“Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση αυτή θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ταραντίλης επισήμανε ότι “το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε”, ενώ επανέλαβε ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και τα δεδομένα αλλάζουν- όπως είπε- όχι από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα”. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις αλλαγές και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα δεδομένα.
Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε εξάλλου ότι όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων, τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, καθώς και των ανέργων και έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχουν αποφασιστεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
Για τη στήριξη των ανέργων
-Παράταση κατά δύο μήνες, των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν το Φεβρουάριο.
-Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου.
-Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.
Για τη στήριξη των εργαζομένων-νοικοκυριών
- Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).
Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες
- Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.
- Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία.
- Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.
Για τα μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις
-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.
Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων
-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.
-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.
-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.
-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).
-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.