ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ SAVE THE CHILDREN: Το τραύμα του πολέμου στα παιδιά της Συρίας

256

Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία έρευνας της οργάνωσης Save the Children, η οποία προειδοποιεί ότι η κρίση διανοητικής υγείας στη Συρία έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ενώ το υπερβολικό στρες μεταξύ των παιδιών της χώρας, μπορεί να τους προκαλέσει ισόβια βλάβη.

Την ερχόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται έξι χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία και ως συνέπειά του, 5,8 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη βοήθειας.Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι, ενώ 4,9 εκατομμύρια, εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια παιδιά, είναι πλέον πρόσφυγες. Η πλειοψηφία τους, στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση στα κρούσματα αυτοτραυματισμού και στις απόπειρες αυτοκτονίας, ακόμη και μεταξύ παιδιών μόλις 12 ετών. Τα παιδιά υποφέρουν από «τοξικό στρες», μια σοβαρή μορφή ψυχολογικού τραύματος, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη κυρίως σε περιοχές ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση – Αλέπο, Δαμασκό, Νταράα, Χασακάχ, Ομς και Ιντλίμπ. Τα δύο τρίτα των παιδιών, έχουν χάσει κοντινό συγγενή, τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν, ή είχαν υποστεί τραύματα λόγω του πολέμου.

Αόρατα τραύματα

Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των παιδιών εμφάνισαν κοινά συμπτώματα τοξικού στρες, ή μετα-τραυματική διαταραχή ανησυχίας, όπως νυχτερινή ούρηση. Άλλα έχασαν τη μιλιά τους, άλλα εμφάνισαν επιθετικότητα.. Τα περισσότερα αντιδρούν με φόβο σε κάθε ανοίκειο θόρυβο – ακόμη κι αν πρόκειται για θόρυβο από μετακίνηση μιας καρέκλας, ή χτύπημα πόρτας – γιατί τον συσχετίζουν με τον ήχο αεροπλάνων και ρουκετών. Έχουν τάσεις απομόνωσης και είναι απρόθυμα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Ο πατέρας ενός παιδιού είπε πως ο γιος του ξυπνά ουρλιάζοντας τη νύχτα, γιατί είχε δει ένα παιδί σκοτωμένο μπροστά του και έχει εφιάλτες πως κάποιος έρχεται να το σκοτώσει. Το 78% των παιδιών είναι λυπημένα για αρκετό διάστημα.

Μαρτυρία δασκάλας από τη Μαντάγια

Το 60% των ενηλίκων ανέφεραν ως μία από τις σημαντικότερες επιδράσεις του πολέμου στην καθημερινή ζωή των παιδιών, την απώλεια εκπαίδευσης. Από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τη Unicef, έγιναν περισσότερες από 4.000 επιθέσεις σε σχολεία στη Συρία. Στη Μαντάγια, που πολιορκείται από τα μέσα του 2015, ιατρικό προσωπικό ανέφερε πως τουλάχιστον έξι παιδιά, το μικρότερο 12 χρόνων και επτά ενήλικες, είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μέσα σε μόνο δύο μήνες. Η Χάλα, δασκάλα στη Μαντάγια, είπε πως «παιδιά εύχονται να είχαν πεθάνει, να είναι στον ουρανό, όπου θα ήταν ζεστά, θα έτρωγαν και θα έπαιζαν. Εύχονται να τους χτυπήσει ελεύθερος σκοπευτής, για να πάνε στο νοσοκομείο όπου θα μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν»…Η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου του 2016 και Φεβρουαρίου 2017 σε επτά από τις 14 επαρχίες της Συρίας, αποκάλυψε ακόμη ότι:

Διαβάστε επίσης:  Καραϊβική: Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ

-To 51% των ενηλίκων είπαν πως έφηβοι στρέφονται σε ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν το στρες. – Το 59% των ενηλίκων είπαν πως παιδιά και έφηβοι στρατολογούνταν από ένοπλες ομάδες. – Ένα στα τέσσερα παιδιά κινδυνεύει να αναπτύξει διανοητική διαταραχή.

Το τοξικό στρες είναι η πιο επικίνδυνη μορφή, δήλωσε στον Γκάρντιαν η  ειδικός σε θέματα παιδικής προστασίας και ψυχικής υγείας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Αλεξάνδρα Τσεν. Μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στη διανοητική και ψυχική υγεία παιδιών – να σταματήσει η ανάπτυξη του εγκεφάλου και άλλων οργάνων τους, να έχουν αυξημένη πιθανότητα για καρδιακό νόσημα, για χρήση ναρκωτικών, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, ως ενήλικοι. Με το τέλος της βίας και με σωστή υποστήριξη, τα παιδιά μπορούν να ανακάμψουν.

Να μη χάσουν και το μέλλον τους…

Οι συγγραφείς της έκθεσης, κάνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία και νοσοκομεία, να τερματίσουν τις τακτικές πολιορκίας. «Κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε για γενιά παιδιών σε ισόβια διανοητικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι παιδιά που έχασαν ήδη έξι χρόνια από τη ζωή τους λόγω του πολέμου, δεν θα χάσουν και όλο το μέλλον τους», είπε η ψυχοκοινωνική σύμβουλος του Save the Children για τη Μέση Ανατολή, Δρ Μάρσια Μπρόφι.