Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.9 C
Athens

Τεράστια παγκόσμια έρευνα – Πιστεύει ο κόσμος στη μαγεία; Υψηλά τα ποσοστά της Ελλάδας

Το 40% παγκοσμίως πιστεύει

Μια νέα τεράστια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας έρχεται να δείξει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στη μαγεία ή κάποια εκδοχή της, απ’ ότι ίσως να νομίζατε.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η έρευνα του καθηγητή Οικονομικών στο American University, Boris Gershman, βασίζεται στις απαντήσεις 140,000 ανθρώπων και καταλήγει πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 95 διαφορετικές χώρες πιστεύουν στη μαγεία. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το νούμερο αυτό είναι “σίγουρα υποεκτίμηση”, μιας και πάρα πολλοί είναι διστακτικοί όταν συζητούν για το θέμα αυτό και ενδέχεται να μην απαντούν με απόλυτη ειλικρίνεια.

Συνολικά, η έρευνα συμπεραίνει πως σχεδόν σε κάθε χώρα θα βρεθούν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια εκδοχή της μαγείας, με περίπου το 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνει ότι πιστεύει. Ανακαλύφθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες τοπικές διακυμάνσεις, με τα αποτελέσματα να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ακόμα και από περιοχή σε περιοχή.

Για παράδειγμα, στη Σουηδία μόνο το 9% των συμμετεχόντων ανέφερε πως πιστεύει στη μαγεία, ενώ στην Τυνησία το ποσοστό άγγιξε το 90%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα αυτή έρευνα έγινε μέσα από ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν αυτοπροσώπως, αλλά και μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις, με τη φάση συλλογής δεδομένων να ξεκινά το 2008 και να ολοκληρώνεται το 2017.

Μεταξύ άλλων υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τις ευρύτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων και την πίστη τους στη μαγεία.

  • Σε όλες τις περιπτώσεις οι ερωτηθέντες έπρεπε να απαντήσουν αν πιστεύουν στο “κακό μάτι” ή στην ιδέα ότι “ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ρίχνουν κατάρες ή ξόρκια που προκαλούν κακά πράγματα σε κάποιον άλλο”. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ως ο ορισμός της μαγείας, με το 40% παγκοσμίως να δηλώνει ότι πιστεύει σε αυτή την περιγραφή.

Τα ποσοστά της Ελλάδας:

Όπως φαίνεται από το χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας, τα ποσοστά της Ελλάδας μοιάζουν αρκετά υψηλά, προσεγγιστικά κοντά στο 60 με 70%. Με το ίδιο χρώμα στο χάρτη είναι μαρκαρισμένοι και οι γείτονες μας στην ανατολή, δηλαδή οι Τούρκοι, ενώ οι γείτονες μας στη Δύση, οι Ιταλοί, φαίνεται πως πιστεύουν λιγότερο στο μάτι και τη μαγεία, όπως αυτή ορίζεται από την έρευνα.

  • Πάντα σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σε ατομικό επίπεδο, τα άτομα με μεγαλύτερη μόρφωση και οικονομική ασφάλεια εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να πιστεύουν στη μαγεία. Επιπροσθέτως, υψηλό ποσοστό ατόμων που δήλωσε πίστη σε κάποια θεότητα, ανάφερε πως πιστεύει και στη μαγεία.

Σε εθνικό επίπεδο, οι πεποιθήσεις περί μαγείας συνδέονται με τους αδύναμους θεσμούς, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης και τη χαμηλή καινοτομία, καθώς και με τον κομφορμισμό και τα υψηλότερα επίπεδα προκατάληψης.

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι παρά το πολύ μεγάλο δείγμα της, η νέα αυτή μελέτη έχει και ορισμένους περιορισμούς, αφού δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη.

Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One στις 23 Νοεμβρίου, με τίτλο ‘Witchcraft beliefs around the world: An exploratory analysis’.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εντυπωσιάζει από ψηλά η χιονισμένη Αθήνα – Στα λευκά «ντύθηκαν» Ακρόπολη, Σύνταγμα, Καλλιμάρμαρο (βίντεο)

Εντυπωσιακές εικόνες με drone κατέγραψε το πρακτορείο Eurokinissi από τη χιονισμένη Αθήνα. Στα λευκά έχουν ντυθεί ο βράχος της Ακρόπολης καθώς και το Καλλιμάρμαρο...

Στη Βουλή σήμερα ο Μητσοτάκης: Τι θα πει για τις Ένοπλες Δυνάμεις – Αναφορά...

Στη Βουλή θα μιλήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με σκοπό την ενίσχυση των υπηρετούντων...

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 3.600 οι νεκροί

Πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 7/2

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μετά από διαβούλευση με τους 66 δήμους της Αττικής, τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα αιτήματα των δημάρχων και με...

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Έντονη χιονόπτωση, πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και τις επόμενες ώρες, ενώ η κακοκαιρία Μπάρμπαρα συνεχίζει την...

Μητσοτάκης: Θα θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και η παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης  του πρωθυπουργού,...

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Η Ελλάδα στέλνει άμεσα βοήθεια

Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και την Συρία. Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Ανεβαίνει ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,246ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΛ.ΑΣ: Ουδέν μεμπτό βρέθηκε στον έλεγχο του υιού Θεοδωρικάκου

Ανακοίνωση για την έρευνα που διεξήχθη μετά την καταγγελία αποστρατευθέντος αξιωματικού για συγκάλυψη υπόθεσης...

Έρευνα: Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο

Ο πόνος στη μέση είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, χρόνια...

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ποιος είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος που ερευνούν οι αρχές

Σαν βόμβα έσκασε πριν λίγες ώρες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπό διερεύνηση...

Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη πιστεύουν ακόμη στη μαγεία, στις κατάρες και στο “κακό μάτι”, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

Η πίστη στις διάφορες μαγικές πρακτικές είναι απρόσμενα εξαπλωμένη παγκοσμίως, αν και με μεγάλες...