Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

Σε ισχύ το “πλαφόν” των 3 ευρώ στα γενόσημα – Έρχεται χαράτσι και στις διαγνωστικές εξετάσεις

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα στα φαρμακεία, ο “κόφτης” των 3 ευρώ ανά γενόσημο σκεύασμα, την οποία θέσπισε με απόφαση του το Υπουργείο Υγείας.

Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση

Η Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄1126/16.02.2024) που εκδόθηκε την Παρασκευή, προβλέπει την εφαρμογή πλαφόν 3 ευρώ ανά εμβαλάγιο γενοσήμου στην επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως υπολογίζεται πλέον βάσει της διαφοράς στη λιανική τιμή ενός γενοσήμου από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία (μετά και την τελευταία κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής στα γενόσημα).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα και ειδικότερα για γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα».

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδη,ς δήλωσε σχετικά: “Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν”.

Χαράτσι και στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ένα ευρώ για κάθε εργαστηριακή εξέταση και 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του clawback.

Το σχέδιο αυτό, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την 16μελή επιτροπή που έχει συστήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τη διαχείριση του clawback.

Έτσι, μετά την αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έως 3 ευρώ που εφαρμόζεται ήδη, οι ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό για μία π.χ. εξέταση αίματος θα πληρώνουν από την τσέπη τους 1 ευρώ, ενώ αν πρόκειται να κάνουν μία ακτινογραφία ή άλλη απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν 3 ευρώ.

Μάλιστα, τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, όπως είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Επί της ουσίας, οι ασθενείς καλούνται να συμμετέχουν και εκείνοι στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και συμφωνήθηκαν τα εξής:

-Διαχωρισμός του clawback σε πρωτογενές και δευτερογενούς προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό Νομό και ανά κατηγορία.

-Άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.

-Προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

-Ενεργοποίηση και λειτουργία της θεσμοθετημένης Επιτροπής Θεραπείας για τα ποιοτικά κριτήρια.

-Εφαρμογή κωδικού (OTP) στους ασφαλισμένους για την έκδοση παραπεμπτικών εξετάσεων

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 28 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα World της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 28 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα, Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος, Δάφνη, Δάφνης.

Καιρός: Αστάθεια και εκπλήξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αστάθεια και εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ για την Κυριακή του Πάσχα προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ψήσιμο του οβελία...

Μαρούσι: Ο άγριος καβγάς πριν από τη φονική συμπλοκή – 23χρονος στρατιώτης ο τραυματίας

Ένας άγριος καβγάς που ξέσπασε μέσα στο νυχτερινό κέντρο της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι ήταν η αφορμή για τη φονική συμπλοκή κατά την οποία...
Κυριακή, Βαΐων, Βάρναλης,

Κυριακή των Βαϊων! – Βάρναλης

Πώς αδύναμη στάθηκε τόσο η καρδιά σου στα λαμπρά Γεροσολυμα Καίσαρας νά μπεις ! Αν τα πλήθη αλαλάζανε ξώφρενα(αλιά σου!) δεν ηξέραν ακόμα ούτε ποιό τ'όνομά σου...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το ΣτΕ αποφασίζει για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασε η υπόθεση  για το πλαφόν στο βρεφικό γάλα. Οι ανώτατοι...

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βάζει πλαφόν στα 10.000 ευρώ για πληρωμές σε μετρητά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν σήμερα να περιορίσουν στα 10.000 ευρώ...

ΕΕ: Συμφωνία των “27” για επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά...

Πούτιν: Απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στα κράτη που επέβαλαν πλαφόν

Με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσισε την απαγόρευση των...