Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το «ονοματολογικό» – Στις Βρυξέλλες Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

45
Η Αθήνα αφήνει σαφής αιχμές κατά του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το «ονοματολογικό» , καθώς όπως ανακοίνωσε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς μετά από τη δεύτερη συνάντηση που είχε χθες με τους Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις του στις Βρυξέλλες και αυτό πολύ πιθανό να γίνει ακόμα και αύριο, Κυριακή ή και τη Δευτέρα, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ως πληροφορία, ή να έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ο κ. Κοτζιάς ούτως ή άλλως θα έπρεπε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, διότι τη Δευτέρα θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ και ο κ Ντιμιτρόφ έχει προσκληθεί για το πρόγευμα εργασίας στο εν λόγω Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τα πέντε ονόματα της αρχικής δέσμης ιδεών Νίμιτς, στο τραπέζι έχουν απομείνει πλέον τρία.

Πρόκειται για τα Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija), Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija) και Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija).

Η Αθήνα είχε ούτως ή άλλως από την αρχή απορρίψει το “Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια”.

Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρωτοβουλία της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκε στη διάρκεια των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και άλλη πρόταση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή. Το θέμα που δυσκολεύει τις δύο πλευρές αφορά στο ζήτημα γύρω από το erga omnes, για τη χρήση δηλαδή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της πΓΔΜ, αλλά και στις διεθνείς της σχέσεις.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δεν δεχόμαστε

Χθες, πάντως, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα είπε ότι δεν βρέθηκε τελική λύση, μετά από τις διήμερες συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, αλλά και ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα.

«Ήταν εντατικές αυτές οι συνομιλίες, τα θέματα έχουν προσδιοριστεί και περιοριστεί» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι « δεν έχουμε ακόμη πετύχει λύση για τα θέματα αλλά και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να πετύχουν λύσεις και εργάζονται πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.»

«Οι δύο πλευρές», σημείωσε, «έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται, όμως αναγνωρίζουν τη σημασία επίτευξης μιας λύσης και είναι αποφασισμένες να την πετύχουν. Οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά η μία την άλλη».