Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
29.7 C
Athens

Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα – Όλα όσα εξετάζονται

Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο για συντελεστή ΦΠΑ 6% σε ψωμί, γάλα και κρέας, αν οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας δεν φρενάρουν τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Σκέψεις για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με μια κάρτα τροφίμων, αντίστοιχη του fuel pass στα καύσιμα.

Aπό την εξέλιξη των τιμών στα βασικά είδη διατροφής -μετά τη σημαντική παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου- και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού το επόμενο δίμηνο θα εξαρτηθεί η τελική κυβερνητική απόφαση σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, από 13%, σε προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα και το κρέας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο η εφαρμογή του συνδέεται άμεσα με το κατά πόσον ο «κόφτης» στις τιμές της ενέργειας θα μειώσει τον πληθωρισμό, καθώς η ελάφρυνση στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, κυρίως του κλάδου των τροφίμων, στοχεύει και στη μείωση των τιμών στο ράφι.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν την εξάμηνη παράταση -μέχρι το τέλος του 2022- των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (στο 13%, από 24%) σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές. Το δημοσιονομικό κόστος της παράτασης ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.

Mε τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τη Eurostat, να έχει διαμορφωθεί τον Απρίλιο στο 9,4% και τον εθνικό πληθωρισμό, που πρόκειται να ανακοινωθεί την προσεχή Τρίτη, να οδεύει προς διψήφιο ποσοστό, η σχετική συζήτηση για ανάγκη παρέμβασης στον ΦΠΑ στα τρόφιμα έχει αναζωπυρωθεί. «Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση ότι θα περάσει στην τελική τιμή.

Το ζητούμενο είναι να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθούν οι αυξήσεις», αναφέρουν στη Realnews στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

ΦΠΑ

Ανάγκη

Η μείωση του ΦΠΑ σε περιορισμένο αριθμό τροφίμων και για ορισμένο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ως ύστατη λύση στο ράλι τιμών και πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι, αργά ή γρήγορα, μια τέτοια κίνηση θα καταστεί μονόδρομος.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα χρειαστεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συγκρατήσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Το σενάριο τροφοδοτεί η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα πέριξ του 10% τον Απρίλιο, κατά τον οποίο, εκτός από την ενέργεια, εμφανίζονται αξιοσημείωτες αυξήσεις πλέον και στα τρόφιμα. Είναι ενδεικτικό ότι, σε επίπεδο ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και διαχέονται στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Στο 38% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Απρίλιο, έναντι 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 3,8% ήταν στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 3,4%.

τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 9,2%, από 7,8% τον Μάρτιο και 6,2% τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, για τη χώρα μας ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού για τον μήνα Απρίλιο στην Ελλάδα καταγράφει αυξήσεις τιμών κατά 9,2%, έναντι ανόδου κατά 6,4% στην ευρωζώνη. Eναλλακτικά, πάντως, εξετάζεται η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με μια κάρτα τροφίμων, αντίστοιχη με την κάρτα καυσίμων, με τις τελικές όμως αποφάσεις να λαμβάνονται αφού ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο με την παρέμβαση για τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λπ.), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Όμως, και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων, είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία, όπου τα τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 25% και ακολουθούν η Λιθουανία με 21%, η Βουλγαρία με 20%, η Εσθονία και η Φινλανδία με 14%, ενώ στην Ελλάδα, ως γνωστόν, κάποια τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και κάποια με 24%. Χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ-‘Βόμβα’: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ νέα λίστα-‘φωτιά’ με «ύποπτες» καταθέσεις ‘εκλεκτών’ Ελλήνων σε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία για Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και «άγνωστα» μικρά κράτη. Γεμάτα από λίστες με Ελληνες καταθέτες στο...
"Μάχη" με τους θεσμούς για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού

Η Κομισιόν προτείνει τέλος στην Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο

Την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο δείχνει η 14η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη...

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν –...

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς – μηχανικούς. Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για...
Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο6

Οι πληρωμές από το Υπ. Εργασίας, τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, έως τις 27...

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και...

Αναδρομικά: Έρχονται τρία πακέτα για τους συνταξιούχους – Πότε ξεκινά η εκκαθάριση των συντάξεων

Αναδρομικά πενταετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ θα λάβουν εντός του Μαΐου 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης. Παράλληλα, τον...
Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη

ΜΜΜ: Θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου; Τι είπε ο Καραμανλής για τα νέα...

Για το εάν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου το επόμενο διάστημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ...

ΕΝΦΙΑ: Έχασαν τις απαλλαγές λόγω «φουσκωμένων» αντικειμενικών – Ποιοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων πιάστηκαν άτομα με αναπηρία και ευάλωτα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών και έχασαν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σταϊκούρας: Δεν αποκλείουμε την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τα θέματα...

Ο Μακρόν θέλει άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν. Η τελευταία επικοινωνία...

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα

Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα, δίνει ο ΕΟΔΥ,...

Τσίπρας: Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου...