Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.8 C
Athens

Συμφωνία δήμου Αθηναίων – ΕΥΔΑΠ για τους αγωγούς αποχέτευσης

Προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Αθηναίων, η οποία βάζει τέλος σε μια διοικητική «παράνοια» διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών, υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του Αντιδημάρχου Αστικών και Κτιριακών Υποδομών του Δήμου Αθηναίων, Βασίλη Αξιώτη, του Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου και του Γενικού Διευθυντή Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, Κώστα Βουγιουκλάκη.

Μέχρι σήμερα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία είχε ψηφιστεί τη δεκαετία του ’80, η ΕΥΔΑΠ εκτελούσε τις μελέτες των αποχετευτικών αγωγών, ο Δήμος Αθηναίων προχωρούσε στην κατασκευή και ακολούθως επέστρεφε την αρμοδιότητα συντήρησης και διαχείρισης στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Με τη νέα προγραμματική συμφωνία, προβλέπεται ότι η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην κατασκευή αγωγών του δευτερεύοντος οριστικού δικτύου ακαθάρτων είτε για την αντικατάσταση παλαιών δημοτικών αγωγών, είτε για τη συμπλήρωση του δικτύου στον Δήμο Αθηναίων, καθώς και στην κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των ακινήτων με τους κεντρικούς αγωγούς.

Πρακτικά, αυτό για τους δημότες σημαίνει ότι οι αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης θα υποβάλλονται πλέον απευθείας στην ΕΥΔΑΠ, ενώ ο χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτησή τους θα μειωθεί από τα 2 χρόνια που είναι κατά μέσον όρο σήμερα, μόλις στους 3 μήνες.

Παράλληλα, με την εφαρμογή της νέας αυτής συμφωνίας, προβλέπεται να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης στις επείγουσες βλάβες και τις αβαρίες που προκαλεί η παλαιότητα του δικτύου, εξαλείφοντας έτσι και την παραμικρή πιθανότητα να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Κώστας Μπακογιάννης: Βάζουμε τέλος σε έναν πολυετή “παραλογισμό”

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για να βάλουμε τέλος σε έναν πολυετή «παραλογισμό» που είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται άδικα οι πολίτες. Συνεννοηθήκαμε, συνεργαστήκαμε και βρήκαμε τη λύση. Για αυτή τη συμφωνία, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και τα στελέχη της Εταιρείας. Συνεχίζουμε τη μάχη για το αυτονόητο».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αξιώτης, τόνισε: «Τον δημότη δεν τον ενδιαφέρει ο φορέας που έχει αρμοδιότητα. Θέλει άμεση εξυπηρέτηση και επίλυση των προβλημάτων του. Με γνώμονα τη λογική βάζουμε τάξη σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε πολύ κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον όλα τα θέματα που αφορούν αποχετεύσεις ακαθάρτων περνούν στην ΕΥΔΑΠ».

Συμπληρώνοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, υπογράμμισε: «Στην ΕΥΔΑΠ είμαστε στο πλευρό των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της ανθεκτικότητας της πόλης. Χαιρόμαστε που σήμερα κάναμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Τα βασικά σημεία της προγραμματικής

Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δήμου Αθηναίων:

Θα προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή αγωγών του δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων, καθώς και οι εξωτερικές διακλαδώσεις, δηλαδή οι επιμέρους συνδέσεις των ακινήτων σε όλες τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων. Θα κατασκευαστούν αγωγοί συνολικού μήκους 43.600 μ. στην Αθήνα και 6.500 περίπου συνδέσεις σε οδούς στους οποίους θα δημιουργηθεί το δευτερεύον δίκτυο. Οι αγωγοί θα κατασκευαστούν με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Η ΕΥΔΑΠ θα αναζητήσει χρηματοδότηση από αρμόδιους φορείς ή θα χρηματοδοτήσει τα έργα από ιδίους πόρους. Στην περίπτωση χρηματοδότησης των έργων από ιδίους πόρους της Εταιρείας, το κόστος κατασκευής των αγωγών ακαθάρτων θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, μπροστά από τα οποία θα κατασκευαστούν οι αγωγοί μέσω της χρέωσης του τέλους δικαιώματος σύνδεσης, όπως αυτή ορίζεται και υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (ΚΛΔΑ).

Τα οφέλη για τον Δήμο Αθηναίων

Η νέα προγραμματική, αναμένεται να ωφελήσει τον Δήμο Αθηναίων με τους εξής τρόπους:

Ο δήμος απαλλάσσεται από τη διαδικασία και το αυξημένο χρηματικό κόστος της επαναλαμβανόμενης κατά χρονικά διαστήματα δημοπράτησης έργων κατασκευής αγωγών λυμάτων και συνδέσεων ακινήτων με το αποχετευτικό σύστημα.

Θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ που δαπανούνται από ιδίους πόρους, τα οποία θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα υποδομής όπως π.χ. έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα αποχέτευσης έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά τα χρήματα επιστρέφουν στον δήμο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι στο σύνολό τους.

Απαλλάσσεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Οδοποιίας από ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημοπράτησης και χρέωσης των έργων. Ταυτόχρονα, αποδεσμεύονται υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν άλλες ανάγκες της Υπηρεσίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 42 π.Χ.: Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τρίτη 3 Οκτωβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ.

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και βελτίωση από το απόγευμα

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την...
Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Βούρος

Μαίρη Χρονοπούλου: «Την βρήκα στο πάτωμα χωρίς τις αισθήσεις της» – Συγκλονίζει η περιγραφή...

Αγωνία για την Μαίρη Χρονοπούλου η οποία νοσηλεύεται στην εντατική στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά το ατύχημα που είχε μέσα στο σπίτι της. Συγκεκριμένα έπεσε...

Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 41 επιβάτες

Ταλαιπωρία για 41 επιβάτες του πλοίου Super Star λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσίασε στη δεξιά κύρια μηχανή του. Η βλάβη διαπιστώθηκε στο λιμάνι του...

Προφυλακιστέοι ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης – Ελεύθεροι άλλοι...

Με δύο κατηγορουμένους στη φυλακή και οκτώ ελεύθερους με περιοριστικούς όρους έκλεισε ο πρώτος ανακριτικός κύκλος για την υπόθεση πειρατικών λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης. Μετά από...
Άρχισε η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης σε 206 ιδιώτες γιατρούς

Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος ζητούσε φακελάκι έως 1.500 ευρώ από καρκινοπαθείς για επίσπευση χειρουργείου

Καρκινοπαθείς έδιναν φακελάκια μέχρι και 1.500 ευρώ σε γιατρό του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για να επισπευσθούν τα χειρουργεία τους. Σήμερα (2/10) ήταν προγραμματισμένη η δίκη του και στο ακροατήριο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια για τραπεζοκαθίσματα στη νέα Πανεπιστημίου

Ανακαλούνται και οι υφιστάμενες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στην αποψινή τελευταία...

Παρελθόν τα ΚΤΕΛ από τη Λιοσίων 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα ΚΤΕΛ της οδού Λιοσίων καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων...

Διαδήλωση συμπαράστασης στη Χειμάρρα για τον Φρ. Μπελέρη – Κ. Μπακογιάννης: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται

Στη Χειμάρρα, η ομογένεια της Αλβανίας οργάνωσε μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης στον φυλακισμένο επί τρεις...

Ο Κώστας Ζαχαριάδης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας στις...