Τελικά η απόφαση για τις άδειες πάει για τον …Μάρτιο ή τον Απρίλιο

62
Πολύ γνωστή δημοσιογράφος ερωτοτροπούσε μέσα στο στούντιο μεγάλου καναλιού

Στις 30/9 το Συμβούλιο Επικρατείας θα συνέλθει για να συζητήσει την συνταγματικότητα του διαγωνισμού.  Ενώ η απόφαση για τις άδειες όχι νωρίτερα από τον …Μάρτιο ή τον Απρίλιο τελικά.

Η 30ή Σεπτεμβρίου προσδιορίστηκε ως ημέρα διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Με βέβαιο το γεγονός ότι η τελική απόφαση θα εκδοθεί την.. προσεχή Άνοιξη, Μάρτιο ή και Απρίλιο.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγαν, ζητώντας προσωρινές διαταγές, οι μετέχοντες στον διαγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:  Αναδρομικά: Δείτε αν θα πάρετε από 16 έως 24.000 ευρώ!

Οι εννέα αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και εξετάστηκαν ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έγιναν δεκτές και ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν εξέδωσε προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Οι αιτήσεις αφορούσαν την προσωρινή διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας έως ότου εκδικαστούν από το ΣτΕ αιτήματα για λήψη ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν ελλείψεις σε προϋποθέσεις ορισμένων μετεχόντων στον διαγωνισμό ή άλλα θέματα νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου εξέτασε τα αιτήματα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής (προσωρινού «παγώματος» της διαγωνιστικής διαδικασίας) έως ότου κριθούν μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τον επικείμενο διαγωνισμό με αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, η εκδίκαση των οποίων προσδιορίστηκε για σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει οριστεί να διεξαχθεί για την προσεχή Τρίτη. Οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιρειών που προσέφυγαν στο ΣτΕ ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου σε μια διαδικασία κλειστή –δεν επρόκειτο για δίκη– που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Παράλληλα, τις δικές τους θέσεις εξέφρασαν και οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου που εκπροσώπησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, καθώς παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας Ελ. Κρέτσος.

Συνολικά, οι αιτήσεις που εξετάστηκαν για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής ήταν εννέα από επτά εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες και έχουν θέσει προς εκδίκαση θέματα που σχετίζονται είτε με τη διαγωνιστική διαδικασία και την προκήρυξη είτε με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετέχοντες σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη διαδικασία της ακρόασης, εκτός από τον πρόεδρο του ΣτΕ, ήταν ακόμη ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ουρανία Νικολαράκου.

Πάντως, σχετικά με τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας από μετέχοντες σε αυτή, ενώπιον του ΣτΕ αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αν και η δίκη ενώπιον της Ολομέλειάς του έγινε στις αρχές Ιουλίου.