Πετρολούκας Χαλκιάς: «Η παραδοσιακή μουσική είναι οι ρίζες μας, το παρελθόν μας, η ταυτότητά μας»

113

Ένας από τους ζωντανούς μύθους της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς, ο οποίος, με τέχνη, ύφος, λυρισμό και σπάνια δεξιοτεχνία, υπηρετεί σε όλη του τη ζωή την πεντατονική ηπειρώτικη μουσική – το «άλας της Γης», μας μιλά για τη συναυλία «Η Ήπειρός μου».

Με τις μεγάλες φωνές της Ηπείρου να συμμετέχουν για πρώτη φορά μαζί, η συναυλία πραγματοποιείται στο Θέατρο Πέτρας, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Με ένα ιδιαίτερο μουσικό πάντρεμα που τον κάνει να ξεχωρίζει και να μην είναι ένας ακόμα δεξιοτέχνης του κλαρίνου, αλλά μια μεγάλης εμβέλειας μουσική προσωπικότητα, που χαρίζει στην τέχνη του διαχρονικότητα, αφού αποπειράται να την αναμιγνύει αυτοσχεδιαστικά με άλλες – φαινομενικά, εντελώς διαφορετικές – μουσικές, ο Πετρολούκας Χαλκιάς μιλά για τη συναυλία, για την παραδοσιακή μουσική και για την Ελλάδα.

Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό αυτήν τη βραδιά;

«Θα κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μουσική της Ηπείρου. Θα φροντίσουμε, όμως, να παίξουμε επιλεκτικά και κάποια τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Θα είναι μια βραδιά με έντονο ελληνικό άρωμα για όλους όσοι αγαπούν την Ήπειρο και όχι μόνο. Θα είναι μια πραγματική γιορτή της παραδοσιακής μουσικής και καλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους, να έρθουν να τη ζήσουμε παρέα».

petroloukas-xalkias
Ποια θα είναι η συντροφιά σας, επί σκηνής;

«Συντροφιά μας θα είναι η Ματούλα Ζαμάνη, η Παγώνη Χαλκιά, ο Κώστας Τζήμας, ο Αντώνης Κυρίτσης και η ορχήστρα μου. Ειδικά με τον Αντώνη, συνεργαζόμαστε σχεδόν 40 χρόνια! Με τη Ματούλα Ζαμάνη, συναντιόμαστε πρώτη φορά στη σκηνή. Είναι πολύ σημαντικό να ασχολούνται νέα παιδιά με την παραδοσιακή μουσική, είναι πολύ ελπιδοφόρο».

Διαβάστε επίσης:  Ένας "άλλος Μίμης Πλέσσας".... ο Λυρικός

Τι σας μαγεύει στην παραδοσιακή μουσική;

«Η παραδοσιακή μουσική είναι η βάση μου, η ψυχή μου. Η παραδοσιακή μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή μου, από τότε που γεννήθηκα και, αργότερα, που μεγάλωσα. Είναι το σπίτι μου, ο πατέρας μου, η μάνα μου, τα αδέρφια μου, η γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Είναι τα 100 τραγούδια, που έχουμε βγάλει με τον Αντώνη και παίζουμε εδώ, στην Αμερική, παντού».

Ποιο είναι το όνειρό σας για αυτήν;

«Το μόνο όνειρο, που έχω για αυτήν, είναι να μπορέσει ο κόσμος να τη διατηρήσει και να τη μεταβιβάσει στις επόμενες γενιές. Δεν πρέπει να χαθεί. Είναι οι ρίζες μας, το παρελθόν μας, η ταυτότητά μας».

petroloukas-xalkias

Τι χρειάζεται η σημερινή Ελλάδα, για να ξαναβρεί το φως της;

«Η Ελλάδα χρειάζεται τέσσερις αρετές, για να βρει ξανά το φως της: ήθος, αλληλεγγύη, ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια. Μόνο βοηθώντας ο ένας τον άλλο, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Πληροφορίες

Θέατρο Πέτρας: Πετρούπολη, τηλ.: 210 5012402. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 13 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑΜΕΑ): 10 ευρώ, παιδιά έως 10 ετών: δωρεάν. Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου, Δημαρχείο Πετρούπολης, Δημοτικός Κινηματογράφος «CINE Πετρούπολις», Δημαρχείο Αιγάλεω, καταστήματα: Public, Media Markt, Seven Spots, Reload, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 210 7234567 και 11876, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και viva.gr.