Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.5 C
Athens

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου το εργασιακό στρες, ο κακός ύπνος και η υπέρταση

Το εργασιακό στρες, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο κακός ύπνος, αποτελούν συνταγή πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές.

Μελέτη με τη συμμετοχή περίπου 2.000 εργαζομένων με υψηλή αρτηριακή πίεση οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 18 χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι ανέφεραν ότι είχαν άγχος στη δουλειά και κακή ποιότητα ύπνου, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις συγκριτικά με όσους κοιμούνταν καλά και δεν είχαν άγχος στη δουλειά.

«Το 50% των ενηλίκων έχει υψηλή αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Δρ. Gregg Fonarow, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο, δήλωσε ο Fonarow, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Αρκετές μελέτες έχουν ανακαλύψει συσχετισμούς του αυξημένου εργασιακού στρες και του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο κακός ύπνος επίσης συνδέεται με αύξηση του κινδύνου» πρόσθεσε.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), όσοι είχαν μόνο άγχος διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως και αυτοί που ανέφεραν ότι είχαν μόνο κακή ποιότητα ύπνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρα Karl-Heinz Ladwig, «ο ύπνος θα πρέπει να είναι μια περίοδος αναζωογόνησης, χαλάρωσης και αποκατάστασης των ενεργειακών επιπέδων. Αν έχετε άγχος στην εργασία, ο ύπνος σας βοηθά να αναρρώσετε» . Ο Ladwig είναι καθηγητής στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Υγεία και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

«Δυστυχώς, ο κακός ύπνος και το εργασιακό στρες συχνά συμβαδίζουν και, όταν συνδυάζονται με υπέρταση, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο τοξικό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μια αγχωτική δουλειά είναι εκείνη όπου οι εργαζόμενοι έχουν πολλά καθήκοντα, αλλά μικρό έλεγχο στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, ο εργοδότης απαιτεί αποτελέσματα, αλλά αρνείται να τους παραχωρήσει την εξουσία λήψης αποφάσεων.

«Αν έχετε πολλές υποχρεώσεις αλλά και τον έλεγχο, με άλλα λόγια μπορείτε να λάβετε αποφάσεις, αυτό μπορεί να είναι θετικό και για την υγεία σας», ανέφερε ο Ladwig. «Όμως, ο εγκλωβισμός σε μια κατάσταση υπό πίεση που δεν έχετε καμία δύναμη να αλλάξετε είναι επιβλαβής».

Ως κακός ύπνος ορίστηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος να κοιμηθεί και η διατήρηση του ύπνου, η οποία αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στους ανθρώπους με αγχωτικές εργασίες.

Προκειμένου να μειώσει κανείς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, πρέπει να διατηρεί την αρτηριακή του πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, να αναπτύξει καλές συνήθειες στον ύπνο και να βρει τρόπους αντιμετώπισης του στρες σύμφωνα με τον Ladwig.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας...

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο...

Αυτή είναι η χειρότερη στάση ύπνου σύμφωνα με την Mayo Clinic

Αν ανήκετε σε αυτούς που κοιμούνται ανάσκελα, οι ειδικοί σας εφιστούν την προσοχή. Μπορεί...

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου έφυγε ο Νίκος Ξανθόπουλος

Συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα,...