Π. Καμμένος: Δεν θα υποχωρήσω για τη Μακεδονία

33
«Όχι μόνο το γνώριζε, αλλά ουσιαστικά ο ίδιος είχε φροντίσει να απαλλοτριώσει έναν-έναν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ με προσφορά ανταλλαγμάτων σε κυβερνητικές θέσεις. Μπήκε δηλαδή σε ξένο σπίτι, να πάρει τα παιδιά» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ, o υπ. Εθνικής Αμυνας έριξε στο τραπέζι μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα: από την ελληνική ονομασία «Μακεδονία», στον πιθανό σλάβικο όρο για την εξεύρεση λύσης, μέχρι την εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Καμμένος υπενθύμισε πως και άλλες φορές οι ΑΝΕΛ χρειάστηκε να εκφράσουν διαφορετική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το έπραξαν. Στις αντίστοιχες περιπτώσεις όμως που ανέφερε ο Π. Καμμένος, ουδέποτε κλονίστηκε ανεπανόρθωτα ο κυβερνητικός συνασπισμός, κάτι που έχει τη σημασία του.

Στην ομιλία του τώρα, ξεκινώντας, τόνισε πως η λύση του μείζονος εθνικού θέματος περνάει μέσα από την Ελλάδα, η οποία είναι πρόθυμη να σταθεί στο πλευρό του γειτονικού κράτους αρκεί «να μην πληγωθεί η ίδια». Στο διά ταύτα της ονομασίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε σε υψηλούς τόνους πως «το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε». Κλιμακώνοντας δε τη ρητορική του επικαλέστηκε για ακόμη μία φορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992 και προσωπικά τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή.

Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε και το Βουκουρέστι, διαχωρίζοντας τη θέση του Κώστα Καραμανλή από αυτήν της Ντ. Μπακογιάννη, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική «βεντέτα» μαζί της. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος έβαλε στο τραπέζι ακόμα και πιθανή λύση με σλαβική ονομασία: «Υπάρχουν σλαβικοί όροι», είπε χαρακτηριστικά, «όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο “Μακεδονία” και τους οποίους αποδεχόμαστε».

Διαβάστε επίσης:  "Όχι" είπαν σε ενδεχόμενη επιστροφή στους ΑΝΕΛ Λαζαρίδης και Δημήτρης Καμμένος

Την ίδια ώρα εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος ωστόσο έχει μιλήσει για σύνθετη ονομασία. Αφού εξήρε τον ρόλο του στο Κυπριακό, ο κ. Καμμένος έθεσε ακόμα μία πτυχή: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτεί όνομα το οποίο δεν θα φέρει τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”, αλλά θα φέρει το οποιοδήποτε όνομα θέλουν στα σλαβικά», δηλώνοντας όμως εκ νέου άρνηση στα «new (νέα) και upper (άνω) Μακεδονία».

Με αφορμή αυτή τη διατύπωση του κ. Καμμένου, υπενθυμίζεται πως με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει στο τραπέζι και ο όρος «Μακεντόνιγια». Τέλος, ο κ. Καμμένος διατύπωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ακόμα και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στην περίπτωση που «οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία».