«Συναγερμός» για τα κρατικά έσοδα τον Ιούλιο – Καθησυχαστικό το Λογιστήριο του Κράτους

42
Τσακαλώτος, ΔΝΤ, Σόιμπλε,

«Συναγερμός» έχει σημάνει  με τα στοιχεία για τα κρατικά έσοδα τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες , τον Ιούλιο εισπράχθηκαν συνολικά περίπου 4,8 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα (περιλαμβανομένων των επιστροφών φόρων), ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό ήταν περίπου 5,3 δισ ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή για μια μηνιαία υστέρηση της τάξης των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

«Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου».

Διαβάστε επίσης:  Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά θέματα του EuroWorking Group

Ο Ιούλιος θεωρείται μήνας ορόσημο για την κυβέρνηση για την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί.

Οι εισπράξεις από τις εφορίες εμφάνιζαν ικανοποιητική εικόνα, τον Ιούλιο,  λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα και δόσης του φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα, καθώς και του αυξημένου ΦΠΑ που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν από τις εισπράξεις από τα τελωνεία λόγω των μειωμένων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.