Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού στη φετινή περίοδο.

«Φαίνεται να συγκαταλεγόμαστε στις πρώτες προτιμήσεις ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. Το 2023 είναι μια κανονική χρονιά με τα συν και τα πλήν της στον τουρισμό. Χωρίς πανδημία ή υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά με έντονο τον ανταγωνισμό από τους άλλους μεσογειακούς προορισμούς όπως η Τουρκία, η βόρεια Αίγυπτος και η Ισπανία» είπε ο Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο αναφέρθηκε στα επιπλέον έξοδα των ξενοδόχων και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει σύγκριση με το 2022 σε σχέση με τα αυξημένα κόστη λόγω κρίσης, αλλά και εξαιτίας της πληθωριστικής πίεσης».

Παραδέχθηκε τις υψηλές χρεώσεις ειδικά σε περιοχές υψηλής ζήτησης, αλλά παρατήρησε πως αυτό δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και τα εστιατόρια, καθώς και τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια.

Για το ενδεχόμενο να φανεί ο αντίκτυπος των επιβαρύνσεων στις τουριστικές επιλογές του 2024, ο κ Τάσιος εστίασε κυρίως στη Μύκονο, ένα νησί που αποτελεί από μόνο του προορισμό τις τελευταίες πολλές δεκαετίες και έκανε λόγο για διόρθωση μέσω αυτορρύθμισης.

Τόνισε «η Μύκονος ήδη βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ειδικά στην διαμονή» ενώ πρόσθεσε πως το ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς «από την άλλη πλευρά, ανά 15νθήμερο καταγράφονται αυξήσεις σε είδη διατροφής, γεγονός που οδηγεί σε διαδικασίες ανακοστολόγησης και αναδιαμόρφωσης των τιμοκαταλόγων. Από το 2022 είχαμε θεωρήσει λογική μια αύξηση της τάξης του 10 με 12% ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν, όπως συμβαίνει σε γενικές γραμμές, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει στις μεμονωμένες κρατήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις.»

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ερωτηθείς μήπως η νησιωτική μας χώρα, λίγο απέχει από το να εξελιχθεί σε απαγορευτικό προορισμό για τους Έλληνες, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Πρότεινε δε ενδεικτικά τη Χαλκιδική ως ιδανικό συγκερασμό τοπίου και λογικών τιμών διαμονής, αφού όπως ανέφερε «μια οικογένεια μπορεί να έρθει με ένα γέμισμα ρεζερβουάρ στο ΙΧ».

Παράλληλα, δημοσιοποίησε τα πρώτα μηνύματα από την προσέλευση των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, που φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς αγγίζουν τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με τα δεδομένα «παρατηρείται εξαιρετική ροή από την αγορά της Αγγλίας. Ακολουθούν Γερμανία και Πολωνία με την τελευταία να έχει επανέλθει δυναμικά καθώς ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών το 2019 με ένα εκατομμύριο αφίξεις. Σταθερή πορεία καταγράφει η ροή αφίξεων στην Αθήνα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ ακολουθούν οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και η Γαλλία.»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα.

Καιρός με δύο «διαθέσεις»: Πρόγνωση μέρα- μέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Μοιρασμένος» θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μεγάλη Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες. Σάββατο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας...

Τουρισμός για Όλους 2024: Έως την 1η Απριλίου οι αιτήσεις – Πότε θα γίνει η κλήρωση και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

Μέχρι τη Δευτέρα, 1η Απριλίου στις 23:59 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στο https://vouchers.gov.gr/tourism4all-2024 για...

O ελληνικός φρέντο στους δημοφιλέστερους καφέδες του κόσμου

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται ο φρέντο εσπρέσο έχει ελληνική καταγωγή και αποτελεί, σύμφωνα...

Κοινωνικός Τουρισμός- voucher: Ποιοι μπορούν να πάνε δωρεάν διακοπές τριήμερο Καθαράς Δευτέρας και Πάσχα

Ευκαιρία απόδρασης ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και του Πάσχα έχουν οι κάτοχοι επιταγών (voucher) ...