Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
17.6 C
Athens

Ποια τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας – Σε ποιο τομέα εστιάζουν Τούρκοι οικονομολόγοι και αναλυτές

Με τίτλο «Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας – Τούρκοι οικονομολόγοι και αναλυτές εστιάζουν στην οικονομία», εφημερίδα της Κύπρου εξετάζει τι μπορεί να συμβεί στην ωρολογιακή βόμβα Τουρκία.

Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμης σημασίας δημοψήφισμα στην Τουρκία…., οι Τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι εστιάζουν σε τέσσερα σενάρια για το μέλλον της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Τα τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Τουρκίας έρχονται σε μια περίοδο που το τουρκικό κεφάλαιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι το νέο μήνυμα της διοίκησης της Τράπεζας Ις (Εργασίας).

Η διοίκηση της μεγάλης τουρκικής τράπεζας προειδοποιεί την τουρκική κοινή γνώμη ότι σε περίπτωση που δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η πολιτική κρίση και αστάθεια στην χώρα, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Την ανησυχία της Τράπεζας Ις συμμερίζονται και ανεξάρτητοι αναλυτές που διευκρινίζουν ότι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης και η αστάθεια στα νότια σύνορα της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την τουρκική οικονομία.

Ήδη ο τουριστικός τομέας της χώρας, μια από τις μανιβέλες της οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας της προηγούμενης περιόδου, ετοιμάζεται για ένα νέο μη κερδοφόρο καλοκαίρι.

Πηγές της εφημερίδας διευκρινίζουν σε αυτό το μέσο ότι παρά την μείωση των τιμών σε πολλές τουριστικές μονάδες, οι κρατήσεις και η ζήτηση δεν ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες του τουρκικού κεφαλαίου.
Υπό τις προαναφερόμενες δυσοίωνες συνθήκες λοιπόν, οι Τούρκοι οικονομολόγοι και αναλυτές κρατούν την ανάσα τους και στρέφουν τα βλέμματά τους στα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία.

1ο: Επικράτηση του «ναι»

Σύμφωνα με αναλυτές η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια στην Τουρκία.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι αναμένουν μια σύντομη περίοδο σχετικής «ηρεμίας» στο εσωτερικό της χώρας και στην τουρκική αγορά.

Σε αυτή την σύντομη περίοδο, η τουρκική λίρα ενδέχεται να επανακτήσει πολύτιμο, χαμένο έδαφος στην τουρκική αγορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αυτή η μικρή «ευμάρεια» δεν πρόκειται να έχει μέλλον καθώς αργά ή γρήγορα ο Πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι Τούρκοι οικονομολόγοι που εστιάζουν σε αυτό το σενάριο δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις «παρενέργειές» του.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι ο αυταρχισμός της νέας περιόδου ενδέχεται να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με διάφορα, αναπάντεχα προβλήματα στα πεδία της εσωτερικής διακυβέρνησης, διπλωματίας και οικονομίας.

2ο: Ματαίωση του δημοψηφίσματος

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας συντριπτικής ήττας στο δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δεν θα επέλεγαν να αποσύρουν το δημοψήφισμα για να εμποδίσουν ένα νέο πλήγμα στο γόητρό τους;
Το συγκεκριμένο σενάριο προβληματίζει μικρή μερίδα αναλυτών.
Τουρκική πηγή που αναλύει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για λογαριασμό μεγάλης τράπεζας τονίζει ότι το προαναφερόμενο σενάριο είναι «απομακρυσμένο».

Και προσθέτει: «Στο σημείο που φτάσανε σήμερα οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας η ματαίωση του δημοψηφίσματος ισοδυναμεί με ήττα του Ερντογάν.

»Το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε προσωπική υπόθεση για τον ίδιον. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να παραιτηθεί από τον αγώνα την τελευταία στιγμή, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα».
Παρόλα αυτά, η πηγή μας προσθέτει ότι τις τελευταίες εβδομάδες στην Άγκυρα ακούγονται φωνές που θέλουν τους κύκλους της κυβέρνησης να προβληματίζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

3ο: Επικράτηση του «όχι»

Πρόκειται για ένα «εφιαλτικό» σενάριο σύμφωνα με την καλά ενημερωμένη πηγή μας.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιχειρήσει να επιβάλει εκ νέου στην χώρα του την συνταγματική αναθεώρηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Έτσι, η Τουρκία και η οικονομία της θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της διαιώνισης της πολιτικής αστάθειας.

Σχετικά με αυτό το σενάριο, η πηγή μας τονίζει το εξής: «Στις διοικήσεις των μεγάλων τουρκικών τραπεζών η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο Ερντογάν θα καταφέρει να σημειώσει μια νέα επιτυχία στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, στο εσωτερικό της Τουρκίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στο στρατόπεδο των Γκρίζων Λύκων και στα προπύργια της κυβέρνησης παρατηρείται ένα νέο «ρεύμα».
Πολίτες που υποστηρίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «όχι». Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται τελικά να μας φέρει ενώπιον εκπλήξεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς, οι κύκλοι της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι τα ποσοστά του «ναι» έχουν ξεπεράσει ήδη το ποσοστό του 54%.

4ο: Πρόωρες εκλογές

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι Τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι και αναλυτές υπογραμμίζουν ένα σημαντικό σημείο:
Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Οι αναλυτές, σχετικά με το συγκεκριμένο σενάριο, υπογραμμίζουν τα εξής.
Σε περίπτωση της επικράτησης του «ναι», ο Πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται να μην έχει άλλη επιλογή παρά να συντομέψει την «μεταβατική περίοδο» για το νέο πολίτευμα.

Διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε άγνωστα νερά και σε πολιτική ασάφεια.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση δηλαδή που το «όχι» βγει νικητής από το δημοψήφισμα, οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να είναι η μοναδική, τελική επιλογή του ισχυρού πολιτικού άνδρα.

Και αυτό διότι με την σημερινή σύνθεσή της, η τουρκική βουλή δεν παρέχει στον κ. Ερντογάν πολλά περιθώρια για νέους πολιτικούς ελιγμούς.

Πηγή: tribune.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ταϊλάνδη: Φρικτό τροχαίο με λεωφορείο – Τουλάχιστον 14 νεκροί και 32 τραυματίες

Διώροφο λεωφορείο έπεσε πάνω σε δέντρο και κόπηκε στα δύο στη νότια Ταϊλάνδη, με τον έως τώρα απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για...

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξηρά και αέρος

Σε πλήρη ισχύ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επικεντρώνει πλέον στο νότιο τμήμα και κυρίως σε...
σαν σήμερα, ποτοαπαγόρευση, 1933,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Δεκεμβρίου καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1933...Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

Νεκρή βρέθηκε 14χρονη που είχε απαχθεί στα Σκόπια – Φαίνεται να εμπλέκεται ο πατέρας...

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από την δολοφονία μίας 14χρονης, η οποία απήχθη πριν δέκα ημέρες, μπροστά από το σπίτι της στα Σκόπια και βρέθηκε νεκρή την Κυριακή (3/12) σε...

Σεισμός στην Τουρκία: Δεν ήταν αυτός ο μεγάλος που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη

Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 5,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του Κόλπου της...

Άνω – κάτω ο πλανήτης με τη μυστηριώδη πνευμονία που επελαύνει στην Κίνα –...

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα αυξάνονται ταχύτατα (στη χώρα ονομάζεται...
Στόλτενμπεργκ: «Την Τετάρτη η ένταξη της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

O γραμματέας του ΝΑΤΟ προετοιμάζει για την ήττα: «Άσχημα νέα από την Ουκρανία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα από την Ουκρανία. Την άποψη αυτή εξέφρασε σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κυβερνητικές πηγές δίνουν τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού: “Θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ”

Τέλος στις φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό βάζουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεν...

Orwell και Huxley… Τι φοβόντουσαν περισσότερο για το μέλλον…

Αυτό που ο Orwell φοβόταν περισσότερο απ’ όλα ήταν εκείνες τις εξουσίες που θα...

Αυτά θα τρώμε το 2040

Το μέλλον των τροφίμων αλλά και το πώς φανταζόμαστε τα γεύματα το 2040 βρέθηκαν...

Βγαλμένη απ’ το μέλλον: Η πιο πρωτοποριακή πολυκατοικία στην Ελλάδα με τα μπαλκόνια με πισίνα και τεχνητή λίμνη (φωτό)

Μια ονειρική κατασκευή στην Γλυφάδα Εφόσον περάσεις από τους δρόμους της Γλυφάδας και την αντικρίσεις,...