Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Προειδοποίηση Merkel στην ΕΕ: «Ο Putin δεν μπλοφάρει – Πάρτε σοβαρά τα λόγια του»

Η πρώην επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπενθύμισε ότι είχε ήδη δώσει παρόμοιες συμβουλές κάποτε όταν βρίσκονταν στο τιμόνι της γερμανικής ηγεσίας

«Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Putin πρέπει να ληφθούν με τη δέουσα σοβαρότητα, δείχνοντας πολιτική προνοητικότητα», προειδοποιεί η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Merkel.

Απόσπασμα από την ομιλία της πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στα εγκαίνια του «Ταμείου του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ» δημοσιεύει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.
«Πρέπει να παίρνετε τα λόγια του στα σοβαρά, να μην τα απορρίπτετε ως μπλόφες.

Η συγκεκριμένη αντίδραση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένδειξη πολιτικής σοφίας – η οποία βοηθάει να διατηρηθεί χώρος για ελιγμούς», αναφέρει η Merkel, σύμφωνα με το RIA Novosti.
Η πρώην επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπενθύμισε ότι είχε ήδη δώσει παρόμοιες συμβουλές κάποτε όταν βρίσκονταν στο τιμόνι της γερμανικής ηγεσίας.
Πρόκειται πάντως για μια σπάνια δημόσια δήλωση της πρώην Καγκελαρίου από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου έτους.
Όπως εξήγησε η ίδια, αυτή η πολιτική σοφία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία νέου».
Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε νωρίτερα ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να προστατεύσει την ακεραιότητα του κράτους» αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ακόμα και για τη χρήση [υρηνικών όπλων.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, ο διάδοχος της Merkel, Olaf Scholz, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος με τον Putin, χωρίς όμως να δημιουργούνται αυταπάτες.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο τόνος της συζήτησης με τον Ρώσο πρόεδρο παραμένει πάντα φιλικός, «παρά τις μερικές φορές πολύ διαφορετικές απόψεις».

Merkel: Ακόμη και ο Kohl δεν θα τολμούσε να είναι μόνος του στον πόλεμο της Ουκρανίας

Πιστεύει είπε επίσης ότι ακόμα και ο προκάτοχος της Helmut Kohl θα έκανε «τα πάντα για να προστατεύσει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας», λέει η Merkel.
Ταυτόχρονα, δεν έχασε ποτέ από τα μάτια του την «επόμενη μέρα» όταν επρόκειτο για ζητήματα πολέμου και ειρήνης.
Εφαρμόζοντας μέχρι σήμερα, ο Kohl «θα σκεφτόταν πάντα επίσης το αδιανόητο, σχεδόν αδιανόητο – δηλαδή πώς κάτι σαν σχέσεις με και με τη Ρωσία μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», λέει η Μέρκελ.
Και οι δύο, φυσικά, ποτέ σε γερμανική σόλο προσπάθεια.
Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει και τον Ιούνιο η τέως καγκελάριος Angela Merkel σε συνέντευξή της στο Redaktionsnetzwerk Deutschland η οποία παραδέχτηκε επίσης τις δικές της αδυναμίες όταν ήταν στο τέλος της θητείας της στο τιμόνι της καγκελαρίας.
Η Γερμανίδα πρώην πολιτικός επανέλαβε την υποστήριξή της στην πολιτική του Olaf Scholz, λέγοντας ότι «πιστεύει ότι είναι σωστό η Δύση να παίρνει θέση υπέρ της ύπαρξης της Ουκρανίας, χωρίς να συμμετέχει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση».
Ερωτηθείς αν ο Putin περίμενε να επιτεθεί στην Ουκρανία έως ότου δεν ήταν πλέον στην εξουσία, η Merkel απάντησε:
«Η αποχώρησή μου μπορεί να συνεισέφερε, όπως οι εκλογές στη Γαλλία, η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η στασιμότητα στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ».

«Οι προσπάθειες μου δεν είχαν αποτέλεσμα στο τέλος της θητείας»

Στην ίδια συνέντευξη, η Merkel παραδέχτηκε τη δική της αδυναμία στο τέλος της θητείας της:
«Ήταν σαφές ότι δεν θα ήμουν στην εξουσία για πολύ ακόμη, και έτσι διάφορες προσπάθειές μου τον περασμένο χρόνο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα (…)
Ο Putin δεν ήταν πλέον έτοιμος για συναντήσεις κορυφής».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χίτλερ, διαταγή, Νέρων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέψει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική...
1883, πέθανε, Καρλ Μαρξ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαρτίου πέθανε ο Καρλ Μαρξ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1883... πέθανε ο Καρλ Μαρξ, πολιτικός, θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μέρκελ: Ειρήνη στην Ευρώπη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Σε τρίτη παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Μέρκελ σε Μητσοτάκη: Είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση των ανθρώπων στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας...

Στην Αθήνα σήμερα η Μέρκελ με «μηνύματα» για ελληνοτουρκικά και προσφυγικό – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Αθήνα έρχεται η Άνγκελα Μέρκελ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και θα βρίσκεται στην...

Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ 28 και 29 Οκτωβρίου

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 28 και 29 Οκτωβρίου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωση...