Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Τελώνου και Φαρισαίου: «Άνοιξε» το Τριώδιο 2024, ξεκινούν οι Απόκριες

Άνοιξε σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, το Τριώδιο.

Στις εκκλησιές, το πρωί, κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας, θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο του Τελώνου και Φαρισαίου, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Αυτά τα δύο στοιχεία – το ένα χριστιανικό – θεολογικό και το άλλο αρχαιελληνικό και παγανιστικό – σηματοδοτούν κάθε χρόνο την αρχή του Τριωδίου που ταυτίζεται χρονικά και πλέκεται σαν σε γαϊτανάκι με την περίοδο της Αποκριάς – ή του καρναβαλιού – και φέρει στοιχεία από την λατρεία του θεού των Αρχαίων Ελλήνων, Διονύσου.

Πόσο διαρκεί

Η περίοδος του Τριωδίου διαρκεί τρεις εβδομάδες – με την κάθε μία από αυτές να είναι διακριτή από την άλλη – και ολοκληρώνεται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, στο κατώφλι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής .

Από πού πήρε το όνομά του

Το Τριώδιο πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο της εκκλησίας που περιλαμβάνει τους ύμνους των Κυριακών που ψέλνονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και για εβδομήντα ημέρες- ως το Μεγάλο Σάββατο. Και ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Ορθρου περιέχουν τρεις Ωδές. Ωστόσο η χρονική περίοδος του Τριωδίου αφορά μόνο τις τρεις πρώτες εβδομάδες και όχι το σύνολο των 70 ημερών που ψέλνονται οι Ωδές.

Τρεις εβδομάδες, τέσσερις Κυριακές

Το Τριώδιο είναι η χρονική περίοδος που έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και ορίζεται μεταξύ τεσσάρων Κυριακών.

– Η πρώτη Κυριακή – Τελώνου και Φαρισαίου

Πρόκειται για την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου όπου το Ευαγγέλιο αναφέρεται στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου.

Η Εκκλησία με την παραβολή αυτή προετοιμάζει τους πιστούς της για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, εστιάζοντας στο πόσο σημαντική είναι η ταπείνωση.

Την εβδομάδα που ορίζει η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου δεν τηρείται καμία απολύτως νηστεία, επιτρέπονται όλες οι τροφές ακόμη και την Τετάρτη και την Παρσκευή.

– Η δεύτερη Κυριακή – Του Ασώτου

Με την Κυριακή του Ασώτου ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου. Εδώ η παραβολή αναφέρεται στη σημασία της μετάνοιας και της συγχώρεσης καθώς ο άσωτος υιός μετανοεί και επιστρέφει στον πατέρα του και εκείνος τον καλοδέχεται και τον συγχωρεί.

Η δεύτερη αυτή εβδομάδα του Τριωδίου λέγεται Κρεατινή ή Κρεατοφάγος.

Σε αυτήν εμπεριέχεται και η γνωστή σε όλους μας Τσικονπέμπτη. Ολη την εβδομάδα τρώμε κρέας – εκτός Τετάρτης και Παρασκευής – με αποκορύφωμα την κρεατοφαγία και την οινοποσία της Τσικνοπέμπτης.

– Η τρίτη Κυριακή – Της Απόκρεω

Η Κυριακή της Απόκρεω είναι αυτή που η Εκκλησία αναφέρεται με μία παραβολή στη Δευτέρα παρουσία και την Ημέρα της κρίσης ενώ στους δρόμους και τις γειτονιές κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με μεταμφιέσεις, χορούς, τραγούδια, άρματα και κάθε λογής δρώμενα. Πρόκειται για την τελευταία ημέρα που οι ορθόδοξοι χριστιανοί τρώνε κρέας.

Η εβδομάδα που ξεκινά και η οποία ολοκληρώνεται με την Κυριακή της Τυροφάγου λέγεται και «λευκή εβδομάδα» καθώς η εκκλησία επιτρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή των πιστών τα πάντα εκτός από το κρέας. Επιτρέπονται δηλαδή τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια.

Το τελευταίο Σάββατο του Τριωδίου, το Σάββατο της Τυρινής εβδομάδας, είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς μας.

Οι ψυχές και οι τιμές σε αυτές κατείχαν ιδιαίτερα σημαντική θέση και στα αρχαιοελληνικά Ανθεστήρια, αντίστοιχη χρονικά εορταστική περίοδο υπέρ του θεού Διονύσου. Στις τελετές αυτές μάλιστα οι μετέχοντες φορούσαν μάσκες, υποδυόμενοι τους νεκρούς. Η χρήση της μάσκας παραμένει και σήμερα ως το χαρακτηριστικό σύμβολο της δική μας αποκριάς.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση το πρωί του τελευταίου Σαββάτου του Τριωδίου πηγαίνουμε στην Εκκλησία κόλλυβα που έχουμε φτιάξει από βραδύς για τους νεκρούς μας. Οι ιερείς πραγματοποιούν λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας μνημονεύουν τα ονόματα των νεκρών προς ανάπαυση της ψυχής τους.

Το Σάββατο αυτό συνήθως τρώμε μακαρόνια με τυριά, ενώ με τυριά φτιάχνουμε και γλυκές συνταγές.

– Η τέταρτη Κυριακή – της Τυρινής ή της Συγχωρέσεως

Μακαρόνια με τυριά σε διάφορες εκδοχές αλλά επί το πλείστον στο φούρνο τρώμε και την επομένη, ημέρα Κυριακή. Για αυτό και η Κυριακή αυτή εκτός από Τυρινή λέγεται και της τυροφάγου ή της Μακαρονούς.

Παλαιότερα μάλιστα συνηθιζόταν σε ένα συγκερασμό μεταξύ χριστιανικών παραδόσεων και ειδωλολατρικών καταβολών μετά το Κυριακάτικο δείπνο να μη μαζεύεται το τραπέζι, ώστε οι ψυχές να γευτούν κάποιες από τις νοστιμιές που απολάμβαναν εν ζωή.

Η εκκλησία ονομάζει την Κυριακή αυτή της «Συγχωρέσεως». Είναι η ημέρα που οι πιστοί ζητούν συγχώρεση και συγχωρούν ώστε να υποδεχθούν με καθαρή τη ψυχή τους την έλευση της Σαρακοστής και να προετοιμαστούν για τα πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Σημαντικό ρόλο στη συγχώρεση κατέχει η νηστεία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευαγγέλιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Α’ – Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20 Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.καὶ...

Μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών! Η εμφάνιση ενός Αόρατου Ασκητή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – Για τους αόρατους ασκητές του Άθωνα και ποιος δεν έχει ακούσει !Επτά ή δώδεκα κατά άλλους αποτελούν ένα από τα...

Τι είναι η παρακαταθήκη

Παρακαταθήκη είναι αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όχι εκείνο που εσύ εφεύρες ̇ το οποίο παρέλαβες και δεν επενόησες ̇ τούτο δεν εξαρτάται από τη μεγαλοφυΐα,...

Η ώρα του θανάτου είναι η πιο φρικτή ώρα!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Πως θα περάσουμε τα τελώνια την ημέρα της αναχωρήσεώς μας; Εγώ όταν το βάζω αυτό το πράγμα στο νου μου, τρέμω,...

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του ήμαρτον Θεέ μου απέχω πολύ και από τα ζώα! Είπε ο Αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί...

Οι δαίμονες δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω μας παρά μόνο όταν τους παραδώσουμε το...

– Τον αητό τον σκοτώνουν με σαΐτες που φτιάχνουν από τα φτερά του. Και την ψυχή σου ο σατανάς την καταστρέφει, από αδυναμίες που...

Ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος, χωρίς την βοήθεια του Θεού!

–Μην πιστεύεις και μην ελπίζεις σε μάταιους ανθρώπους, οι οποίοι με τις διδασκαλίες τους για κινήσεις αστεριών (αστρολογία) και με άλλες αφελείς δοξασίες (μοίρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες...

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο