Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.3 C
Athens

Ποια είναι η νέα μετάλλαξη AY3 που απειλεί ξαφνικά το Iσραήλ

Προέκυψε από τη μετάλλαξη Delta

Ξαφνικά η μετάλλαξη Delta γεννά νέες παραλλαγές στο πολυεμβολιασμένο Ισραήλ.

Έτσι ανώτερος αξιωματούχος της χώρας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Delta θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ σε νέο lockdown.

H νεοφερμένη μετάλλαξη η οποία ονομάζεται AY3 (ποιος τους δίνει άραγε τα ονόματα;) θα μπορούσε να είναι το κερασάκι στη τούρτα.

“Εάν φτάσει στο Ισραήλ, ίσως μας εξαναγκάσει στο lockdown που θέλουμε να αποφύγουμε”, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας, Dr. Asher Shalmon , στην Επιτροπή Νομικών και Συντάγματος της Κνεσέτ, αναφερόμενος στην AY3, η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται στη Νότια Αμερική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 10 κρούσματα AY3 στο Ισραήλ, οκτώ μεταξύ των ατόμων που επέστρεψαν πρόσφατα από το εξωτερικό και δύο που φαίνεται να έχουν μολυνθεί εντός της χώρας.
“Το AY3 είναι ένας υποτύπος της παραλλαγής Delta, που εμπίπτει στην κατηγορία αυτών που ονομάσαμε παραλλαγές Delta-Plus”, δήλωσε ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan. “Όλοι τους παρουσιάζουν μια μετάλλαξη που ονομάζεται 417, η οποία είναι ύποπτη ότι βοηθά την παραλλαγή να ξεφύγει από αντισώματα”.

Όλοι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται συνεχώς. Ενώ οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν έχουν συνέπειες, μια ομάδα μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή και ο ιός μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορετική πρωτεΐνη ως συνέπεια.

Στην περίπτωση του κορονοϊού, η βασική πρωτεΐνη που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η πρωτεΐνη ακίδα, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού και της επιτρέπει να διεισδύσει στα κύτταρα ξενιστές και να προκαλέσει λοιμώξεις.
Οι παραλλαγές προκαλούν ανησυχία όταν αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, καθώς τείνουν να προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα ή να φαίνονται πιο ανθεκτικές στα αντισώματα.

«Είδαμε ότι από τον Μάιο το στέλεχος ήταν σχεδόν ανύπαρκτο στις ΗΠΑ και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 13% όλων των περιπτώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, και σε ορισμένες μεμονωμένες πολιτείες όπως το Μισισιπή και το Μιζούρι, έως και 43% -45% των περιπτώσεων », σημείωσε ο Cohen.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η παραλλαγή έχει φτάσει στο Ισραήλ και ότι η χώρα κινδυνεύει περισσότερο από τον αποκλεισμό, ο καθηγητής είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο.
«Πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά τι συμβαίνει και να δούμε αν θα εξαπλωθεί περαιτέρω στη χώρα», είπε. «Με την αρχική Delta ήμασταν σε παρόμοια κατάσταση: Η Delta βρισκόταν στο Ισραήλ τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε αδρανής μέχρι που ξαφνικά τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται τον Ιούνιο», είπε.

Ωστόσο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι ότι με 7.000-8.000 νέους φορείς ιών που εντοπίζονται καθημερινά, η χώρα δεν καταφέρνει να πραγματοποιήσει γενετικές αλληλουχίες όλων των νέων κρουσμάτων, αλλά μόνο ενός στατιστικού δείγματος, το οποίο δεν επιτρέπει στις υγειονομικές αρχές να διατηρεί τις παραλλαγές πλήρως υπό παρακολούθηση.
«Όταν είχαμε λιγότερα κρούσματα, καταφέραμε να τα ακολουθήσουμε σχεδόν όλα», εξηγεί ο Cohen.

Όσον αφορά το πόσο ανησυχητική είναι η παραλλαγή εάν θα εξαπλωθεί, ο Cohen είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, καθώς οι πληροφορίες είναι ακόμα πολύ περιορισμένες.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι όταν πρόκειται για την προστασία των αντισωμάτων, δεν πρόκειται να είναι ένα θέμα όλα ή τίποτα, αλλά μάλλον θα διατηρήσουμε κάποια μορφή προστασίας, ακόμη και αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδειχθεί χαμηλότερη.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μελέτη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι στο Τσερνόμπιλ έχουν ανοσία στον καρκίνο

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ  φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο  γονιδιώματα – αυξάνοντας τις...

Παγκόσμιος προβληματισμός για την επάνοδο του κορονοϊού: Πόσο ανησυχεί η μετάλλαξη Eris

Τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως προβληματίζει η εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής EG.5.1. (Eris) του στελέχους...

Το εφιαλτικό σενάριο για το κόστος των πυρομαχικών που ανατινάχθηκαν στο στρατόπεδο «Καράμπα»

Η αποθήκη στην Αγχίαλο, 6 χιλιόμετρα από την 111 Πτέρυγα μάχης ήταν γεμάτη με...

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επικράτηση...