ΤΑΪΛΑΝΔΗ- ΜΙΑΝΜΑΡ: Διαμάχη για μια.. σαπουνόπερα

24
Η σειρά «Οι Φλόγες μιας Κυρίας» προβάλλεται από το ταϊλανδικό Channel 7

«Υβριστική» χαρακτήρισε απόγονος του βασιλιά Θιμπώ της Βιρμανίας μια ταϊλανδική σαπουνόπερα που φέρεται να αφορά δολοπλοκίες στο παλάτι της Βιρμανίας. Στην αντίδραση του Σο Γουίν, τρισέεγγονου του τελευταίου βασιλιά της χώρας που λέγεται σήμερα Μιανμάρ, απάντησαν παραγωγοί του ιστορικού δράματος «Οι Φλόγες μιας Κυρίας», υποστηρίζοντας πως οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί.

Ο τρισέγγονος του Θιμπώ ζήτησε να σταματήσει η προβολή της σειράς, «για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας ως καλών γειτόνων». Μιλώντας σε  μέσα ενημέρωσης, ο Γουίν χαρακτήρισε τη σειράι «απαίσια» και θεωρεί υβριστικές σκηνές που δείχνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας να χαστουκίζονται, «λες και είμαστε άγριοι». Στο  Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σο Γουίν θύμισε πως η Μπανγκόκ απαγορεύει με αυστηρότατους νόμους επικρίσεις της μοναρχίας της Ταϊλάνδης. «Ρωτάμε τους Ταϊλανδούς αν θα δέχονταν μία από τις εταιρίες μας να έκανε το ίδιο για τη χώρα τους», είπε ο Γουίν.

“Ολίγη” ιστορία

Η σειρά παρουσιάζει τις αιματηρές πολιτικές ενός βασιλείου της νοτιοανατολικής Ασίας του 19ου αιώνα, που φαίνεται να μοιάζει πολύ στην τότε Βιρμανία. Η Κυρία για την οποία γίνεται λόγος, είναι η Ανανθίπ, χαρακτήρας που στη σειρά, παίρνει τον έλεγχο του βασιλείου. Κάποιοι παρατήρησαν ότι μοιάζει στην Χσινμπιουμασίν, μια πραγματική βασιλική σύζυγο στο παλάτι της Βιρμανίας, η οποία ενορχήστρωσε τη σφαγή δεκάδων αυλικών για να ανέλθει στο θρόνο ο Θιμπώ. Ο βασιλιάς παραιτήθηκε αργότερα και η βιρμανική μοναρχία καταργήθηκε το 1885, όταν βρετανικές δυνάμεις νίκησαν και εισέβαλαν στη Βιρμανία. Πολλοί Βιρμανέζοι παρατήρησαν στο διαδίκτυο πως και τα κοστούμια της σειράς και τα σκηνικά είναι παρόμοια με της βιρμανικής βασιλικής αυλής.

Διαβάστε επίσης:  Αυτός είναι ο 25χρονος προπονητής των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Η σαπουνόπερα είναι remake σειράς του 1996 που βασιζόταν σε ιστορικά βιβλία για την Μιανμάρ, σύμφωνα με το ταϊλανδικό ειδησεογραφικό πόρταλ, Khaosod. Αλλά ο παραγωγός της σειράς υποστήριξε στο πόρταλ ότι δεν έχει σχέση με τη Βιρμανία και πως το σενάριο είναι φανταστικό, ενώ για τα κοστούμια και τα σκηνικά, ανέφερε πως δεν είχαν στόχο να γίνουν συγκρίσεις με κάποια χώρα ή χρονική περίοδο.

Ταϊλάνδη και Μιανμάρ διατηρούν εχθρότητα επί αιώνες, ενώ έχουν γίνει αρκετοί πόλεμοι μεταξύ τους. Οι Βιρμανοί, παρουσιάζονται σε ταϊλανδικές ιστορικές σειρές, ως πανούργοι και κακοί.