Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Ρωσικό “σφυροκόπημα” σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων και σήμερα με τις ουκρανικές αρχές να καταγγέλλουν βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και υποδομές αμάχων, με στόχο τον μαζικό πανικό.

Η Ρωσία βομβαρδίζει σκοπίμως πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και υποδομές αμάχων για να σπείρει τον πανικό μεταξύ των Ουκρανών, κατήγγειλε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

“Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα”, σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής της Χαρκίβ (Χάρκοβο), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.

“Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!”, κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ.

Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε εξάλλου ο ίδιος.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο Ποροσένκο υπέγραψε στρατιωτικό Νόμο

Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Ο ουκρανικός στρατός με τον οποίο επικοινώνησε το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

“Χθες, το πυροβολικό του εχθρού έπληξε την στρατιωτική μονάδα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε πτώματα στα ερείπια”, δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ντμίτρο Ζιβίτσκι. Υπάρχουν επίσης “πολλά πτώματα Ρώσων στην πόλη”, έγραψε.

Αυτός δημοσιοποίησε εικόνες κτιρίων που έχουν καεί και φωτογραφίες από μέλη σωστικών συνεργείων που ψάχνουν στα ερείπια.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό.

Οκτώ νεκροί και έξι τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χαρκίβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χαρκίβ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο βομβαρδισμός του Χαρκίβ του θυμίζει τις επιθέσεις των Σέρβων στο Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, προσθέτοντας ότι τέτοιες επιθέσεις ενώνουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας.

«Μου θυμίζει, αν θυμάστε, τον βομβαρδισμό της αγοράς του Σαράγεβο από τους Σέρβους, τον βομβαρδισμό αθώων ανθρώπων στη Βοσνία, μου δίνει αυτήν την αίσθηση μιας ωμότητας που διαπράττεται σκόπιμα εναντίον ενός αστικού κέντρου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Εσθονία.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος αηδιάζει με όσα συμβαίνουν και βλέπει ότι είναι αναγκαίο να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και να στηρίξει τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα

Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Σημειώνεται δε πως το υπουργείο χρηματοδοτεί με 50...

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...
σαν σήμερα, Βερολίνο, Ναπολέων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Απριλίου η Ιερουσαλήμ γίνεται η πρωτεύουσα των Εβραίων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1799 ο  Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β' υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Μαζικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό, Χάρκοβο & Κριβί Ριχ

Σε μαζικό βομβαρδισμό ενεργειακών υποδομών σε Οδησσό, Χάρκοβο και Κριβί Ριχ προχώρησαν οι ρωσικές...

Ρωσία: Φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου ύστερα από επίθεση με drone

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Ρωσία, στον Βόλγα, ύστερα από επίθεση μη...