Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
26.6 C
Athens

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος.

Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι και της Αλίκη Αρβανιτίδου. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, το 1932, ο Μάνος Χατζιδάκις με τη μητέρα του και την αδελφή του εγκαθίστανται οριστικά στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, από τα τέσσερά του χρόνια έχει αρχίσει μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής. Παράλληλα διδασκόταν βιολί και ακορντεόν.

Παγοπώλης και φορτοεκφορτωτής

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της απελευθέρωσης, ο Μάνος Χατζιδάκις εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοοικονόμου, βοηθός νοσοκόμος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Συγχρόνως αρχίζει ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής με τον Μενέλαο Παλλάντιο, σημαντική μορφή της ελληνικής εθνικής μουσικής σχολής, και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε.

Την εποχή εκείνη γνωρίζεται με καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γκάτσος, Σεφέρης, Ελύτης, Τσαρούχης, Σικελιανός) της γενιάς του μεσοπολέμου, οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των προσανατολισμών και της σκέψης του. Ο Νίκος Γκάτσος, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1943, θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του, ο μεγάλος δάσκαλος και ο ακριβός του φίλος.

Μάνος Χατζιδάκις: Το ερωτικό τραγούδι του All alone am I που αγαπήθηκε από όλον τον κόσμο

Γνωριμία με τον Κουν

Η πρώτη του εμφάνιση στα μουσικά πράγματα της χώρας γίνεται το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Η γόνιμη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης θα διαρκέσει 15 χρόνια, με μουσικές για παραστάσεις όπως: «Γυάλινος Κόσμος» (1946), «Αντιγόνη» (1947), «Ματωμένος Γάμος» (1948), «Λεωφορείον ο Πόθος» (1948), «Ο θάνατος του Εμποράκου» (1949) κ.ά.

Εν τω μεταξύ, το 1949 με μια διάλεξη του για το ρεμπέτικο τραγούδι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική ελληνική αστική κοινωνία.

Από το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει «ντύσει» μουσικά την Ορέστεια, τη Μήδεια, τις Βάκχες, τις Εκκλησιάζουσες, τη Λυσιστράτη, τον Πλούτο, τις Θεσμοφοριάζουσες, τους Βατράχους και τις Όρνιθες.

Το 1959 παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό τον Μίκη Θεοδωράκη, ενορχηστρώνοντας και ηχογραφώντας ο ίδιος το έργο του «Επιτάφιος» με τη Νάνα Μούσχουρη.

Χατζιδάκις και σινεμά

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι μουσικές που συνέθεσε για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την «Κάλπικη Λίρα» (Γ. Τζαβέλλα 1954), τη «Στέλλα» (Μ. Κακογιάννη, 1955), το «Δράκο» (Ν. Κούνδουρου, 1956), το «America-America» (Ελ. Καζάν, 1962), «Sweet Movie» (Ντ. Μακαβέγιεφ, 1974), κ.ά.

Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», τραγούδι το οποίο θα συμπεριληφθεί στα δέκα εμπορικότερα του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, η μουσική του για τον ελληνικό κινηματογράφο και μια σειρά ελαφρών τραγουδιών τού χαρίζει μια «λαϊκότητα ανεπιθύμητη», την οποία δεν θα αποδεχθεί ποτέ και θα τη μάχεται μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πνεύμα ανήσυχο, ο Μάνος Χατζιδάκις χρηματοδοτεί το Διαγωνισμό Πρωτοποριακής Σύνθεσης «Μάνος Χατζιδάκις» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Δοξιάδη. Το βραβείο απονέμεται στον Ιάννη Ξενάκη, άγνωστο τότε στο ελληνικό κοινό.

Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ με τον Ζιλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή» με τον τίτλο «Illya Darling». Στην Αμερική θα παραμείνει μέχρι το 1972 και η μουσική του αντίληψη θα επηρεαστεί σημαντικά από την pop music. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι ο κύκλος τραγουδιών «Reflections» με το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensemble.

Το 1972, τον πιο σκοτεινό χρόνο της χούντας, επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει το μουσικό καφεθέατρο «Πολύτροπο», μέσα από το οποίο επιχειρεί να ανοίξει εκφραστικές διόδους στο μουσικό τέλμα της εποχής.

Η γέννηση του «Τρίτου»

Το 1975 αρχίζει η χρυσή εποχή του «Τρίτου». Γίνεται διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» (1975-81) τον οποίο, σε συνεργασία με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων δημιουργών, γίνεται σημείο αναφοράς.

Το 1989-93 ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», για να παρουσιάσει «πρωτότυπα προγράμματα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες», την οποία διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων με μαέστρο τον Χατζιδάκι έδωσε 20 συναυλίες και 12 ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με Έλληνες και ξένους σολίστ.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν διαρκώς παρών στην ελληνική δισκογραφία, με δεκάδες δίσκους που θεωρούνται πια κλασικοί: Ο Κύκλος με την Κιμωλία (1956), Παραμύθι χωρίς Όνομα (1959), Πασχαλιές μέσα απ’ τη νεκρή γη (1961), Δεκαπέντε Εσπερινοί (1964), Μυθολογία (1965), Καπετάν Μιχάλης (1966), Τα Λειτουργικά (1971), Αθανασία (1975), Τα Παράλογα (1976), Σκοτεινή Μητέρα (1985), Τα Τραγούδια της Αμαρτίας (1992) κ.ά.

Μοναδικός, ιδιοφυής και αεικίνητος, ο Μάνος Χατζιδάκις «έφυγε» από κοντά μας στις 15 Ιουνίου 1994.

Πηγή: sansimera.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φέτα έγινε “χρυσός”

Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας πρόκειται να οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα...
Υπουργείο Υγείας: Αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ

Άρτα: Κατέληξε ο 15χρονος που είχε πέσει από τον 4ο όροφο

Έχασε τη μάχη ο 15χρονος από την Άρτα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 9 Σεπτεμβρίου, πέφτοντας από μπαλκόνι τέταρτου ορόφου. Το άτυχο παιδί αρχικά...

Κακοκαιρία Elias: Σοβαρές ζημιές σε περιοχές της Αιγιάλειας από την χαλαζόπτωση 

Πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος χαλαζόπτωση έπληξε χθες περιοχές των Καλαβρύτων, όπως Μάνεσι, Τρεχλό, Λαπάτες, Κρυονέρι, Ποντιάδες, Κλειτορία και είχε σαν αποτέλεσμα να υποστούν...
Το υπ. Υγείας με τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης

Λαμία: Χειρουργήθηκε στα πόδια ο 13χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά στο σχολείο

Σε σταθερή, καλύτερα κατάσταση βρίσκεται ο 13χρονος από τη Λαμία, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά χθες Δευτέρα, αφού έπεσε στο κενό από ύψος πέντε μέτρων, ακουμπώντας σε ένα...
Έχασε τη ζωή του 45χρονος οδηγός μέσα σε πλοίο στο λιμάνι της Σούδας

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με το Speed Runner

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες, ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος και ο λοστρόμος, ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το ατύχημα στο πλοίο Speed Runner με...

Κηφισιά: 9 συλλήψεις για το επεισόδιο με ανήλικους

Στη σύλληψη 9 ανηλίκων, 14 έως 16 ετών, στην Κηφισιά προχώρησαν πρωινές ώρες της Πέμπτης (25/09) – στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας – αστυνομικοί...

Τριάντα χιλιάδες ραντεβού για νέες ταυτότητες μέσω id.gov.gr

Δεν πρόλαβε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας χθες, Δευτέρα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Ιουλίου γεννήθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός, Λουκιανός Κηλαηδόνης, γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυψέλη όπου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Ιουλίου 1936 γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης, o “Αρχάγγελος της Κρήτης” γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936, στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου από οικογένεια...

Ξάνθη: Εντοπίστηκε ζωντανός ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί

Αίσιο τέλος στην Ξάνθη καθώς εντοπίστηκε ο ιερέας του Πετροχωρίου, πατέρας Γεώργιος, τα ίχνη...

Σαν σήμερα 10 Μαρτίου του 1925 “γεννήθηκε” ο Ολυμπιακός!

Τα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Ολυμπιακός, ο οποίος ιδρύθηκε πριν 93 χρόνια, στις...