Στις Βρυξέλλες έχουν στραφεί σήμερα τα βλέμματα των Ελλήνων αγροτών, μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, που διεκδικούν λύσεις στα αιτήματά τους, τα οποία τους ώθησαν να βγουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Αγρότες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένουν από τη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27, παρότι το αγροτικό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, ένα “νεύμα καταφατικό”.
Το Βέλγιο βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί τον κλάδο τους στην εξαφάνιση. Στην Ιταλία απειλούν πως θα εισβάλουν στη Ρώμη. Στην Ισπανία προετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν αθέμιτες συμφωνίες της Ένωσης με τρίτες χώρες, ενώ τον χορό σέρνουν οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν να βάλει εμβόλιμα στην ατζέντα των ηγετών αγροτικά αιτήματα.
Με μία τέτοια λογική βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πηγαίνει με βασικό στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός Ταμείου με όσο το δυνατόν αυξημένους πόρους, ώστε να καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι αγρότες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, για παράδειγμα σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων όπως αυτό της Θεσσαλίας.
Όπως λένε από την Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός θα εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του για τις εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης με τρίτες χώρες και αναμένεται να τονίσει -όπως είπε και στους αγρότες στην Βόνιτσα, πως δεν γίνεται στην Ελλάδα να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.
Πάντως, χθες, μια κίνηση εκτός της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγαίνοντας ο ίδιος στους αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας και κάνοντας μαζί τους διάλογο ξεκαθαρίζοντάς τους: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε».
Ο εκπρόσωπος των αγροτών που μίλησε στον πρωθυπουργό ζήτησε άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει με μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, να ορίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα μας, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.