Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
18.3 C
Athens

Ψηφίστηκε η τροπολογία που βάζει «φωτιά» στις τιμές των φαρμάκων

Η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ψηφίστηκε με 152 «υπέρ», 110 «κατά». Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.

Η επίμαχη τροπολογία, προκάλεσε πολιτική θύελλα. Τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε για το σκάνδαλο της Novartis πως οι αυξημένες τιμές στα φάρμακα στην Ελλάδα επηρέαζαν τις τιμές σε άλλες 55 χώρες προκαλώντας αυξημένα κέρδη, η Αριστοτέλους με τη νέα φαρμακευτική πολιτική οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, και κατά συνέπεια στις συμμετοχές των ασθενών, ενώ εξυπηρετεί τις πολυεθνικές εταιρίες.

Το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αφορά μεταξύ άλλων σε ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές κλινικές, περνά το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, τον οποίο είχε ανακοινώσει στους εκπροσώπους της αγοράς των φαρμάκων τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για να τιμολογηθούν τα φάρμακα θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύει σήμερα. Η αιτιολόγηση του υπουργείου Υγείας είναι πως μπαίνει τέλος σε στρεβλώσεις και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι τιμές πολλών φαρμάκων θα αυξηθούν, ενώ αναλόγως αναμένονται και μειώσεις, με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων να ακολουθούν ομοίως ανοδική ή καθοδική πορεία.

Η τιμολόγηση δεν αφορά μόνο στα νέα φάρμακα, αλλά θα αναπροσαρμοστούν και τα υπάρχοντα. Οσα φάρμακα (on patent και off patent) έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά, μέχρι 10% το χρόνο και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, τα φάρμακα που είναι τιμολογιακά πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης θα μειώνονται σταδιακά, έως και 10% το χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες.

Προβλέπεται, ακόμη, πως τα γενόσημα φάρμακα θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου έχει λήξει η πατέντα (off patent), έναντι του 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Κόντρα μεγατόνων…

«Ο κ. Τσίπρας ψηφίζει σήμερα (σ.σ.: χθες) στη Βουλή νόμο με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή, βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως, και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της Ν.Δ. προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε., αλλά μόνο της ευρωζώνης. Ετσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρίες, το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν πως θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε αιχμηρή ανακοίνωσή της. Στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Ρόδο, παρομοιάζοντας την κυβέρνηση με «τροχονόμο συμφερόντων».

Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. «Δώρο στους φαρμακοβιομήχανους» τη χαρακτήρισε ο Αδωνις Γεωργιάδης, πυροδοτώντας έντονη σύγκρουση στην Ολομέλεια με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από τη Novartis και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα. Οσο και να γαβγίζεις δεν μοιάζουμε. Το Χάρβαρντ Πρότζεκτ εσύ το υλοποίησες σαν στρατιωτάκι. Οσο και να κουρδίζεις και να κάνεις σαν το Πλέιμομπιλ, δεν μοιάζουμε εμείς. Κάτω το χεράκι», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Επίσης με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών» ψηφίστηκε το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσιόδρας: Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της covid 19

Ο κίνδυνος για νέες πανδημίες αυξάνει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης. Η παγκόσμια κοινότητα...

Ποιοι δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2 εκατομμύρια 300.000 ευάλωτοι πολίτες. Η ενίσχυση, αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες που δεν είναι δικαιούχοι...
Μητσοτάκης για Τουρκία: Τώρα θα φανεί αν η Ε.Ε. είναι αξιόπιστη

Πράγα: Ένταση Μητσοτάκη – Ερντογάν, “Μην αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών”

Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της παρέμβασής του ο...

Ανδρουλάκης: “Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι αλα καρτ”

«Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι αλα καρτ» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θέμα των...
Μητσοτάκης: Είναι πολύ δύσκολο, να πάμε σε δεύτερο γενικό lockdown

Πράγα: Καρφιά Μητσοτάκη για Τουρκία – “Όσοι συμμετέχουν στη Σύνοδο, να σέβονται το Διεθνές...

Μήνυμα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη...

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών στο ναυάγιο στα Κύθηρα, με τις μαρτυρίες από το σημείο της τραγωδίας να συγκλονίζουν. Συνεχίζονται οι έρευνες. Την ίδια...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέο χαστούκι στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ – Πότε «φτάνει» η θετική απάντηση...

Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την διάθεση της σε κάθε ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με την Αθήνα για πώληση το συντομότερο μιας Μοίρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,226ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη χώρα μας φτάνουν τα πρώτα μονοκλωνικά φάρμακα της ASTRAZENECA – Πως θα χορηγούνται

Η πλατφόρμα για τη χορήγησή τους άνοιξε σήμερα και θα χορηγούνται σε όσους δεν...

Πάνω από 400 ελλείψεις φαρμάκων, καταγράφουν οι φαρμακοποιοί

Εκατοντάδες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να...

Κατατέθηκε η τροπολογία για την ψηφιακή ανάρτηση ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης

Κατατέθηκε σήμερα η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, μεταξύ άλλων,...

Τροπολογία για το “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την μη εφαρμογή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, της...