Το Russia Today αναφέρεται στα emails που έχει δημοσιεύσει το Wikileaks σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με το άρθρο, το Wikileaks δημοσίευσε αλληλογραφία της 10ης Ιουλίου 2015 μεταξύ του επικεφαλής της καμπάνιας της Κλίντον John Podesta και της επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον Tina Flournoy. Στο πρώτο email ο Ποντέστα ρωτά την Flournoy αν ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Λευκός Οίκος ρωτά αν ο WJC έχει καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Podesta.
Η Flournoy απάντησε λέγοντάς ότι ο Κλίντον θα καλέσει τον Τσίπρα, αλλά ότι «η άμεση ερώτησή του είναι, θα πιέσουμε και την Μέρκελ;».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε απορρίψει τα μέτρα που επέβαλε η Ευρώπη και το ΔΝΤ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ελλάδα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ΕΕ μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Τις ημέρες που προηγήθηκαν της αλληλογραφίας αυτής, ο Τσίπρας είχε πει στο λαό ”λέμε όχι σε τελεσίγραφα, όχι σε εκβιασμούς”. Οι Έλληνες έκαναν δημοψήφισμα και απέρριψαν τη συμφωνία στις 5 Ιουλίου».
Την ίδια ημέρα ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Μπιλ Κλίντον Amitabh Desai έστειλε ένα email στον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα Denis McDonough.
«Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα, πριν από την επίσκεψη του WJC στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της Μέρκελ στη Βοσνία – θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ -να βάλουμε τον WJC να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα» έγραψε Amitabh Desai.
«Θα επικροτούσαμε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε», απάντησε ο McDonough. «Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλεφώνημα στον Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο».
Σύμφωνα με το Russia Today, το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα ανάφερε τα σημεία τα οποία έπρεπε να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία παραμονής στο ευρώ τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».
«Είναι πρόθυμος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», απάντησε ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον. «Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν από την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο. Θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο.
«Στις 11 Ιουλίου επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε σε αυξήσεις φόρων και σε περικοπές στον δημόσιο τομέα τονίζοντας σε ομιλία του μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι είναι «εθνικό καθήκον» η παραμονή στην Ευρωζώνη» αναφέρει το άρθρο.
Πηγή: Russia Today