Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

96
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Νεφρού καθιερώθηκε από το 2017 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού του Καρκίνου του Νεφρού (IKCC) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για μια «ξεχασμένη», όπως τη χαρακτηρίζει ο IKCC, νόσο.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, στην ίδια θέση με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ποσοστό μικρότερο από 0,05% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο του νεφρού. Έτσι, ο καρκίνος του νεφρού θεωρείται ένας αρκετά σπάνιος καρκίνος.

Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) προβλέπει αύξηση 22% στα περιστατικά, από 338.000 το 2012 σε 413.000 ετησίως έως το 2020. Αυτή η σταθερή αύξηση στα περιστατικά αναδεικνύει τον καρκίνο του νεφρού σε απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Παράγοντες που θεωρείται ότι καθοδηγούν τις αυξητικές τάσεις στα περιστατικά καρκίνου του νεφρού είναι μεταξύ άλλων η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η εξάπλωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, καθώς και το κάπνισμα.

Συμπτώματα καρκίνου του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού χαρακτηρίζεται «σιωπηλή» νόσος, καθώς συχνά δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία κατά τη διενέργεια ακτινογραφίας, υπερήχου ή άλλης εξέτασης για τη διερεύνηση κάποιας άλλης πάθησης.

Όταν προκαλεί συμπτώματα, συνήθως σε πιο προχωρημένο στάδιο, αυτά μπορεί να είναι μη ειδικά και να παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διάγνωση.

Δείτε παρακάτω ποια συμπτώματα είναι πιο στενά συνυφασμένα με τον καρκίνο του νεφρού. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που εκδηλώνετε μία ή περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις.

Διαβάστε επίσης:  Τα φάρμακα της στύσης βελτιώνουν τη βαρύτητα της κατάθλιψης

1. Αίμα στα ούρα (αιματουρία): Η αιματουρία μπορεί να είναι μικροσκοπική, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα να είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο στη γενική εξέταση ούρων, ή μακροσκοπική, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα να βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η αλλοίωση του χρώματος των ούρων.

2. Πόνος στη μέση, μόνο στη μία πλευρά, χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός: Ο πόνος «ακτινοβολεί» από το νεφρό προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να γίνεται αισθητός στη μέση.

3. Ψηλαφητή μάζα (όγκος) στο πλάι του κορμού ή χαμηλά στη μέση: Η μάζα είναι αισθητή στο ύψος των νεφρών, δηλαδή ακριβώς κάτω από το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη.

4. Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και που η έντασή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου.

5. Απώλεια όρεξης: Η επιθυμία για φαγητό είναι αισθητά μειωμένη και επομένως μειώνεται και η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κανείς μέσα στην ημέρα.

6. Απώλεια βάρους: Η μειωμένη όρεξη φέρνει και απώλεια κιλών, άλλοτε πάλι όμως το σωματικό βάρος μειώνεται χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες ή τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

7. Συχνός πυρετός: Στην περίπτωση του καρκίνου των νεφρών, ο πυρετός δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια λοίμωξη και εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

8. Αναιμία: Ως αναιμία ορίζεται η μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ο αριθμός των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.