι πολυεπίπεδες και δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στο πρόγραμμα αυτό.

Τονίζεται πως η παραλαβή του ρωσικού συστήματος θα έχει «επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία», αλλά σημειώνεται πως η στρατηγική σχέση είναι ισχυρή».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία εκτενώς λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος S400 στην Τουρκία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται πως η παράδοση των S-400 ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία μπορεί να υποστεί κυρώσεις για τη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Δυστυχώς η απόφαση της Τουρκιάς για την αγορά των ρωσικών S-400 καθιστά αδύνατη την συνέχιση εμπλοκής στο πρόγραμμα F-35.

Tα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρξουν  με την ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την αποκάλυψη των εξελιγμένων δυνατοτήτων τους.

Διαβάστε επίσης:  Σχοινάς: Ελλάδα η Ρεάλ των Βαλκανίων - Η Τουρκία κάνει «καουμποϊλίκια»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT.

Η Τουρκία είναι ένας επί μακρόν και έμπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για 65 χρόνια αλλά παίρνοντας τους S400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις των Νατοϊκων Συμμάχων να μείνουν μακριά από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη αξία στην συμμαχία με την Τουρκία Σαν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις μας είναι πολυεπίπεδες και δεν εστιάζονται αποκλειστικά στα F35. Οι στρατιωτικές μας σχέσεις είναι ισχυρές και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία εκτενώς λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος S400 στην Τουρκία».