Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
16.6 C
Athens

Στο “κόκκινο” η Ανατ. Μεσόγειος: Στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας – Συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός μετέβη εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης με τον Νίκο Δένδια να θέτει το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε, επίσης, την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο με την Ελλάδα να προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 τρέχ., καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο.

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία τις προηγούμενες ημέρες. Την είδηση της επίσκεψης μετέδωσαν αραβικά ΜΜΕ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια στιγμή που έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν πλοίο με πλήρωμα Τούρκους ναυτικούς

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, κατέσχεσαν ένα πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από Τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Άγκυρα, η οποία στηρίζει την αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χάφταρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ “για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του”, είπε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων υπηκόων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου. Σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο ΟΗΕ στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους στον Οργανισμό – Παράλογη...

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό, ένα...

Βραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας ότι πέταξε αυτός το μωρό στα σκουπίδια

Ο πατέρας του νεογνού που εντοπίστηκε σε χωματερή στη Βραυρώνα ομολόγησε ότι αυτός το πέταξε στα σκουπίδια. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν το σκότωσε, αλλά...

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Χίο στον Ερντογάν: Σηκώνουμε το γάντι της τουρκικής πρόκλησης

Στη Χίο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει ενόψει των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:...

Ανδρουλάκης: Σε ευρωπαϊκή εποπτεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ, άλλη μια απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας στην αγροτική...

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή την αγροτική πολιτική και την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ απο την ΕΕ εξαπέλυσε απόψε μιλώντας στα Ανώγεια ο Πρόεδρος του...

Στην Χίο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις

«Γεμάτο» είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Χίο....

Ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conferene League

Οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα την βρετανική ομάδα (σ.σ την είχαν νικήσει με 4-2 στο Μπέρμιγχαμ) και έγραψαν ιστορία,...
Τέλος οι έντυπες κάρτες καυσαερίων

Έρχονται βαριά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα και για όσα δεν “πέρασαν” ΚΤΕΟ – Καθιερώνονται...

Βαρύτατα πρόστιμα από την εφορία,και όχι μόνο από την τροχαία όταν εντοπίζονται σε τυχαίο έλεγχο, θα πρέπει να αναμένουν το προσεχές χρονικό διάστημα όσοι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και Θράκη

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της...

Μπήκε στην προεκλογική μάχη ο Δένδιας: Η ενωτική του ομιλία για Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά

Σε ένα κρίσιμο εκλογικό κάστρο της αριστεράς και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, την Αχαία βρέθηκε...

Δημοσκόπηση ALCO: Σαρωτική πρωτιά Δένδια, στους υπουργούς – Δεύτερος ο Πιερρακάκης

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι οι δημοφιλέστεροι σύμφωνα...

Δένδιας: Ανησυχεί για την στάση της Τουρκίας

«Η Τουρκία μπορεί να έχει χαμηλώσει τους τόνους και να έχει σταματήσει τις παραβιάσεις,...