Παρεμβάσεις στις συντάξεις – Τι αλλάζει

32
Στις 28 και 30 Ιουλίου πληρώνονται οι συντάξεις Αυγούστου

Στην διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει εφάπαξ περικοπή συντάξεων, προέβησαν πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, θα γίνει σταδιακή παρακράτηση ή αύξηση συντάξεων, κατά περίπτωση, με βάση τον επανυπολογισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Στο πλαίσιο της “επανεκκίνησης” που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:

-Τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

-Την έκδοση και αποστολή των ενημερωτικών- εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους συνταξιούχους, εντός του Οκτωβρίου και

-Την καταβολή στο τέλος Σεπτεμβρίου των περίπου 60.000 αυξημένων συντάξεων χηρείας, μαζί με τα αναδρομικά τετραμήνου, από τον Ιούνιο, οπότε τέθηκε σε ισχύ η πρόβλεψη για την χορήγηση αύξησης.

Διαβάστε επίσης:  Αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων: Ποιοι κερδίζουν - ποιοι χάνουν

-Ενδεχόμενη διαφορά στην σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό, είτε υπέρ του συνταξιούχου είτε υπέρ του Δημοσίου, θα αποδοθεί ή θα παρακρατηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Με την ίδια μεθοδολογία θα καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις με ανώτατο όριο τα 4.608 ευρώ μεικτά ή 3.725 ευρώ καθαρά, σε περίπου 50.000 συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, αυτοαπασχολούμενους, και παράλληλα ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν καταβάλλει υψηλότερα ασφάλiστρα κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου τους.