Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Τεχεράνη: Καταγράφουν τις διαφωνίες τους Πούτιν, Ερντογάν και Ραϊσί

Άρχισε στην Τεχεράνη η τριμερής σύνοδος Ρωσίας – Ιράν – Τουρκίας, με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro να την χαρακτηρίζει ως “αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών”, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι οι τρεις πλευρές εξυπηρετούν πρωτίστως τα εθνικά τους συμφέροντα, καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να καταγράφονται οι διαφωνίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή των δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη “μεσολάβησή” του στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τεχεράνη.

Διαφωνίες στους κόλπους των τριών

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις διαμεσολαβητικές σας προσπάθειες, γιατί προτείνατε την Τουρκία ως πεδίο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα προβλήματα παραγωγής τροφίμων, τα προβλήματα εξαγωγών των δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας”, είπε οΠούτιν , σύμφωνα με δηλώσεις που αναφέρονται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
“Χάρη στη μεσολάβησή σας, σημειώσαμε πρόοδο. Όλα τα θέματα δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει κίνηση και αυτό είναι καλό”, παραδέχτηκε ο αρχηγός του Κρεμλίνου.

Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές , των δημητριακών από την Ουκρανία, μέσω ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων, ώστε να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ένα “τελικό κείμενο” θα ήταν έτοιμο σύντομα ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον Ερντογάν, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στα “πολλά θέματα” που αφορούν τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Σύρια, καθώς και “το άλλο σημαντικό θέμα” της διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέματα που είναι ακανθώδη και για τις δύο χώρες.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία

Οπρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  θέλει να προωθήσει την πέμπτη εισβολή των δυνάμεων της Τουρκίας στη Συρία. Υποστήριξε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) προσπαθεί να διχάσει τη Συρία, με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού να την «ξεφορτωθεί».
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία βλέπει πως Ιράν και Συρία αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει.


«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε, αφού αναφέρθηκε στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου θέλει να εισβάλει.
Από το 2016 η Τουρκία έχει κάνει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καταλαμβάνοντας εκτάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο Ερντογάν λέει ότι η Άγκυρα θα στοχοθετήσει ξανά τη YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν.


Η απάντηση του Ιράν

Το Ιράν στηρίζει μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, δήλωσε απόψε ο Ιρανός πρόεδρος, κατά την πρώτη φάση της τριμερούς συνάντησης, ο Εμπραχίμ Ραϊσί. Ηομιλίοα του μεταδόθηκε από την τηλεόραση, κάτι που δυσκολεύει κάπως την επίτευξη των στόχων του Ερντογάν.
«Η τύχη της Συρίας θα έπρεπε να αποφασιστεί από τον λαό της, χωρίς ξένες παρεμβάσεις… Η παράνομη παρουσία των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων αποσταθεροποιεί τη Συρία (…) Η ισχυρή παρουσία του συριακού στρατού θα βοηθήσει να διατηρηθεί η (εδαφική) ακεραιότητα της χώρας», πρόσθεσε ο Ραϊσί, καθώς είναι γνωστή η παραδοσιακή σχέση της Συρίας με το Ιράν.
Νωρίτερα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτες του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε να ενισχυθεί η συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνεργασία, μακροπρόθεσμα, του Ιράν με τη Ρωσία είναι πολύ επωφελής για τις δύο χώρες. Υπάρχουν συμφωνίες και συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως» είπε, ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν. Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, ο Χαμενεΐ είπε ότι «ο πόλεμος είναι ένα σκληρό και δύσκολο γεγονός και το Ιράν δεν χαίρεται καθόλου όταν υποφέρουν απλοί άνθρωποι».

Η απάντηση Ερντογάν

Η Τουρκία θα συνεχίσει “σύντομα” τη “μάχη της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων” στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου.

“Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα τη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων”, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής, έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η επόμενη μέρα για το Ισραήλ: Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Τεχεράνη και ο ρόλος ΗΠΑ, Ευρώπης

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις φλέγουσες εξελίξεις στη Μέσα Ανατολή, μετά...

Ιδού ο κρυφός «παράδεισος» του Πούτιν στα σύνορα της Ρωσίας… με το ΝΑΤΟ

– Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χαλαρώσει από τα προεδρικά του καθήκοντα του,...

Εσπευσμένη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία- Η τύχη των “Τουρκικών” S-400 -Ο ρόλος της Αιγύπτου και τα σχέδια του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο κατά της...

Η πρόταση της Ουάσιγκτον για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, με προαπαιτούμενο...

Ο Β.Πούτιν αποκάλυψε γιατί οι Ρώσοι αποχώρησαν από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Μάρτιο του 2022

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, 21 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έλυσε...