Πολλά μυστικά κρύβονται θαμμένα στη γη του Ψυρρή.
Η πλέον hot περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, είναι η πιο αρχαία γειτονιά της.
Η γειτονιά του Ψυρρή με τα πολύχρωμα εστιατόρια και pop up μπαράκια, σε μαγεύει. Σε εκνευρίζει. Σε απογοητεύει. Σε εξοργίζει. Σε φοβίζει. Περισσότερο όμως σε αηδιάζει η παντελής αδιαφορία του πιο ανύπαρκτου δημάρχου που πέρασε ποτέ απο την Αθήνα.
Χθες το πρωί μια πόρτα ανοιχτή στην αυλή μια παραδοσιακής μονοκατοικίας, προκάλεσε την Κυρία Γκόλντι Σταθούλη να μπει μέσα στα ερειπωμένα χαλάσματα με τις δεκάδες γάτες. Τις γάτες του Ψυρρή.
Κάτι την τράβηξε προς τα εκεί. Ανησύχησα. Φοβήθηκα ότι θα της επιτεθούν οι γάτες αν υπάρχουν μωρά γατάκια.
Έβλεπα καιρό να μπαινοβγαίνουν στα ερείπια εργάτες. Να γίνονται εργασίες. Διακριτικά. Δυο μονοκατοικίες παραμυθένιες. Με εσωτερική αυλή.
Μπαίνοντας μέσα απρόσκλητος, είδα με δέος, ένα τμήμα οικισμού της κλασικής περιόδου (5ος έως και 3ο π. Χ. αιώνας) να αποκαλύπτεται, κάτω από τα δυο ερειπωμένα νεοκλασικά σπίτια στη καρδιά του Ψυρρή. Στην οδό Λουκά Νίκα. Ήδη δουλεύουν οι Αρχαιολόγοι. Κρυφά έβγαλα τις φωτογραφίες.
Είναι ένα μικρό πλακόστρωτο σοκάκι στην καρδιά της Αθήνας, στου Ψυρρή. Πίσω ακριβώς από την οδό Σαρρή.
Εντυπωσιακά γκράφιτι αγκαλιάζουν ολόκληρο το γραφικό σοκάκι με τις δυο εισόδους. Από την Αγίων Αναργύρων και από την οδό Σαρρή. Σε σχήμα Γ. Γκράφιτι. Άλλη ασυδοσία στου Ψυρρή.
«Ξετυλίγοντας το μίτο της Κλειούς από την αρχαιότητα, εντοπίζουμε την περιοχή του Ψυρρή «εν τω μεσαιτάτω της πόλεως των Αθηνών», φυσικά μέσα από το Θεμιστόκλειο Τείχος, μεταξύ δύο οριακών πυλών, των Ηρίων και των Αχαρνικών. Από τα δυτικά οι Ηρίες Πύλες χώριζαν από τη σημερινή γειτονιά του Ψυρρή τον Κεραμεικό, το επίσημο κοιμητήρι της αρχαίας Αθήνας. Η ονομασία «Ηρίες» προέρχεται από την ομηρική λέξη «ήριον», που σημαίνει τάφος. Πρόκειται για τις πύλες των τάφων (του Κεραμεικού), που βρίσκονταν στην προέκταση της σημερινής οδού Λεωκορίου. Η ανατολική πλευρά του Ψυρρή γειτνίαζε με τις Αχαρνικές Πύλες, που δέσποζαν στο βορινό τείχος, στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου (όπου σήμερα το Μέγαρο Βασιλείου Μελά, μισθωμένο από την Εθνική Τράπεζα). Αυτό το τμήμα, λοιπόν, της αρχαίας Αθήνας, που όριζαν οι δυο προηγούμενες πύλες, μεταξύ των δήμων της Μελίττης και της Διομείας, πιστεύεται πως αποτελούσε το δήμο του Κολλυτού…» διαβάζω σε αρχαιολογικό δελτίο.
Η περιοχή του Ψυρρή αποτελεί την αρχαία πόλη της Αθήνας. Πυρήνα του σημερινού Ιστορικού Κέντρου.
Είναι κτισμένη κυριολεκτικά πάνω σε αρχαία ερείπια.
Είναι η περιοχή μεταξύ των οδών Ερμού, Αθηνάς, Πειραιώς και Κουμουνδούρου.
Από τους Ελληνιστικούς χρόνους μέχρι την Τουρκοκρατία, έχει ήδη διαμορφωθεί, ο ελεύθερος ρυμοτομικός ιστός που σώζεται μέχρι σήμερα.
Με όριο την Πλατεία Κουμουνδούρου (Πλατεία Ελευθερίας), χωρίζεται η Παλιά πόλη με τους στενούς ελικοειδείς δρόμους από τη νεότερη της Οθωμανικής εποχής, που χτίστηκε σύμφωνα με το Σχέδιο Πόλεως.
Από τους σημαντικότερους οικιστικούς πυρήνες του Ιστορικού Κέντρου. Έχει διαπιστωθεί από τις ανασκαφές και τις μελέτες, ότι η συνοικία του Ψυρρή διατηρεί την ίδια περίπου ρυμοτομία από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Νικόλαος Σταθούλης
Πηγή: https://www.facebook.com/paoaoaps/posts/373800349806913