ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 117 ΕΤΩΝ KAI 134 ΗΜΕΡΩΝ: Πέθανε η Έμμα Μοράνο, τελευταία επιζήσασα του 19ου αιώνα

75

Πέθανε το Σάββατο στο μικρό χωριό Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας  η Έμμα Μοράνο, που πιστεύεται πως ήταν η γηραιότερη κάτοικος του πλανήτη και ο τελευταίος άνθρωπος επί γης που είχε γεννηθεί τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Μοράνο είχε γεννηθεί στις 29 Νοεμβρίου του 1899. «Έζησε μια εξαιρετική ζωή και θα θυμόμαστε πάντα τη δύναμή της να προχωράει μπροστά στη ζωή», είπε η δήμαρχος της Βερμπάνια, Σίλβια Μαρτσιονίνι.

Η πρώτη της αγάπη, σκοτώθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε έναν βίαιο άνδρα λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος. Λίγο αργότερα, δοκιμάστηκε από το θάνατο του μόνου της γιου, σε παιδική ηλικία. Αυτό συνέβαινε 30 χρόνια πριν γίνει νόμιμο το διαζύγιο στην Ιταλία.

Διεκδικούσε την ανεξαρτησία της και δέχθηκε να τη βοηθά με πλήρη απασχόληση μια νοσοκόμα, μόλις πριν δύο χρόνια, ενώ δεν είχε φύγει από το μικρό της διαμέρισμα εδώ και 20 χρόνια.

Το Γκίνες στην κομόντα

Σε συνέντευξή της πέρσι στο Γαλλικό Πρακτορείο, για τη μακροζωία της, την απέδιδε στη διατροφή της. «Τρώω δύο αυτά τη μέρα κι αυτό είναι όλο. Και μπισκότα. Αλλά δεν τρώω πολύ, γιατί δεν έχω δόντια», είχε πει. Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την είσοδό της στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και η ίδια είχε στολίσει με πιστοποιητικό που την ανακήρυσσε το γηραιότερο άτομο στον πλανήτη, μια κομόντα. Είχε αρνηθεί να πάει στο νοσοκομείο, με εξαίρεση μια επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για καταρράκτη. Η όρασή της ήταν πολύ κακή και τελευταία, κοιμόταν σχεδόν συνεχώς. Αλλά δεν έχανε το χιούμορ της. Σβήνοντας τα κεριά στα 117α γενέθλιά της, ρωτούσε, «πώς είναι τα μαλλιά μου;».Η νοσοκόμα της επί 40 χρόνια, Γιαμιλέ Βεργκάρα, έλεγε τότε, «αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η μνήμη της. Δεν ξεχνά το παραμικρό. Η θεραπεία της είναι η αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει». Η Μοράνο, που ήταν η μεγαλύτερη από οχτώ αδέλφια, έζησε περισσότερο από όλους τους.

Διαβάστε επίσης:  Ανησυχία μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του covid – 19 το τελευταίο 24ωρο

Πάντως η Μοράνο δεν έσπασε το ρεκόρ μακροβιότητας, που σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γιανγκ, διευθυντή του Τμήματος Ερευνών για Υπεραιωνόβιους, παραμένει στη Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Καταγράφηκε ωστόσο στο βιβλίο των ρεκόρ, ως η 5η επιβεβαιωμένη μακροβιότερη.