Τα πιο βρώμικα σημεία μέσα στο σπίτι

540

Οι δουλειές του σπιτιού είναι βαρετές αλλά και αναγκαίο καλό για την προστασία της υγείας μας.

Όσο σχολαστικοί και τακτικοί κι αν είμαστε, πάντα υπάρχουν τα “ύπουλα” αντικείμενα που συσσωρεύουν πραγματικό πλούτο μικροβίων και επικίνδυνων μικροοργανισμών που, κυριολεκτικά, δεν τους πιάνει το μάτι.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα αντικείμενα αλλά και τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία μας ξεκινώντας από την κουζίνα όπου, σύμφωνα με έρευνα της NSF International – αμερικανικής οργάνωσης που μελετά θέματα για την δημόσια υγεία- βρίσκονται οι μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης.

Το σφουγγαράκι της κουζίνας, έπειτα από δυο-τρεις εβδομάδες χρήσης μετατρέπεται στο τέλειο “θέρετρο” για επικίνδυνα βακτήρια λόγω της σχεδόν μόνιμης υγρής κατάστασής του αλλά και της βρωμιάς που καλείται να αντιμετωπίσει όσο το χρησιμοποιούμε. Είναι πολύ σοφό, λένε οι ειδικοί, το αλλάζουμε κάθε δεκαπέντε ημέρες. Ακόμα πιο ένοχες κρίνονται και οι πετσέτες κουζίνας, που πολλοί από εμάς τις χρησιμοποιούμε “πολυχρηστικά” είτε για να στεγνώνουμε τα σκεύη ή τα χέρια μας, είτε για να καθαρίζουμε επιφάνειες μεταφέροντας ουσιαστικά μικρόβια από το ένα μέρος στο άλλο. Οι πετσέτες, όπως και το σφουγγαράκι παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρές δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων επικίνδυνων για τον οργανισμό.

Στον νεροχύτη παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων και παθογόνων οργανισμών. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τον νιπτήρα του μπάνιου. Κι όμως, είναι πολύ λογικό καθώς ο νεροχύτης έχει συχνότερη και μεγαλύτερη ποικιλία στη χρήση: είναι το μέρος που πλένουμε τα χέρια μας, τα πιάτα και τα τρόφιμα πριν την παρασκευή του φαγητού μας.
Η έρευνα της NSF συγκρίνει έναν τυπικό νεροχύτη στον οποίο κατοικοεδρεύουν περισσότερα από 190 χιλιάδες μικρόβια ανά τετραγωνικό, με ένα απλό πάτωμα σπιτιού το οποίο “φιλοξενεί” μόλις 400 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Η σχολαστική καθαριότητα με αντισηπτικό διάλυμα δύο φορές την εβδομάδα είναι λοιπόν απαραίτητη.

Οι επιφάνειες κοπής που όλοι διαθέτουμε στην κουζίνα, αποτελούν τα πιο επικίνδυνα μαγειρικά σκεύη για την υγεία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από εκεί περνούν οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε στην διαδρομή τους μέχρι το πιάτο μας. Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει έχουν αποκαλύψει ότι πολύ συχνά οι επιφάνειες κοπής μολύνονται με επικίνδυνα βακτήρια γιατί έρχονται σε επαφή με ωμά κρέατα, πουλερικά αλλά και λαχανικά χωρίς να καθαρίζονται σωστά. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με τα χέρια μας τα οποία αποτελούν το τέλειο όχημα μεταφοράς βακτηρίων ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού. Για ορισμένα σκεύη,όπως οι επιφάνειες κοπής,η απολύμανση είναι άκρως απαραίτητη και η καλύτερη λύση είναι το πλυντήριο πιάτων το οποίο πλένει σε υψηλές θερμοκρασίες. Διαφορετικά, η χρήση απολυμαντικών καθαριστικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μια εξίσου καλή πρακτική.

Διαβάστε επίσης:  Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πέφτετε για ύπνο -Ειδικοί απαντούν

Η ζωή με ένα ή με περισσότερα ζώα συντροφιάς είναι αναμφίβολα ευτυχισμένη. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως αυτού του είδους η συγκατοίκηση θωρακίζει την υγεία σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα μπολάκια φαγητού και νερού των αγαπημένων τριχωτών συντρόφων αποτελούν από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού. Μπορείτε εύκολα να προστατέψετε την υγεία σας αλλά και την υγεία τους καθαρίζοντας σχολαστικά τα δοχεία τους καθημερινά, με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, όπως ακριβώς θα κάνατε και για τα δικά σας.

Το δοχείο που φυλάμε την οδοντόβουρτσα στο μπάνιο αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα πιο βρώμικο σημείο στο μπάνιο όσο κι αν δεν του φαίνεται. Στο νερό που συσσωρεύεται σταγόνα-σταγόνα μέσα στο ποτήρι της οδοντόβουρτσας με την καθημερινή χρήση, έχει βρεθεί ότι ζουν και βασιλεύουν περί τα δύο εκατομμύρια μικρόβια. Μπορεί να είμαστε πραγματικά σχολαστικοί με την προσωπική μας υγιεινή και την καθαριότητα του μπάνιου αλλά πόσοι από εμάς φροντίζουμε να καθαρίζουμε το πιο ένοχο ποτήρι έστω μια φορά την εβδομάδα;

Το αντιολισθητικό πατάκι μπάνιου ονομάζεται έτσι γιατί διαθέτει τις ειδικές για τον σκοπό αυτό βεντούζες οι οποίες μπορούν να γίνουν μια πρώτης τάξεως εστία μόλυνσης. Η υγρασία που εγκλωβίζεται σε αυτές αποτελούν το ιδανικό μέρος για την συγκέντρωση και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Το πιο απλό πράγμα – που οι περισσότεροι ξεχνάμε να κάνουμε – είναι να φροντίζουμε να το σηκώνουμε για να στεγνώνει κάθε φορά που ολοκληρώνουμε το μπάνιο μας.

Οι πετσέτες του μπάνιου είναι ο μεγάλος βραχνάς και ειδικά όταν υπάρχει ένα μπάνιο στο σπίτι. Το υγρό περιβάλλον του μπάνιου αλλά και η υγρασία που παραμένει στις πετσέτες δημιουργούν τις συνθήκες ανάπτυξης μικροβίων γι αυτό χρειάζεται προσοχή. Οι πετσέτες πρέπει να αερίζονται και να στεγνώνουν μετά από κάθε χρήση, όπως επίσης πρέπει να πλένονται συχνά και σε υψηλές θερμοκρασίες. Εξυπακούεται δε, όσο κι αγαπημένοι κι αν είμαστε μέσα στο σπίτι, κάθε συγκάτοικος ή μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει τις δικές του πετσέτες, όπως ακριβώς ισχύει και για την οδοντόβουρτσα μας.

Τέλος, από τα πιο βρώμικα αντικείμενα και σημεία μέσα στο σπίτι που σπάνια καθαρίζουμε αλλά αποτελούν πιθανές και σοβαρές εστίες μόλυνσης είναι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και τα χερούλια από τις πόρτες. Είναι αντικείμενα τα οποία αγγίζουμε καθημερινά χωρίς να έχουμε ποτέ αναρωτηθεί για το πόσο καθαρά είναι. Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στο τηλέφωνο καθώς έρχεται σε κοντινή επαφή με το πρόσωπο και άρα με την στοματική κοιλότητα. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, το τηλέφωνο είναι από τα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζεται σε καθημερινή βάση.