Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού: Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Νεφρού καθιερώθηκε από το 2017 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού του Καρκίνου του Νεφρού (IKCC) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για μια «ξεχασμένη», όπως τη χαρακτηρίζει ο IKCC, νόσο.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, στην ίδια θέση με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ποσοστό μικρότερο από 0,05% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο του νεφρού. Έτσι, ο καρκίνος του νεφρού θεωρείται ένας αρκετά σπάνιος καρκίνος.

Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) προβλέπει αύξηση 22% στα περιστατικά, από 338.000 το 2012 σε 413.000 ετησίως έως το 2020. Αυτή η σταθερή αύξηση στα περιστατικά αναδεικνύει τον καρκίνο του νεφρού σε απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Παράγοντες που θεωρείται ότι καθοδηγούν τις αυξητικές τάσεις στα περιστατικά καρκίνου του νεφρού είναι μεταξύ άλλων η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η εξάπλωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, καθώς και το κάπνισμα.

Συμπτώματα καρκίνου του νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού χαρακτηρίζεται «σιωπηλή» νόσος, καθώς συχνά δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία κατά τη διενέργεια ακτινογραφίας, υπερήχου ή άλλης εξέτασης για τη διερεύνηση κάποιας άλλης πάθησης.

Όταν προκαλεί συμπτώματα, συνήθως σε πιο προχωρημένο στάδιο, αυτά μπορεί να είναι μη ειδικά και να παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διάγνωση.

Δείτε παρακάτω ποια συμπτώματα είναι πιο στενά συνυφασμένα με τον καρκίνο του νεφρού. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που εκδηλώνετε μία ή περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις.

1. Αίμα στα ούρα (αιματουρία): Η αιματουρία μπορεί να είναι μικροσκοπική, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα να είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο στη γενική εξέταση ούρων, ή μακροσκοπική, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα να βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η αλλοίωση του χρώματος των ούρων.

2. Πόνος στη μέση, μόνο στη μία πλευρά, χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός: Ο πόνος «ακτινοβολεί» από το νεφρό προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να γίνεται αισθητός στη μέση.

3. Ψηλαφητή μάζα (όγκος) στο πλάι του κορμού ή χαμηλά στη μέση: Η μάζα είναι αισθητή στο ύψος των νεφρών, δηλαδή ακριβώς κάτω από το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη.

4. Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και που η έντασή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου.

5. Απώλεια όρεξης: Η επιθυμία για φαγητό είναι αισθητά μειωμένη και επομένως μειώνεται και η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κανείς μέσα στην ημέρα.

6. Απώλεια βάρους: Η μειωμένη όρεξη φέρνει και απώλεια κιλών, άλλοτε πάλι όμως το σωματικό βάρος μειώνεται χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες ή τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

7. Συχνός πυρετός: Στην περίπτωση του καρκίνου των νεφρών, ο πυρετός δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια λοίμωξη και εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

8. Αναιμία: Ως αναιμία ορίζεται η μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ο αριθμός των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση...

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο...

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...