Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Ρασοφόροι λαμόγια στη Λάρισα – Ένοχοι δύο ιερείς για «αμαρτωλές» δοσοληψίες

Ένοχοι κρίθηκαν προχθές από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

δύο συνταξιούχοι ιερείς των Φαρσάλων, οι οποίοι παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ψευδείς βεβαιώσεις με αφορμή εικονικές δωρεές στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.

Δωρεές που ξεπερνούσαν το μισό εκατ. ευρώ και φέρεται να έγιναν -μέσω δεκάδων αποδείξεων (ερανικής επιτροπής κ.λπ.)- τα έτη 2003 έως 2009 με απώτερο σκοπό οι ιδιώτες δωρητές να τύχουν φορολογικής έκπτωσης.

Μετά από έλεγχο του Σώματος Οικονομικής Δίωξης και το πόρισμα των οικονομικών υπηρεσιών, με βούλευμα παραπέμφθηκαν 15 συνολικά κατηγορούμενοι για ψευδή βεβαίωση κατά μόνας και από κοινού, κατ’ εξακολούθηση για άμεση συνέργεια σε απάτη με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου άνω των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.

Ένας εκ των ιερέων απεβίωσε, για τους λογιστές παύτηκε η δίωξη ως προς την κατηγορία της απάτης, ενώ με την ολοκλήρωση των ελέγχων και την αποκάλυψη της υπόθεσης, πολίτες – δωρητές κλήθηκαν και υπέβαλαν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, αποδίδοντας τελικά στο Δημόσιο τον αναλογούντα φόρο.

Έτσι, πρόσφατα στο εδώλιο, κάθισαν μόνο δύο εκ των κατηγορουμένων, ένας ιερέας – πρώην προϊστάμενος του ναού και μία εφοριακός, πρώην προϊσταμένη τμημάτων της ΔΟΥ Φαρσάλων, οι οποίοι αθωώθηκαν τελικά και οι δύο, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Αντιθέτως ένοχοι για ψευδή βεβαίωση κρίθηκαν άλλοι δύο ηλικιωμένοι ιερείς, 80 και 82 ετών (σ.σ. δεν παρευρέθηκαν στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους), στους οποίους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.
Οι μοναδικοί που κρίθηκαν ένοχοι από τους 15 αρχικά κατηγορούμενους.

«ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ»

Μετά τις καταθέσεις μαρτύρων, πρώτος απολογήθηκε ο κατηγορούμενος ιερέας και πρώην προϊστάμενος του ναού της Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων, ο οποίος είναι σήμερα εφημέριος σε ναό άλλου νομού. Σημείωσε το «όραμα» παλαιότερων ιερέων μετά την κατάρρευση του παλαιού, λόγω σεισμού, ναού να ανεγερθεί ένας καινούργιος. Η ανέγερση του ναού «άρχισε το 1984» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι ο νέος ναός της Αγίας Παρασκευής «είναι μεγάλος σαν τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας. Μόνο η κεραμοσκεπή στοίχισε 110.000 ευρώ. Χωρίς τις δωρεές ένας τέτοιος ναός δεν θα μπορούσε να γίνει» τόνισε με έμφαση για να υπογραμμίσει πως ο ίδιος «δεν είχα παραλάβει καμία δωρεά» από τις επίμαχες, διευκρινίζοντας πως «δεν έχω καμία σχέση με τις κατηγορίες» και πως ο ίδιος «λάμβανε δωρεές μόνο για τις αγιογραφίες για τις οποίες υπήρχαν αποδείξεις με σφραγίδες και υπογραφές».

«ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»

Η πρώην προϊσταμένη Τμημάτων της ΔΟΥ Φαρσάλων και δεύτερη κατηγορούμενη που παρέστη στο Δικαστήριο, στην απολογία της τόνισε πως αναπληρώνοντας τον προϊστάμενο της Εφορίας κατά την καλοκαιρινή του άδεια, «μόλις παρέλαβα τις επίμαχες δηλώσεις, έστειλα έγγραφο στο Taxis για να πληροφορηθούμε, πόσοι δήλωσαν και ποια ποσά δωρεών». Υπογράμμισε επίσης ότι από τη δική της πρωτοβουλία, «από αυτήν την κατάσταση διενεργήθηκε έλεγχος της Επιθεώρησης και του ΣΔΟΕ» και πρόσθεσε ότι «μερικοί φορολογούμενοι» της περιοχής «δήλωναν κάθε χρόνο μεγάλα ποσά σε δωρεές, ποσά που δημιουργούσαν την εντύπωση ότι είναι εικονικές δωρεές. Έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες» τόνισε η πρώην εφοριακός, διευκρινίζοντας επίσης τα περί αρμοδιοτήτων. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανήθικη την κατηγορία» ότι από τη θέση της διευκόλυνε στη συνέχεια εμπλεκόμενους με τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ για τα όσα λέγονταν σε βάρος της, περί συμμετοχής στα κοινά κ.λπ. σημείωσε πως συμμετείχε «μόνο σε σύλλογο με πολιτιστικές δράσεις». Τέλος, με αφορμή δωρεά του συζύγου της στον ίδιο ναό και τις δύο αποδείξεις που έλαβε, τόνισε πως η ίδια και ο σύζυγός της προχώρησαν σε τροποποιητική φορολογική δήλωση.
Στη διαδικασία των εικονικών δωρεών, μέσω των οποίων εταιρείες και ιδιώτες τύγχαναν φορολογικών ελαφρύνσεων, έκανε εκτενή αναφορά η Εισαγγελέας της έδρας, με αφορμή και το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα πορίσματα των ελέγχων.
Έτσι, πρότεινε την αθώωση της πρώην εφοριακού και την ενοχή των ιερέων, μεταξύ άλλων, για ψευδή βεβαίωση. Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και οι δύο παριστάμενοι, ο πρώην εφημέριος και προϊστάμενος του ναού της Αγίας Παρασκευής και η συνταξιούχος εφοριακός και πρώην προϊσταμένη Τμημάτων της ΔΟΥ Φαρσάλων. Αντιθέτως έκρινε ένοχους δύο απόντες υπερήλικες ιερείς, επιβάλλοντάς τους ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 7-2-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 21/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 21/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2743), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-11-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 16/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τρίτη 16/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2741), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Η κόκκινη κλωστή στο χέρι μπορεί να μας προστατέψει από πολλά πράγματα

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε κάποια πράγματα τα οποία, ίσως, δεν γνωρίζατε για την κόκκινη κλωστή. Προλήψεις; Δεισιδαιμονίες; Πάντως δεν τα λες...

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι δικό σου! Με άλλα λόγια, σου λείπει η δύναμη να πεις:...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 9-4-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 11/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, τηνΠεμπτη 11/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2739), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-8-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 9/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τρίτη 9/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2738), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-11-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 7/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 7/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2737), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λάρισα: Σοβαρό τροχαίο με 4 τραυματίες (βιντεο)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με 4 τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λάρισα, στο...

Λάρισα: Συνελήφθη γιατρός με την κατηγορία ασέλγειας εις βάρος της ανήλικης κόρης του

Χειροπέδες σε γιατρό που κατηγορείται ότι προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της ανήλικης...

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Επέστρεψαν στα μπλόκα τους οι αγρότες, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αύριο,...

Λάρισα – 20χρονος κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης

Ένας 20χρονος νεαρός εθεάθη σήμερα το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν τις 8 να...