Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο ελληνικός τουρισμός

Σε πορεία – ρεκόρ εξακολουθεί να παραμένει τη φετινή, θερινή περίοδο ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου που οδήγησαν σε μαζικές αναχωρήσεις ξένων τουριστών καθώς και σε ζημιές σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Το «κλείσιμο», μάλιστα, του τουρισμού στο νότιο μέρος του νησιού για πέντε, περίπου, ημέρες, άφησε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την περαιτέρω πορεία του για το υπόλοιπο της σεζόν.

Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τοπικά μέσα, η ανάκαμψη του τουρισμού στη Ρόδο κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, μόνο για το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Αυγούστου προσγειώθηκαν 250 , περίπου, διεθνείς πτήσεις που μετέφεραν περί τους 42.000 τουρίστες, ενώ στο ίδιο διήμερο αναχώρησαν 40.000 επιβάτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους. Παράλληλα ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός TUI συνεχίζει να στέλνει τουρίστες σε 41 ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου με τα οποία είχε αναστείλει τη συνεργασία της λόγω των πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ανάκαμψη του τουρισμού στη Ρόδο υποβοηθείται εκτός από τον κοινωνικό τουρισμό και από προωθητικές ενέργειες διαφόρων tour operators και άλλων φορέων με τη μορφή εκπτώσεων ή ακόμα και δωρεάν διακοπών μιας εβδομάδας που παρέχονται σε νικητές διαγωνισμών που περιλαμβάνονται σε σχετικές καμπάνιες.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της χώρας, σε γενικές γραμμές τα στοιχεία για τον τουρισμό εξακολουθούν να δείχνουν όχι μόνο άνοδο, αλλά και δημιουργία νέων ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η επιβατική κίνηση στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 είναι αυξημένη κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και κατά 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

Συνολικά, στο επτάμηνο, διακινήθηκαν 10.519.392 επιβάτες, έναντι 7.879.282 για το αντίστοιχο επτάμηνο του 2022.

Υψηλές πληρότητες

Υψηλές εμφανίζονται και οι πληρότητες των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, που προσεγγίζουν το 100%, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και συγκεκριμένα της Λέσβου, της Χίου αλλά και της Σάμου. Αντίθετα στους τουριστικούς προορισμούς αιχμής, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος οι πληρότητες βρίσκονται μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι όπως αυτά της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που αποδίδεται στην ακρίβεια.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι πληρότητες και στα υπόλοιπα νησιά, όπως η Κρήτη, η Κώς, η Νάξο και η Άνδρος.

Σημαντικά υψηλά ποσοστά πληρότητας εντοπίζονται και στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, στη Μάνη, τη Μονεμβασιά, αλλά και στην Αχαϊα και την Ηλεία, όπως και το Ναύπλιο. Παράλληλα και στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, καταγράφονται υψηλές πληρότητες λόγω του αυξημένου τουρισμού, κυρίως του οδικού.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ενισχύεται σημαντικά η άποψη τόσο των επιχειρηματιών του τουρισμού όσο και των αναλυτών της αγοράς, σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές εισπράξεις της φετινής σεζόν θα μπορούσαν να φθάσουν στο ύψος των 21 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τα επίπεδα ρεκόρ του 2019 που είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ.ευρώ.

Στο ενδεχόμενο αυτό συνηγορούν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει επεξεργασθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν σημαντική άνοδο στις τουριστικές εισπράξεις. Η άνοδος αυτή είναι περισσότερο εμφανής τον Μάιο όπου τα έσοδα ήταν κατά 24,8% περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι τουριστικές εισπράξεις για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2023 υπερβαίνουν κατά 14,04% τις αντίστοιχες για το πρώτο εξάμηνο του 2019, που ήταν και χρονιά του τελευταίου ρεκόρ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας οι τουριστικές εισπράξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 6,17 δισ. ευρώ, έναντι 5,41 δισ.ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και 4,98 δισ.ευρώ για το 2022. Το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις ταξιδιωτών καταγράψαν άνοδο 26% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η αύξηση των σχετικών εισπράξεων ήταν 23,9%.

Τα έσοδα από την εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19,5% και διαμορφώθηκαν στα 601,8 εκατ. ευρώ και από τη Γαλλία κατά 37% στα 281,9 εκατ. ευρώ. Ακόμη, οι εισπράξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 7,5% και ήταν 398,7 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση, 71,5%, κατέγραψαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες ήταν 306,4 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στην πλατεία Δημαρχείου το Κύπελλο του UEFA Europa Conference League

Το Κύπελλο του UEFA Europa Conference League υποδέχθηκε στις 9 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος -μιλώντας στον...

Η φωτογραφία της ημέρας

Και τώρα... Μαρινάρα δώστα όλα! 10 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 10 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική -παράδεισο σήμερα των...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ζωή, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Πηγή, Κρήνη...

Στις φλόγες αυτοκίνητα σε Κολωνό και Ζωγράφου

Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 10/5 σε δύο αυτοκίνητα επί της οδού Περσεπόλεως του δήμου Ζωγράφου Αττικής. Όπως ανέφερε η Πυροσβεστική επιχείρησαν επτά...

Στην Χίο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις

«Γεμάτο» είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Χίο....

Καιρός: Βροχές, ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου, ο καιρός, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίδομα παιδιού: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα αιτήσεων Α21

Κλείνει προσωρινά σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού. Όπως επισημαίνεται, στην...

Στην πλατεία Δημαρχείου το Κύπελλο του UEFA Europa Conference League

Το Κύπελλο του UEFA Europa Conference League υποδέχθηκε στις 9 το πρωί, στην πλατεία...

Ο Τύπος της Παρασκευής 10/5

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 10-5-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στεγαστικά δάνεια για νέους και ζευγάρια με...

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 9/5/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Πέμπτη 9/5/2024 (αριθμός κλήρωσης 2751), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...