Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Τα είδη της γνώσης

Η γνώση θα πρέπει να ακολουθεί τον φόβο του Θεού και να συμβαδίζει με την πράξη για να υπάρχει ισορροπία.


Η σκέτη γνώση βλάπτει. Όταν μπαίνει ο εγωισμός και μιλώ, για να με θαυμάσουν, γιατί εγώ σκέφθηκα καλύτερα, τότε λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι, για να συνέλθω.

Ο ταπεινός άνθρωπος συνήθως είναι πολυμαθής, ενώ ο εγωιστής, επειδή δεν ταπεινώνεται να ρωτήσει, δεν έχει γνώσεις. Ο Μέγας Αρσένιος, ήταν ο πιο μορφωμένος σε όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Μέγας Θεοδόσιος, τον είχε δάσκαλο στα παιδιά του, τον Αρκάδιο και Ονώριο. Όταν όμως πήγε στην έρημο για μοναχός, κάθησε κοντά στον Αββά Μακάριο τον αγράμματο και έλεγε: «Ούτε το αλφάβητο αυτού δεν ξέρω»! (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Οι πολλές γνώσεις, υπάρχει φόβος να φουσκώσουν το κεφάλι, να το κάνουν αερόστατο, και να διατρέχει τον κίνδυνο ή να σπάσει στον αέρα (με σχιζοφρένεια) ή να γκρεμιστεί (με υπερηφάνεια) και να γίνει κομμάτια. Γι’ αυτό η γνώση θα πρέπει να ακολουθεί τον φόβο του Θεού και να συμβαδίζει με την πράξη για να υπάρχει ισορροπία. Η σκέτη γνώση βλάπτει. Όταν μπαίνει ο εγωισμός και μιλώ, για να με θαυμάσουν, γιατί εγώ σκέφθηκα καλύτερα, τότε λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι, για να συνέλθω. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Άμα παρακολουθεί κανείς, μαθαίνει. Βλέπεις οι τσομπαναραίοι είναι οι καλύτεροι μετεωρολόγοι γιατί παρακολουθούν τα σύννεφα τον αέρα. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Το να μην γνωρίζεις είναι αμάθεια. Το να μην θέλεις να μάθεις είναι υπερηφάνεια. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Για τους ανθρώπους μεγάλη δόξα στη ζωή είναι η γνώση, αλλά και κακό για όσους την χρησιμοποιούν άσχημα. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Η γνώση η οποία προηγείται από την πίστη, είναι γνώση φυσική και η οποία τροφοδοτείται από τις 5 αισθήσεις του σώματος και αποκτάται με την μελέτη. Η γνώση όμως η οποία ακολουθεί την πίστη, είναι γνώση πνευματική και η οποία γίνεται αισθητή δια του Αγίου Πνεύματος και αποκτάται από την καθαρή ζωή. Υπάρχει και η υπερφυσική γνώση, που ασχολείται με την κατανόηση του Θεού και η οποία αποκτάται από την ζωντανή πίστη, που χαρίζει τα πάντα! (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Η φυσική γνώση (διάκριση καλού και κακού), μας οδηγεί στην πίστη στο Θεό. Η πίστη μας οδηγεί στο φόβο του Θεού. Ο φόβος του Θεού, μας οδηγεί στην μετάνοια και τα καλά έργα. Από τα καλά έργα δίνεται η πνευματική γνώση και η αίσθηση των μυστηρίων που γεννάει την θεωρία (θέα) του Θεού! (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Όποιος αξιωθεί να γευτεί την γλυκύτητα της πίστεως και έπειτα στραφεί προς την ανθρώπινη γνώση, ομοιάζει με άνθρωπο, που ανταλλάσσει πολύτιμο μαργαρίτι, με χάλκινο οβολό… (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Τόσο αληθινή είναι η γνώση του καθενός, όσο την επιβεβαιώνουν η πραότητα, η ταπείνωση και η αγάπη που έχει. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Εκείνος που άφησε την πράξη και βασίζεται σε μια απλή γνώση, αντί για δίκοπο μαχαίρι κρατά καλαμένιο ραβδί, το οποίο σε καιρό πολέμου, κατά την Γραφή, θα του τρυπήσει το χέρι και θα μπει μέσα σ’ αυτό και θα του βάλει το φυσικό δηλητήριο προτού του το βάλουν οι εχθροί. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Αληθινή γνώση είναι η υπομονή στις θλίψεις σου και το να μην κατηγορείς τους ανθρώπους για τις συμφορές σου. Και χωρίς την μνήμη του Θεού δεν μπορεί να υπάρξει γνώση αληθινή. Γιατί χωρίς την πρώτη, η δεύτερη είναι νόθος. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Μην κατηγορείς τον εαυτόν σου, για όσα αγνοείς χωρίς να φταις, αλλά για όσα παραμελείς να μάθεις. (Ιερός Αυγουστίνος)

Οι άνθρωποι καταστρέφουν τις ψυχές τους με την κοσμική γνώση, γιατί αποκτώντας την, μπερδεύονται και δεν προστατεύουν τον εαυτόν τους από πράγματα, που είναι φευγαλέα και εφήμερα. (Άγιος Σισίνιος ο Ομολογητής)

Όπως το σώμα είναι νεκρό, χωρίς το πνεύμα, έτσι και η γνώση είναι νεκρή χωρίς τα έργα. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Όπως οι υπερβολικά εμπαθείς δεν γνωρίζουν, ούτε όσα είναι φανερά σε πολλούς, εξαιτίας του σκοτισμού των παθών, έτσι και οι απαθείς γνωρίζουν, όσα οι πολλοί αγνοούν, από την καθαρότητα του νου τους. (Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός)

Καλύτερα η άγνοια, παρά η κακώς χρησιμοποιημένη γνώση! (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Είναι τρομερό ένας άνθρωπος να έχει πολλές γνώσεις και να μην ωφελείται. Ο λόγος είναι, ότι δεν ταπεινώνει τον εαυτόν του. Εάν η γνώση δεν φέρνει αυτογνωσία, από την οποία θα αναβλύσει η αυτομεμψία, τότε η γνώση φέρνει οίηση και ο άνθρωπος φουσκώνει-φουσκώνει από εγωισμό και υπερηφάνεια και στο τέλος συντρίβεται. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 17 Απριλίου 2022 – Κυριακή των Βαΐων

Ευαγγέλιο: ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΙΒ/ 1 – 18 – 1 Ο ούν Ιησούς πρό έξ ημερών τού πάσχα ήλθεν εις Βηθανίαν, όπου ήν Λάζαρος ο...

Κυριακή των Βαΐων: Το ψάρι κι η σημασία του

Συγκεκριμένα, την Κυριακή των Βαΐων, τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια: φεγγάρια, πλοία, γαϊδουράκια, το πιο συνηθισμένο όμως ήταν ο σταυρός. Σε μερικά...

Σάββατο του Λαζάρου: Πόσα χρόνια έζησε ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης είναι, αναμφισβήτητα, ο Λάζαρος, ο οποίος – κατά τα Ευαγγέλια – υπήρξε μαθητής και φίλος...

Προσευχή στην Παναγία την Γιάτρισσα

Παναγία Γιάτρισσα: Χαίρε ώ Μεγαλόχαρη Παρθένε Ευλογημένη Εσύ γιατρεύεις την καρδιά την κάθε πονεμένηΠάντα την θεία χαρή σου όλη επικαλούμαιΚαι την Γλυκιά Μανούλα τους ζητούν...

Αυτό που θα μας σώσει είναι η πίστη μας στον Χριστό και όχι η...

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ – Κάποια αγράμματη αλλά ευσεβής γιαγιά, πήγε μια μέρα στην Εκκλησία και άκουσε τον παπά να λέει: Αυτός που δεν διαβάζει...

Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας είναι η επιείκεια!

– Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας, είναι η επιείκεια. Το έλεος, το οποίο μας έρχεται από τον Θεό, πρέπει και εμείς...

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Καλάθι των Σχολικών”: Σε ισχύ από την Τετάρτη

Σε ισχύ τίθεται από την ερχόμενη Τετάρτη το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», το οποίο...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Πόσα είδη μ@@@@α υπάρχουν; (ανανεωμένη λίστα)

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Μπάσκετ ή τσόντα; 1. Ο ορατός: κοίτα ένα μαλάκα 2. Ο τεφάλ: ξεκόλλα ρε μαλάκα 3....

Επιστροφή στα θρανία με «τσουχτερές» τιμές—Πόσο κοστίζουν φέτος τα σχολικά είδη

Λίγες ημέρες απέχει το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία και οι τιμές στα σχολικά είδη...

Τα διαφορετικά είδη one night stand που θα κάνεις κάποια στιγμή στη ζωή σου!

Στην εποχή που η φράση «δε θέλω σχέση» εξαπλώνεται ωσάν μια νέα πανδημία, καταλαβαίνεις...