Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
16.6 C
Athens

Π. Βαλαβάνης: Ένας άνθρωπος που αγαπάει ένα ζώο βρίσκει ένα σωρό αφορμές για να γίνει καλύτερος

Σχέση μοναδική, συντροφικότητα και ανιδιοτελής αγάπη. Ο σκύλος αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον πιο πιστό σύντροφο του ανθρώπου.

Πολλές χιλιετίες συνοδοιπόροι οι σκύλοι και οι άνθρωποι, πολλές και οι συγκινητικές ιστορίες τους.

Ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, με αφορμή το βιβλίο του «Σκύλοι από τους αρχαίους χρόνους» που κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη Βιβλία, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Αθήνα 9,84 και περιέγραψε στην Τασούλα Επτακοίλη, το ρόλο και τη σεβαστή θέση  των σκύλων στην καθημερινή ζωή των αρχαίων προγόνων μας, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, όπως άλλωστε διαπιστώνεται από τις αναρίθμητες σχετικές αναφορές στα έργα, στην τέχνη, στους μύθους, στις ιστορίες, ακόμα και στα ταφικά έθιμα της κλασικής αρχαιότητας.

Όπως είπε, η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε όταν πρόσφατα απέκτησε τον δικό του σκύλο και με αυτήν την αφορμή συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία ένα βιβλίο για τον ρόλο των τετράποδων φίλων μας στην αρχαιότητα.

«Με τον σκύλο μου, ένιωσα τα τρία… Α που μας λένε όλοι οι σοφοί να ακολουθούμε αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή μας: ανοχή στην αρχή, αποδοχή στη συνέχεια και στο τέλος… αγάπη», είπε χαρακτηριστικά.

Πόσο μακριά πηγαίνει η συνύπαρξη σκύλου και ανθρώπου

«Η παλαιότερη ένδειξη ύπαρξης ενός σκύλου εντοπίζεται  στις τοιχογραφίες των Σπηλαίων στην Αλταμίρα της Ισπανίας που έχουν ηλικία 30.000 ετών. Παράλληλα, υπάρχουν και νεότερα δεδομένα όπως ταφές σκύλων στην Γερμανία πριν από 20.000 χρόνια ενώ βρέθηκαν και οι πατημασιές ενός παιδιού και ενός σκυλιού σε ένα λασπωμένο έδαφος σπηλαίου στη Γαλλία πριν από 14.000 χρόνια. Οι ενδείξεις είναι αραιές αρχαιολογικά αλλά πολύ αυστηρά τεκμηριωμένες».

Σκύλος και λύκος

«Ο σκύλος προέρχεται από τον λύκο. Μια ομάδα λύκων αντελήφθησαν ότι αν ακολουθήσουν τους ανθρώπους που κατά την παλαιολιθική εποχή ήταν κυνηγοί και καρποσυλλέκτες, μπορούσαν να έχουν σίγουρο φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, παγιώθηκε μια διαδικασία και σταδιακά -σε διάφορα μέρη του κόσμου- δημιουργήθηκαν και οι πρώτες αγέλες των λύκων που έγιναν σκύλοι και ακολουθούσαν τους ανθρώπους».

Άνθρωποι και ζώα: μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο

«Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα για το βιβλίο, ανακάλυψα πολλά συγκινητικά στιγμιότυπα της στενής σχέσης και της αγάπης που ανέπτυξαν άνθρωποι και σκύλοι ανά τον κόσμο, όπως η κοινή ταφή ενός ζευγαριού και ενός σκύλου στη Γερμανία πριν από 14.000 χρόνια που υποδηλώνει ότι ζούσαν και πέθαναν μαζί καθώς και μια ταφή στο Ισραήλ πριν από 12.000 όπου μια γυναίκα βρέθηκε θαμμένη στο πλάι και δίπλα της,  ήταν θαμμένο ένα μικρό σκυλάκι το οποίο έχει καλύψει με το χέρι της, σαν να ήθελε να το προστατεύσει».

Άνθρωποι και σκύλοι στην Αρχαία Ελλάδα

«Στην Αρχαία Ελλάδα εμφανίζεται μια διαφορετική σχέση των ανθρώπων με τους σκύλους που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνται για το κυνήγι και πλέον γίνονται οικόσιτα ζώα, σύντροφοι του ανθρώπου στην καθημερινή ζωή. Υπολογίζεται ότι σκύλοι απεικονίζονται σε περισσότερα από 15.000 αγγεία, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας των αρχαίων Ελλήνων ενώ αναπτύσσεται ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους σκύλους και στα παιδιά. Στην Αρχαία Ελλάδα ο σκύλος συνδέεται με τη ζωή όλων των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών».

Δείγμα μεγαλοαστικής ευγένειας

«Συχνά οι σκύλοι συμμετείχαν ακόμα και στα συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων. Φαίνεται πως το να έχει κάποιος ένα σκύλο εκείνη την εποχή, ήταν ένδειξη  μεγαλοαστικής ευγένειας, υποδήλωνε την υψηλή  κοινωνική του τάξη».

Οικολογική συνείδηση στην αρχαιότητα

«Οι Αρχαίοι Έλληνες, διέθεταν οικολογική συνείδηση , όχι γιατί την διδάχτηκαν αλλά επειδή ήταν κάτι αυτονόητο για την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, γνώριζαν ότι αν εξόντωναν μια ολόκληρη ομάδα ελαφιών, αργότερα δεν θα είχαν να φάνε ή αν έκοβαν όλα τα δέντρα για να φτιάξουν πλοία δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να λειτουργήσουν τα ναυπηγεία τους. Ο σεβασμός στη φύση ήταν μια αυτονόητη διαδικασία και αποτέλεσμα της ιδιαίτερης σχέσης που είχαν με τον τόπο που ζούσαν».

Περί φιλοζωίας…

«Φιλοζωία είναι η ανθρωπιά. ΄Ένας άνθρωπος που αγαπάει ένα ζώο βρίσκει ένα σωρό αφορμές για να γίνει καλύτερος. Αν κάποιος αγαπάει, φροντίζει και αποκτά ιδιαίτερη σχέση με ένα ζώο, αυτό αποτελεί μια καλή πρώτη ύλη για να μεταφερθεί και στον άνθρωπο».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θήβα: Νεκρό παιδί 1,5 έτους

Τραγωδία στη Θήβα, όπου ένα παιδάκι μόλις 1,5 έτους έχασε τη ζωή του κάτω από μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε 10:41 το πρωί, μέσα...

Μενίδι: Τραυματισμός άντρα από αδέσποτη σφαίρα

Θύμα άσκοπου πυροβολισμού όπως όλα δείχνουν, έπεσε ένας 35χρονος ο οποίος το μεσημέρι, ενώ βρισκόταν στον δρόμο επί της οδού Ήρας στο Μενίδι, τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα. Το θύμα δήλωσε...

Βελτιωμένος με ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας

Με πολλή ηλιοφάνεια, άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και μεσημεριανή αστάθεια θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Πιο αναλυτικά,...

Αγία Παρασκευή: Βρέθηκε απανθρακωμένη γυναίκα σε διαμέρισμα που ξέσπασε φωτιά

Ένα άτομο βρέθηκε απανθρακωμένο στο σαλόνι διαμερίσματος που ξέσπασε φωτιά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 6 το...
Πάσχα 2019: Έθιμα και παραδόσεις της Ρούμελης

Πάσχα: Έθιμα και παραδόσεις της Ρούμελης

Το ψήσιμο του αρνιού και το τελετουργικό για την προετοιμασία του είναι κάτι ξεχωριστό, αφού ακριβώς για τη Ρούμελη το Πάσχα είναι στοιχείο από...
διαδηλώσεις, μολότοφ, νεκροί, Marfin Egnatia,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Μαΐου κουκουλοφόροι πετούν βόμβες Μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 2010...Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. 150.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Αθήνα, όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. Κουκουλοφόροι...

Έφυγε η Άννα Παναγιωτοπούλου– Θλίψη για το θάνατο της

Την είδηση του θανάτου της ηθοποιού Άννας Παναγιωτοπούλου έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής του στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Έφυγε η Άννα» έγραψε συνοδεύοντας με ένα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ζώα Συντροφιάς στην Ελλάδα: Συνεργάτες στη Ζωή, Φίλοι για Πάντα

Η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα...

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα...

Μητσοτάκης: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί εντός των επόμενων 10 ημερών το νέο νομοσχέδιο για...

Βορίδης: Νομοθετούμε υπέρ της προστασίας των ζώων συντροφιάς

Τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς ανέπτυξε,...