Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
21.6 C
Athens

Σύνταγμα: Ενημερωτικό περίπτερο για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας γνωστή ως World MS Day, που θεσπίστηκε κάθε χρόνο στις 30 του Μαΐου, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) πραγματοποιεί το Μήνα Ευαισθητοποίησης για τη νόσο με σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων

Στόχος είναι η ενημέρωση και η κατανόηση των προβλημάτων που προκαλεί η ΣΚΠ και την άρση του φόβου και των προκαταλήψεων που προκαλεί στο άκουσμα της ασθένειας.

Το  ενημερωτικό περίπτερο στο Σύνταγμα (Ερμού και Νίκης λειτουργει από τις  9:00 και θα παραμείνει ανοιχτό  για την ενημερωση και ευαισθητοποίηση των πολιτων εως τις 8 το βραδυ20:00 μ.μ μεταδίδοντας το μήνυμα MS-Connections που είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης για τα έτη 2020-2023.

Η παγκόσμια καμπάνια MS Connections έχει σκοπό να αντισταθεί στα κοινωνικά εμπόδια που οδηγούν τους ανθρώπους που πάσχουν από Π.Σ σε μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Συνδέσεις με την οικογένεια, με την ιατρική κοινότητα, με τις κρατικές υπηρεσίες, με τον περίγυρο, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη καθημερινότητα  για  τον  κάθε  πάσχων.. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, πλήθος επιστημόνων, ασθενών και των οικογενειών τους θα παρευρεθεί για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο και να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περισσότεροι από 12.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος.

Επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με την αναπηρία την οποία προκαλεί. Είναι άγνωστη η αιτία στην οποία οφείλεται. Δεν αποτελεί μεταδοτική νόσο ούτε κλασσική κληρονομική νόσο. Μία σειρά γενετικών παραλλαγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου στους συγγενείς ενός ατόμου που πάσχει. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου όπως ιογενείς λοιμώξεις (EΒ virus), κάπνισμα, έλλειψη Βιταμίνη D3.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή και όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».

Πιο συγκεκριμένα στη ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τη στοιβάδα, που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, που ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Όταν η μυελίνη φθαρεί ή καταστραφεί τα νευρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου.

Η καταστροφή της μυελίνης μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις. Μερικά συμπτώματα είναι εμφανή, άλλα όμως, όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα ή «κρυφά» που είναι δύσκολο να περιγραφούν.

Η ΣΚΠ επηρεάζει λοιπόν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και είναι αγνώστου αιτιολογίας πολυπαραγοντική αυτοάνοση νόσος, την οποία συναντούν όχι μόνο οι νευρολόγοι, αλλά και πολλοί οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ορθοπεδικοί, καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κατά την πρώτη της εκδήλωση. Εμφανίζεται σε ηλικίες κυρίως ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως όμως και σε μικρότερες η μεγαλύτερες ηλικίες), ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 30 και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες σε ποσοστό 2:1.

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων, όπως διαταραχή όρασης (θάμβος όρασης, διπλωπία), κινητικές διαταραχές (αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα), διαταραχή ισορροπίας, έντονους ιλίγγους, διαταραχή αισθητικότητας (υπαισθησία, άλγη, δυσαισθησία στα άκρα ή τον κορμό), διαταραχή από την ούρηση (επίμονη επιτακτική ούρηση). Σε εμφάνιση αυτών των φαινομένων θα ήταν καλό κάποιος να επισκεφτεί νευρολόγο για να γίνει εκτίμηση της όλης κλινικής εικόνας και ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος.

Η διάγνωση της νόσου δεν είναι απλή. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς πολλές παθήσεις μοιάζουν με τη ΣΚΠ, και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν και να αποκλειστούν. Η τελική διάγνωση της νόσου τίθεται βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί, στα οποία εμπεριέχονται αφ’ ενός τα χαρακτηριστικά της κλινικής εικόνας, αφ’ ετέρου η μαγνητική τομογραφία (ΜRI) εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, ο λεπτομερής έλεγχος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και τα προκλητά δυναμικά.

Η ΣΚΠ είναι χρόνια νόσος και αγνώστου αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές (υποτροπιάζουσα, δευτερογενής προϊούσα, πρωτογενής προϊούσα). Η θεραπευτική αντιμετώπισή της ακόμη δεν είναι ριζική. Σε περίπτωση υποτροπών χορηγούνται κορτικοειδή. Ως θεραπευτική παρέμβαση, με σκοπό τον περιορισμό των υποτροπών, χορηγούνται συστηματικά ανοσοτροπο-ποιητικά ή ανοσοκασταλτικά σκευάσματα που εξατομικεύονται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφρά έως και πολύ βαριά, ενώ μπορεί να ανακουφιστούν ή να εξαλειφθούν είτε με τη βοήθεια συμπληρωματικών ανακουφιστικών φαρμάκων είτε άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η φυσική αποκατάσταση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπ.Υγείας: Με συνταγή γιατρού το εμβόλιο κατά της γρίπης

Ξεκινά ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης στη χώρα μας. Φέτος το εμβόλιο θα χορηγείται με συνταγή γιατρού παρότι πέρυσι δεν απαιτούνταν όπως ορίζεται ξεκάθαρα...
Λιγόστεψαν τα εγκεφαλικά ...λόγω κορωνοϊού

Ίδρυση 17 Μονάδων για την αντιμετώπιση των Εγκεφαλικών επεισοδίων

Τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, που θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, προβλέπει νομοσχέδιο που...

Aυτές είναι οι 4 πρωινές συνήθειες που υπόσχονται μακροζωία

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ιδιαίτερο «morning routine». Σύμφωνα με έρευνα, οι κάτοικοι στις περιοχές...
Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες καλύτερα και από τους ακτινολόγους

Γεγονός η πρώτη “κβαντική θεραπεία” κατά του καρκίνου; Νανοσωματίδια προκαλούν τον θάνατο σε κύτταρα...

Ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που εξαπατούν τα καρκινικά κύτταρα για να αυτοκαταστραφούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σπρέι για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, ελπίζουν...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Αντικαπνιστικός Νόμος: Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Καπνίζεις; Θα γεράσεις πιο γρήγορα!

Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA, για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα. Το κάπνισμα, επιταχύνει τη βράχυνση των άκρων τους, που ονομάζονται τελομερή, τα οποία είναι...
Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: “Αυξημένος κίνδυνος” για όσους κάθονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα

Οι ενήλικες που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Δράσεις στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Μεγάλη κοινωνική δράση -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία...

3η Σεπτέμβρη 1843: Ο Ελληνικός λαός επαναστατεί και ζητά Σύνταγμα

Πολιτικοστρατιωτικό κίνημα, που εκδηλώθηκε στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου 1843, με σκοπό την παραχώρηση...

Μητοστάκης- Στόχοι: Καλύτεροι μισθοί, ποιοτική δωρεάν υγεία, κοινωνικό κράτος, ισχυρή Ελλάδα

«Η φωνή της Αθήνας ακούγεται σήμερα βροντερή σε κάθε γωνία της πατρίδας μας. Μένει...

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης παρέλαση στο Σύνταγμα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για την εθνική επέτειο...