Οριστικά την Τετάρτη η εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

14
Κομισιόν: Αποφάσισε την εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και πάλι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να καταλήξουν στον επικεφαλής της Κομισιόν και τα άλλα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, με φόντο τις διαφωνίες μεταξύ κρατών-μελών που οδήγησαν στο χθεσινό «ναυάγιο».

Η έναρξη της συνόδου κορυφής για τα ευρωπαϊκά ύπατα αξιώματα θα καθυστερήσει κατά δύο ώρες ως τις 15:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει τις ξεχωριστές διαβουλεύσεις που έχει με ηγέτες χωρών.

Ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα για την Κομισιόν έναντι του συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι ο επικρατέστερος να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν την Τετάρτη το μεσημέρι τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους ενώ θα αποφασίσουν για τη σύνθεση των επιτροπών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, έως τις 23:00 απόψε, την διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της αυριανής ψηφοφορίας.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ιταλία

Αύριο θα εκλεγεί πρόεδρος, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σήμερα στο πρόσωπο, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ο απερχόμενος πρωθυπουργός επιλέγει να αποχωρήσει από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για να μιλήσει σε μια κομματική εκδήλωση. Πρόκειται για ένδειξη πανικού», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση και να τον εκπροσωπήσει στην Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.