Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
12.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Στο τραπέζι αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές

Επανεξέταση του αφορολόγητου για την χρηματοδότηση του Ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) περικοπές δαπανών για την μείωση του μεγάλου φορολογικού βάρους που έχει επωμιστεί η πραγματική οικονομία και προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι η συνταγή για βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η έκθεση επαναλαμβάνει την αντίστοιχη έκθεση του Σεπτεμβρίου για το προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζοντας το υφεσιακό περιβάλλον του προϋπολογισμού του 2017 το οποίο είναι φορτωμένο με νέους φόρους.

Για τον λόγο αυτό συντάσσεται με την άποψη ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για στοχευμένες εξοικονομήσεις δαπανών π.χ. στις δημόσιες προμήθειες, τα δημόσια έργα και τις καταναλωτικές δαπάνες του κράτους.

Προτείνει μια συνολικής επανεξέτασης της σύνθεσής τους (spending review), ώστε να επιτευχθούν κατά περίπτωση εξοικονομήσεις ή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δαπανών. Το κλειδί βέβαια για την υπέρβαση των φαύλων κύκλων είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γίνεται μια πρώτη προσπάθεια αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών αλλά τονίζεται ότι θα πρέπει τα βήματα αυτά να επιταχυνθούν και να υπάρχει γενικότερη εμβάθυνση της προσπάθειας με μια ευρύτερη αξιολόγηση που θα φτάνει μέχρι και την φορολογικές δαπάνες, όπου περιλαμβάνεται δυνητικά και το ύψος του αφορολόγητου.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει «Ένα ακόμα βήμα θα είναι η εξέταση διαφόρων κωδικών (π.χ. των φοροαπαλλαγών) προκειμένου να εξοικονομηθούν μόνιμοι πόροι» οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κυρίως από το 2018.

Τονίζεται συγκεκριμένα ότι πρόκειται για μια δαπάνη ύψους € 720 εκατ. Η οποία δεν δικαιολογείται οικονομικά να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με νέους φόρους για να αποφευχθούν οι περικοπές άλλων δαπανών.

Ανάπτυξη

Η έκθεση καταγράφει προβληματισμό σε ότι αφορά το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης . Χαρακτηρίζει αισιόδοξη την πρόβλεψη του υπουργείου οικονομικών της ΕΕ και το ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 . Αντιπαραβάλει μάλιστα και τις λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις του ΙΟΒΕ ( προβλέπει ανάπτυξη 1,5% – 2% του ΑΕΠ ) αλλά και αντίστοιχες προβλέψεις ξένων τραπεζών με χειρότερη αυτήν της Citibank που προβλέπει για τον επόμενο χρόνο ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ.

Τονίζει μάλιστα ότι παρά το αυτοματισμό του συμπιέσμένου ελατηρίου και τις αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση των επενδύσεων κατά 9 % της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8 % του ΑΕΠ και των εξαγωγών κατά 53,% υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι επιβράδυνσης της οικονομίας .

Ο βασικότερος είναι να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος οπότε θα αργήσει η επαναφορά της εμπιστοσύνης της οικονομίας και οι επενδύσεις. Κίνδυνο θα αποτελέσει επίσης μια έξαρση του μεταναστευτικού αλλά και μια βραδύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη στην ΕΕ.

Τονίζει επίσης την σημασία της διυεθέτησης του ιδιωτικού χρεόυς για το οποίο αναφέρει μάλιστα ότι κινδυνεύσει να φτάσει σε ύψος το δημόσιο χρέος της χώρας.

Το χρέος δεν το είναι το παν

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους η έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι το ύψους του σήμερα είναι υπερβολικό και δυσβάστακτο, στο βαθμό που κάθε «κέρδος» που προκύπτει από τις μεταρρυθμίσεις ή τις επενδύσεις κατευθύνεται για την για εξυπηρέτηση του χρέους μέσω υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (αντί να το καρπώνονται άμεσα οι πολίτες της χώρας), με αποτέλεσμα να αποτελεί αντικίνητρο στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ωστόσο η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν φτάνει από μόνη της να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «το χρέος δεν είναι ο μόνος παράγοντας αβεβαιότητας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι: η γραφειοκρατία, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι φορολογικοί συντελεστές, η αστάθεια στη νομοθεσία, οι δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων και στη δικαιοσύνη».

Επομένως, η επενδυτική ώθηση που χρειάζεται η χώρα θα προέλθει όχι μόνον από τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επίδομα 800 ευρώ: Νέα πληρωμή σήμερα – Ποιους αφορά

Σήμερα, Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε 2.481 δικαιούχους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με απόφαση...
ΟΟΣΑ: Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2022

ΟΟΣΑ: Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2022

H ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1%, για να αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις...

Επίδομα γέννησης: Παράταση για νέους γονείς – Όλες οι λεπτομέρειες

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των νέων γονέων για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, όπως αναφέρει σε...
Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα

Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Από λάθη έμειναν με άδειες τσέπες 80.000 συνταξιούχοι

Από λάθη έμειναν με άδειες τσέπες 80.000 συνταξιούχοι

Λάθη και αστοχίες των αρμοδίων, με συνέπεια την ταλαιπωρία 80.000 συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι αναδρομικών, εντοπίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πράσινο φως για 12.361 επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πράσινο φως για 12.361 επιχειρήσεις

Πράσινο φως για να μπουν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής πήραν 12.361 επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος...
Παράνομες κρίθηκαν οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας των Εφοριακών

Παράνομες κρίθηκαν οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας των Εφοριακών

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών, την απόφαση της Ομοσπονδίας των Εφοριακών με βάση την οποία είχαν προκηρυχθεί επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ για το Σαρακοστιανό τραπέζι

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις...

Πέτσας: Δεν θα μειωθούν αφορολόγητο και συντάξεις

«Δεν καλούμε κανένα οικονομικό μετανάστη να έλθει στη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή