Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
25.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1636.... Ισχυρός σεισμός 7,1 R πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι νεκροί φτάνουν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500. Οι μετασεισμικές...

Τα σενάρια για τα αναδρομικά σε 2,3 εκατ. συνταξιούχους – Ποια ποσά θα λάβουν και ποιοι περιμένουν τα περισσότερα

Σε λίγες μέρες θα γίνουν τα… αποκαλυπτήρια σχετικά με τα αναδρομικά που δικαιούνται
περίπου 2,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι και θεωρητικά θα αφορούν το δεκάμηνο πριν από την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Τόσο οι συνταξιούχοι, όσο και η Κυβέρνηση περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την τελική… ετυμηγορία, από την οποία θα εξαχθούν πολύτιμα οικονομικά αλλά και πολιτικά συμπεράσματα.

Αν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώσει όσους προσέφυγαν με αγωγές, τότε θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση στα μάτια της συντριπτικής πλειονότητας των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, υπακούοντας στις παροτρύνσεις της και με βάση τα λεγόμενα για τη διενέργεια της πιλοτικής δίκης που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η απόφαση του ΣτΕ θα “κλειδώσει” διεκδικήσεις ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα δοθούν στους δικαιούχους σε βάθος πενταετίας, καθώς ειδικά τώρα, λόγω του κορωνοϊού, έχουν μεταβληθεί θεαματικά οι δημοσιονομικές ισορροπίες.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, από το σημείο αυτό αρχίζουν να εγείρονται και τα σοβαρά ερωτηματικά από τους εργατολόγους.

Τα σενάρια σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τους νομικούς είναι τρία:

  1. Το βασικό σενάριο προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών που αντιστοιχούν στους 11 μήνες που μεσολάβησαν από την απόφαση του ΣτΕ το 2015 και έως την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, (επικρατέστερο σενάριο).
  2. Άλλο σενάριο θέλει την επιστροφή αναδρομικών που θα αντιστοιχούν σε 42 μήνες, μαζί με τα σχετικά δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Αυτό το σενάριο θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό και σίγουρα απογοητευτικό για τον προϋπολογισμό.
  3. Το πολύ καλό σενάριο από οικονομικής πλευράς αλλά πολύ κακό από την πολίτική οπτική του, θέλει το ΣτΕ να απορρίπτει το σύνολο των διεκδικήσεων με το αιτιολογικό
    ότι ο νόμος Κατρούγκαλου “θεράπευσε” την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.

Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι το πλέον κακό για τους συνταξιούχους και κυρίως γι αυτούς που πλήρωσαν για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά, ενώ η Κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη, επικαλούμενη πάντως ότι δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες, για να μην πούμε μηδαμινές.
Τι λένε οι δικηγόροι

Το “Καρφί” απευθύνθηκε σε νομικούς, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα εκπλαγούν αν υπάρξει επιλεκτική δικαίωση με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι μια οριζόντια.

Πρακτικά σημαίνει ότι όσοι ξόδεψαν χρήματα θα πάρουν τα ίδια με αυτούς που απλά έστειλαν στον ΕΦΚΑ την αξίωσή τους μόνο και μόνο για να μην παραγραφεί και θα καλύπτονται από την τελική απόφαση του ΣτΕ που υποτίθεται ότι θα είναι ίδια για όλους.

Από την άλλη πλευρά, αν οι δικαστές αποδειχθούν ρυθμιστές των δημοσιονομικών της χώρας με βάση το γράμμα του νόμου, τότε θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τυχόν δικαίωση όσων προσέφυγαν δικαστικά θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για τις 200.000 αγωγές που κατατέθηκαν στα Πρωτοδικεία και οι οποίες “πάγωσαν” ώστε να βγει η απόφαση στην “πρότυπη δίκη” του περασμένου Οκτωβρίου. Οπότε, στην ουσία θα έχει καταργηθεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί αγωγές που επιδίκασαν ποσά ακόμη και έως 40.000 ευρώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ για χιλιάδες άλλες, οι αξιώσεις ξεκινούν από €20.000 και φτάνουν έως και τις €70.000!

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση διαμηνύει προς όλους ότι όποια και αν είναι η απόφαση των δικαστηρίων για την επιστροφή των αναδρομικών, αυτά θα καταβληθούν σε πολλές ετήσιες δόσεις και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές αντοχές.
Τι διεκδικούν όσοι προσέφυγαν

Στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περί τις 9.000 αγωγές συνταξιούχων, οι οποίες είναι κυρίως ομαδικές και εγείρουν αξιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια, έχουν περιληφθεί οι εξής αξιώσεις:

  1. Η μείωση της κύριας σύνταξης κατά 12%, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα €1,300 στις 31/12/2014.
  2. Η μείωση κατά 5% των κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα έως €1.000, κατά 10% για τα ποσά έως €1.500, κατά 15% για τα ποσά έως €2.000 και 20% για τα ποσά €3.000.
  3. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10% για τα ποσά έως €250, κατά 15% για ποσά από €250 – €300 και 20% για όσα ποσά υπερέβαιναν τα €300.
  4. Η επιστροφή των ποσών που αφορούν στις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των €800 συνολικά και στις επικουρικές αφορούσε δύο συντάξεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τους συνταξιούχους των ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ. Όσο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και τους απόστρατους, οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, (δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις ούτε σε πρώτο βαθμό).

Με βάση τα ποσά που αναφέρονται στον σχετικό πίνακα, το κόστος των αναδρομικών ξεπερνάει τα €13 δισ., κάτι που κρίνεται απόλυτα απαγορευτικό για τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών.

Ο χάρτης των αναδρομικών

Συνταξιούχοι ΙΚΑ €2.300 – €5.300
Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι €3.000 – €14.000
Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ €1,400 – €3.400
Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών €2.300 – €9.5

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

100.000 θέσεις εργασίας: Αυτό είναι το έντυπο της αίτησης – Πώς θα το συμπληρώσετε

Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι δηλώσεις των επιχειρήσεων με νέο έντυπο στην "Εργάνη". Ανοιχτό το πρόγραμμα μέχρι να καλυφθούν οι...

Μόνιμα στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο USS Hershel “Woody” Williams (βίντεο-φωτό)

Τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel "Woody" Williams στη Σούδα ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά τις δηλώσεις...
Αττική: Άλλα 240 κρούσματα - Κλειστά 93 σχολεία στο λεκανοπέδιο

Αττική: Άλλα 240 κρούσματα – Κλειστά 93 σχολεία στο λεκανοπέδιο

Στα 240 ανέρχονται τα σημερινά κρούσματα στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής...
Μητσοτάκης: Στρατηγικό σημείο της περιοχής η Σούδα – Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Μητσοτάκης: Στρατηγικό σημείο της περιοχής η Σούδα – Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι...
Αυτές οι επιχειρήσεις δικαιούνται "κούρεμα" 40% στα ενοίκια για τον Σεπτέμβριο

Αυτές οι επιχειρήσεις δικαιούνται “κούρεμα” 40% στα ενοίκια για τον Σεπτέμβριο

Εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας) των επιχειρήσεων που θα καταβάλουν μειωμένο...

Οι πέντε όροι του Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τις τουρκικές ενέργειες, ισχυριζόμενος ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αυτές που δημιουργούν την ένταση στην περιοχή

Πόλεμος και Ένοπλες Δυνάμεις!

«Πόλεμος πατήρ πάντων», διατρανώνει η γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, ο οποίος ουσιαστικά δηλώνει ότι σε όλα τα όντα και τις δημιουργίες αυτών...

Ακολουθήστε μας

7,470ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αναδρομικά και συντάξεις- εξπρές: Πότε θα καταβληθούν

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών...

Τι να περιμένουν οι δικαιούχοι των αναδρομικών από τον Οκτώβριο

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν, εφάπαξ, τα αναδρομικά...

Αναδρομικά συνταξιούχων – Δείτε πότε θα δοθούν

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, έδωσε στη...

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να καταβάλει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους δίχως περικοπές

«Να καταβάλει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους δίχως περικοπές» καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή