Τα αγκάθια στο δρόμο προς την αποπληρωμή του ΔΝΤ

16
Αποπληρώθηκαν τα δάνεια ύψους 2,7 δισ. προς το ΔΝΤ

Μπορεί η ελληνική πλευρά να έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της προς τον ESM προκειμένου να αποπληρώσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ, ωστόσο η διαδικασία είναι ακόμη στην αρχή της. Ή μάλλον δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να ενημερώσουν επισήμως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα επόμενα στάδια, τα οποία συνοψίζονται σε δύο άξονες.

Αρχικά ο ESM θα εξετάσει το αναθεωρημένο προφίλ του ελληνικού χρέους. Αποτελεί άλλωστε μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας και η χώρα… μακράν το μεγαλύτερο δανειολήπτη του Μηχανισμού. Πολλοί -και μάλλον δικαίως- θεωρούν τυπικό το στάδιο αυτό, καθώς η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα βελτιώσει τη διατηρισιμότητα του δημοσίου χρέους. Ωστόσο, για να αναθεωρηθεί το τρέχον προφίλ της χώρας θα πρέπει να κατατεθεί επισήμως από πλευράς της ο τρόπος με τον οποίο προτείνει να αποπληρώσει συγκεκριμένα δάνεια. Διάφορες (ελληνικές) πηγές ως σήμερα κάνουν λόγο για τα δάνεια του 2019 και του 2020 ύψους περίπου 3.7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Funds για "κόκκινα" δάνεια: Δεν θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του - Οι συστάσεις Σταϊκούρα

Στη συνέχεια τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σε επίπεδο ΔΣ Διευθυντών του ESM (σύνθεση euroworking group) θα πρέπει να δεχθούν να αποποιηθούν τη δική τους προτεραιότητα αποπληρωμής. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές (έχει γίνει στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Κύπρου ή της Ιρλανδίας) και περιλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο πέραν της συζήτησης σχετικά με την αναθεωρημένη έκθεση διατηρισιμότητας του ελληνικού χρέους, οι διευθυντές του ESM θα κληθούν να συζητήσουν ευρύτερα την πορεία της ελληνικής οικονομίας πριν αποφασίσουν θετικά για το ελληνικό αίτημα. Η διαδικασία περιλαμβάνει και αντίστοιχη έγκριση από εθνικά κοινοβούλια.

Μία πρώτη και απλώς ενδεικτική εικόνα των αντιδράσεων των Ευρωπαίων στις προθέσεις των ελληνικών Αρχών ενδεχομένως να έχουμε μετά το euroworkingroup της 2 Μαΐου. Μία δεύτερη, μετά την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που αναμένεται στις 6 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ… θα πάρει το χρόνο της.