Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.9 C
Athens

Σκυλακάκης: Δεν θα αυξηθούν οι χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ το 2024

Την εκτίμηση ότι θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές οι χρεώσεις στα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των χρεώσεων για τον ΔΕΔΔΗΕ μέσα στο 2024.

Με καίριο ερώτημα εάν στην πολεοδομική μεταρρύθμιση και την πρόβλεψη για γρήγορες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων εκτός από τα δάση και τους αιγιαλούς θα αναφερθούν τα ρέματα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα αντιπλημμυρικά έργα «άμεσης ανάγκης» που γίνονται μετά τις πυρκαγιές αλλά και στις διαχειριστικές μελέτες με βάση την κλιματική αλλαγή.

Η διαχείριση των ρεμάτων στη χώρα μας ήταν σχεδόν πάντοτε προβληματική καθώς έχουμε πολλούς οικισμούς γύρω από ρέματα, ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται ξαφνικά με νερό τριπλάσιο και πενταπλάσιο. Μού έκανε εντύπωση στη Θεσσαλία που υπήρχε κουλτούρα διαχείρισης αυτών των φαινομένων και οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν την πλημμύρα και σώθηκαν πάρα πολλές ζωές.

Στις διαχειριστικές μελέτες πρέπει να είναι μέσα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που σημαίνει ότι έχεις από τη δασική πλευρά διαφορετική αντιμετώπιση των ρεμάτωνΆμεσης ανάγκης είναι τα έργα που ξεκίνησαν μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και στην Πάρνηθα, είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης ενώ επεσήμανε ότι σημαντική είναι η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης και προφύλαξης.

Τιμολόγια ρεύματος

«Οι αυξήσεις τελών είναι θέμα που αποφασίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά η εικόνα που έχω από τον ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίο έγινε μια σχετική συζήτηση πριν από μερικές μέρες, είναι ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις τελών», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε σχετικό μήνυμα τηλεθεατή.

Είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ανταγωνισμός και ο ανταγωνισμός πάντα οδηγεί σε καλύτερες τιμές, είπε σχετικά με τα τιμολόγια του Ιανουαρίου. Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν καλύτερο από το Δεκέμβριο ή το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε. επιδοτήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Εγώ κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Μου έτυχε ακριβός πάροχος και περιμένω τι θα κάνει στο τέλος του μήνα κι αν παραμείνει ακριβός, θα αλλάξω πάροχο», είπε. Σε ερώτηση για φέσια στις εταιρείες, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι έχον ήδη εξαγγελθεί μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Το σύστημα έχει συγκεκριμένους κανόνες, που σημαίνει ότι αν μέσα στην τελευταία πενταετία έχεις αλλάξει ήδη δύο φορές πάροχο και έχεις αφήσει απλήρωτα, δεν μπορείς να μετακινηθείς από τον τρίτο πάροχο αν δεν πληρώσεις».

«Οποιοδήποτε καινούργιο αυθαίρετο να κατεδαφίζεται από τώρα και στο διηνεκές»

Το κράτος σε αυτό το θέμα για διάφορους λόγους ήταν εξαιρετικά αδύναμο. Έχουμε αυθαίρετα που είναι σε δημόσια γη, πάνω στον αιγιαλό και ταυτόχρονα δασική έκταση. Είναι λάθος να ομαδοποιούνται όλα,, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας:

«Για αυθαίρετο που χτίζεται από πέρσι και μετά πρέπει να έχουμε πλήρη και καθολική κατεδάφιση οποιουδήποτε καινούριου έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της καινούργιας αυθαίρετης δόμησης. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα σύστημα όπου με δορυφορικές φωτογραφίες του προηγούμενου έτους, θα καταγράψουμε απολύτως τι υπάρχει δομημένο. Μην μπερδεύουμε κάποιο κτίριο που του δόθηκε μια άδεια ενώ δεν θα έπρεπε να του δοθεί.
Αυτό δεν είναι αυθαίρετο.

Θα παρουσιάσω την πολιτική μας στις επόμενες μέρες και θα είναι πολύ σημαντικά περιοριστική στην εκτός σχεδίου δόμηση. Μετά τη μεταβατική διάταξη που φτιάχνουμε θα έρθουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και η όποια εκτός σχεδίου δόμηση θα περιλαμβάνεται πια στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Διότι το πρόβλημα της εκτός σχεδίου είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό σε μεγάλο κομμάτι της χώρας, ενώ ισχύουν διάφορες μεταβατικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα, στα προ του 19885 και πριν από το 2001.

Σχετικά με την «παράλογη πολεοδομική πολιτική των διαφόρων ημερομηνιών», ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι πρέπει να υποκατασταθεί στην πρώτη φάση από κάποιους γενικούς κανόνες ενώ θα διαφυλαχθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
«Δηλαδή, αν κάποιος έδωσε μια περιουσία πριν από 2, 3, 4, 5 χρόνια σε κάτι που χτιζόταν μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να έρθει το κράτος αλλάζοντας πολιτική να καταστρέψει ανθρώπους ενώ εγαίρονται και πιθανά δικαιώματα αποζημιώσεων».

«Μηδενική εξαίρεση» στις κατεδαφίσεις

Κατεδάφιση χωρίς εξαίρεση είναι το «κλειδί», είπε ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στην ανάγκη διαχωρισμού των αυθαιρέτων από τις αυθαιρεσίες. «Έχουμε πολλά εκατομμύρια αυθαιρεσίες και έχουμε και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές.

Πρώτα πρέπει να τελειώσουμε με τον ηθικό κίνδυνο των καινούργιων αυθαιρέτων για να μην δημιουργείται κίνητρο να χτιστούν κι άλλα. Οι κατεδαφίσεις δεν θα σταματούν ποτέ και νομοθετικά θα προβλέπεται ότι οτιδήποτε καινούργιο πρέπει να καταδαφίζεται μέσα στον επόμενο χρόνο, τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και...

ΔΕΔΔΗΕ: προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού

Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποφυγή κινδύνων ηλεκτροπληξίας και...

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκινά η μηνιαία καταμέτρηση των παροχών ρεύματος – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι ξεκινά σταδιακά την...

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο – Αναλυτικά οι χρεώσεις των παρόχων

Μετά τη ΔΕΗ που ανακοίνωσε την Πρωτοχρονιά τη χρέωση του πράσινου τιμολόγιου ρεύματος για...