Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ – Η δύσκολη εξίσωση για την εκλογή νέου προέδρου

Σε νευρική κρίση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της καυτής εβδομάδας έως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 15ης Ιουλίου, όταν και θα συγκρουστούν για την πορεία του κόμματος αλλά και τις υποψηφιότητες.

Την ίδια ώρα, το κόμμα μαστίζεται από εσωκομματικά μαχαιρώματα και ηχηρές αποχωρήσεις, με πιο εντυπωσιακή αυτή της πρώην εκπροσώπου Πόπης Τσαπανίδου. Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Oι αποφάσεις της «Ομπρέλας»

Πιο έτοιμη από όλες τις τάσεις ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, η «Ομπρέλα», που πολύ γρήγορα κατέληξε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα κατέβαινε ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αν τελικά διεκδικούσε την ηγεσία και δεν παραμέριζε για το νέο κύμα.

«Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Στηρίζουμε τον Ευκλείδη για την ηγεσία, ωστόσο είμαστε ανοιχτοί εφόσον υπάρξουν εξελίξεις για άλλη υποψηφιότητα», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας», δείχνοντας πως έχουν backup στις επιλογές. Αν τελικά δεν κατέβει υποψήφιος ο πρώην τσάρος της οικονομίας ώστε να αφήσει τον δρόμο ανοιχτό για την Εφη Αχτσιόγλου, τότε θα στηρίξει ως τάση την απόφασή του και θα στοιχηθεί πίσω από την υποψηφιότητά της. Αλλωστε, και η ίδια προέρχεται από τους «53+». Πληροφορίες ήθελαν τον Ευκλ. Τσακαλώτο να έχει μιλήσει με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια. Ηδη, πάντως, έχει δίπλα της τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος φαίνεται πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία, αν και πολλοί από την Κίνηση Μελών (προεδρικοί) αλλά και από την «Ομπρέλα» καλοέβλεπαν την υποψηφιότητά του.

Αντιθέτως, στην Κίνηση Μελών τα πράγματα είναι πιο θολά, καθώς φαίνεται να έχει σπάσει σε αρκετά κομμάτια, ανάλογα με το πρόσωπο που υποστηρίζει ο καθένας. Αρχικά, μια ομάδα που «ελέγχεται» από τον Νίκο Παππά μαζί με τους λεγόμενους «πασοκογενείς» φάνηκε ότι σκεφτόταν να προτείνει τον Διονύση Τεμπονέρα. Ωστόσο, το «μανιφέστο» που κατέθεσε στην Πολιτική Γραμματεία, το οποίο περιείχε και αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, «έκαψε» κάθε τέτοια σκέψη. Οι «προεδρικοί» αναζητούν πρόσωπο που να μπορέσει όχι μόνο να τους ενώσει, αλλά και να κερδίσει την Ε. Αχτσιόγλου, η οποία φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί. Μετά τους αρχικούς δισταγμούς, ο Ν. Παππάς φαίνεται πως σκέφτεται σοβαρά να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ηταν, άλλωστε, από τους πιο στενούς συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου, με τη σχέση τους να κρατά από τα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ έχει αρκετά ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό της Κίνησης Μελών.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι, στις συζητήσεις που είχαν μαζί του αρκετά στελέχη αλλά και δημοσιογράφοι την εβδομάδα που πέρασε, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.

Στην περίπτωση που τελικά κατέβει, είναι πολύ πιθανό -λόγω της σχέσης που έχουν- να κάνει πίσω ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- επιθυμεί να είναι ένας εκ των υποψηφίων. Προφανώς και ο Κρητικός βουλευτής γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει την κούρσα διαδοχής, αλλά θέλει να καταγράψει ένα ποσοστό για να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα. Αν, ωστόσο, ο Ν. Παππάς κάνει το βήμα, πολύ δύσκολα θα βρεθεί απέναντί του, εκτός αν ακολουθηθεί τακτική στήριξης για τον δεύτερο γύρο.

Ομως, δεν είναι μόνο αυτά τα δύο στελέχη που «φλερτάρουν» με την ιδέα της υποψηφιότητας. Η Ρένα Δούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει τις δικές της επαφές, με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά στο γραφείο της, για να ανιχνεύσει τη δυναμική που έχει στις οργανώσεις πανελλαδικά. Ενα κομμάτι των «προεδρικών» θεωρεί πως μπορεί να είναι το αντίπαλον δέος απέναντι στην Ε. Αχτσιόγλου (με την οποία είχε δώσει και τη μάχη για την πρωτιά στην Κεντρική Επιτροπή), με την τομεάρχη Οικονομικών τελικά να κερδίζει.

Το παρασκήνιο

Ολοι προετοιμάζονται ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, αν και στο παρασκήνιο γίνονται συμμαχίες για να ανατρέψουν τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία και την εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, μια πτέρυγα των «προεδρικών» (Ν. Παππάς) και κάποιοι «πασοκογενείς», όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, έδωσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- τα χέρια με την τάση «ΡΕΝΕ», στην οποία είναι ο Δ. Τεμπονέρας, για να ζητήσουν στην Κεντρική Επιτροπή την αναβολή των διαδικασιών, με τη διεξαγωγή Συνεδρίου και τις κάλπες για την ηγεσία να μετατίθενται για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα, μετά δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή η πρόταση αναμένεται να βάλει φωτιά στην Κεντρική Επιτροπή, με την «Ομπρέλα» να μη συζητά καν το ενδεχόμενο αναβολής, καθώς δέχθηκε να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και πρότεινε να εκλεγεί πρόεδρος μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ και αρκετοί από την Κίνηση Μελών θεωρούν ότι το θέμα της ηγεσίας πρέπει να κλείσει πριν από τη ΔΕΘ.

Το πόσο ενωμένη θα εμφανιστεί στην Κεντρική Επιτροπή η μέχρι τώρα πολυδιασπασμένη, απόντος του φυσικού της ηγέτη, τάση των «προεδρικών» θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς ο συσχετισμός που υπήρχε μέχρι σήμερα (75-25) της δίνει σαφές προβάδισμα.

Ωστόσο, είναι φανερό πως ενδεχόμενη αλλαγή του χρονοδιαγράμματος θα προκαλέσει «εμφύλιο» στο κόμμα, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα στον υπαρκτό κίνδυνο της διάσπασης, καθώς ακολούθησε ανάλογη παραδοχή και από τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Μπορεί όλοι δημοσίως να ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι, χωρίς τη συγκολλητική ουσία που ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Πάνου Καμμένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, με επιστολή της στη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου, την παραίτησή της από τη θέση της εκπροσώπου του κόμματος υπέβαλε η Πόπη Τσαπανίδου, που είχε αναλάβει το αξίωμα αυτό τον Δεκέμβριο του 2022.

Η πραγματικότητα είναι πως και αυτή ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού η Π. Τσαπανίδου δεν εμφανίστηκε ξανά στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στις 29 Ιουνίου. Ολο αυτό το διάστημα η εκπρόσωπος απείχε από όλες τις κομματικές διεργασίες και τις δημοσιογραφικές ενημερώσεις. Η τελευταία εμφάνισή της χρονολογείται το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου, όπου έδωσε την τελευταία μάχη, υπερασπιζόμενη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκτοτε ακολούθησε σιγή ασυρμάτου. Η Π. Τσαπανίδου δεν ασκούσε τα κομματικά της καθήκοντα. Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος στο Ζάππειο, έπαψε κάθε επικοινωνία της με το ευρύτερο κομματικό περιβάλλον. Η απουσία της, άλλωστε, από την αίθουσα του Ζαππείου, όπου παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αναζωπύρωσε τα σενάρια που την ήθελαν να έχει συγκρουστεί με το περιβάλλον του πρώην προέδρου του κόμματος μετά τις εκλογές του Μαΐου. Το γεγονός ότι η Π. Τσαπανίδου δεν εξελέγη έδωσε οριστικό τέλος σε αυτή τη συνεργασία. Μετά την επιστολή παραίτησής της, η Πολιτική Γραμματεία καλείται να ορίσει νέο εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κικίλιας: Συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αντιπυρική περίοδο

Συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε την Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για να την ενημερώσει...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μιχαλολιάκος και έξι βουλευτές ένοχοι ως ηγετική ομάδα εγκληματικής οργάνωσης

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάσισε με βούλευμά...
ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Βουλή: Ψηφίστηκε από 158 βουλευτές της ΝΔ ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής χθες 1η Μαΐου 2024 νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των...
Ανασχηματισμός εν μέσω κορωνοϊού;

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους...

Φλωρίδης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά συνειδητά τον κόσμο”

Απάντηση σε όσους διατείνονται ότι στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, εφαρμόστηκε οΝέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο...

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορεί να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο

Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά Για ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Σάλος με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για τη γυναικοκτονία – Ζητούν παραίτηση από την αντιπολίτευση

Βροχή αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την παραίτηση του υφυπουργού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. «Ως εδώ», λέει ο πρόεδρος της αξιωματικής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φλωρίδης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά συνειδητά τον κόσμο”

Απάντηση σε όσους διατείνονται ότι στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, εφαρμόστηκε οΝέος Ποινικός...

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία από τις 20 Απριλίου!

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά...

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται...