Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Πυρκαγιά και καύσωνας: Πάνω από 70 οι μεταφορές ασθενών στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της Αττικής μεταφέρθηκαν 77 ασθενείς  με αναπνευστικά προβλήματα λόγω καύσωνα και πυρκαγιάς, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μαζί με τον καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Κικίλιας και ο κ. Μπεχράκης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα επισκεφθήκαμε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο που μαζί με το ΓΟΝΚ και το «Γ. Γεννηματάς» ήταν από χθες σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση, από πλευρά του Συστήματος Υγείας, αυτής της πρωτοφανούς, τεράστιας πίεσης με τις πυρκαγιές στην Αττική.

Χθες, από τις 16:00 το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 08:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

Το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στις φωτιές.

 Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, φυσικά τους πυροσβέστες μας και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς.

Σήμερα, είμαι εδώ στο Νοσοκομείο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Καθηγητή Πνευμονολογίας τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, τον οποίο για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στο αναπνευστικό και στην υγεία μας θα ήθελα παρακαλώ να ακούσετε πολύ προσεκτικά.

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται.

Συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύονται κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Στέκομαι ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά για να τονίσω ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με εμάς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο.

Αυτά αν προσέξουμε, δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και βέβαια το Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες.

Ευτυχώς, απ’ ό,τι άκουσα από την αναφορά που έγινε προς τον Υπουργό, σοβαρά κρούσματα δεν υπήρξαν, ούτε μπήκε σε κίνδυνο η ζωή έστω και ενός ανθρώπου χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μάσκα για όλους- και για τα μικρά παιδιά- και στους εξωτερικούς χώρους αυτές τις ημέρες;

Π. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: 80 νοσοκομεία, 156 Κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται με προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατ.

«Βήμα-βήμα χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την...

Σήμερα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ

Σήμερα Τρίτη ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη και στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου” και ΑΧΕΠΑ....

Γεωργιάδης: Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία

«Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό...

Γεωργιάδης: Τα νοσοκομεία που ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ με μπλοκάκι

Τα κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες...