ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αποκλεισμός δρόμων προς τα τουρκικά σύνορα

66

Οργισμένες ομάδες Βουλγάρων απέκλεισαν σήμερα δύο δρόμους προς τα σύνορα με την Τουρκία, κρατώντας σημαίες που έγραφαν, «υπερασπιζόμαστε τη Βουλγαρία και την Ευρώπη».

Παραμονές των γενικών εκλογών στη Βουλγαρία, οι διαδηλωτές, που ανήκαν κυρίως στην Πατριωτική Ένωση, απέκλεισαν τους δρόμους με αλυσίδες και παλιά λάστιχα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την είσοδο ψηφοφόρων που έχουν διαβατήρια και των δύο χωρών. Η κυκλοφορία διαταράχθηκε στο σημείο ελέγχου Καπιτάν Αντρέεβο στο Καπίκουλε, καθώς και στο Λέσοβο.

Οι δύο κύριοι υποψήφιοι των εκλογών είχαν επικρίνει τη Δευτέρα την Άγκυρα για ανάμιξη στη βουλγαρική προεκλογική εκστρατεία. «Το κόμμα μας απορρίπτει κατηγορηματικά ανάμιξη ξένης χώρας στις εσωτερικές μας υποθέσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κορνίλια Νίνοβα του Σοσιαλιστικού κόμματος BSP. «Δε δεχόμαστε σχόλια όπως αυτά που έκαναν ο Τούρκος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης και  ένας δήμαρχος, οι οποίοι καλούσαν τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα». Η υποψήφια του BSP αναφερόταν στην υποστήριξη της Τουρκίας στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας, Dost, το οποίο κατεβαίνει για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου.  Το κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ένα δεύτερο κόμμα που ελέγχεται από την τουρκική μειονότητα, έχει απολέσει την εύνοια της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης:  ΑΟΖ: Με «σφραγίδα» ΟΗΕ η τουρκολιβυκή συμφωνία - Χάνει όπλα η Ελλάδα

Την περασμένη εβδομάδα η Σόφια κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και ανακάλεσε τον απεσταλμένο της στην Άγκυρα, για διαβουλεύσεις. Ο αριθμός των πολιτών της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ανέρχεται σε 700.000.

Και ο Μπόικο Μπορίσοφ του κεντροδεξιού κόμματος GERB, πρώην αρχηγός της αστυνομίας που ελπίζει να εκλεγεί για Τρίτη φορά πρωθυπουργός, κράτησε παρόμοια στάση με τη Νίνοβα. «Αυτή η ανάμιξη είναι απαράδεκτη», είπε στο AFP. «Αλλά πρέπει να πιέσουμε με διπλωματία, με ενέργειες που λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός πως η Τουρκία είναι γείτονάς μας». Η διπλωματική ένταση με τη Βουλγαρία έπεται αυτής της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Μπορίσοφ, σχολίασε γι αυτή την κρίση, πως «σχόλια που έγιναν δε θα ξεχαστούν για πολλά χρόνια… Η αντιπαράθεση δε θα φέρει τίποτε θετικό μακροπρόθεσμα» . Όσο για τη Νίνοβα,θεωρεί πως «υπήρξε επιθετικότητα και από τις δύο πλευρές».