Η λίστα αναμονής φτάνει τους 3 μήνες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για όσους έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ, ενώ όσοι πληρώνουν από την τσέπη τους εξυπηρετούνται την επόμενη μέρα. Στον αντίποδα η λίστα αναμονής για εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνά τους 6 μήνες.
Αυτό καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των πολιτών.
«Από την ώρα που ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητες και επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις (υπέρηχους, μαστογραφίες, αξονικές, μαγνητικές κ.λ.π.) ξεκινάει ο Γολγοθάς των πολιτών προσπαθώντας να κλείσουν ραντεβού. Τα νοσοκομεία κλείνουν ραντεβού στη καλύτερη των περιπτώσεων έξι μήνες μετά. Μπορεί να ξεπεράσουν και τον χρόνο. Πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνωστών πραγματοποιούν εξετάσεις μόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς και σε όσους προσέρχονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και κρίνονται ως επείγοντα. Οι ασθενείς υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα ιδιωτικά κέντρα κλείνουν ραντεβού με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ τρεις μήνες μετά… Μπορεί και περισσότερο», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
«Οι πολίτες ταλαιπωρούνται πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης πάνω στην ανάγκη τους για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Στα ιδιωτικά εάν πληρωθεί εξ ολοκλήρου η διαγνωστική εξέταση από τους πολίτες χωρίς να χρησιμοποιήσουν το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, βρίσκουν ραντεβού την επόμενη ημέρα. Απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να παρέμβει ο ΕΟΠΥΥ να εμποδίσει αυτή την εκμετάλλευση», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Τα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό για να πραγματοποιούν έγκαιρα τις διαγνωστικές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Αυτό πρέπει να γίνει ώστε να μην πέφτουν θύματα οι πολίτες, των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων. Ένας από τους πολλούς λόγους της πολύωρης ταλαιπωρίας των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων και της ανάπτυξης ράντζων είναι και το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται και προσφεύγουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επιζητώντας την εισαγωγή τους για εξετάσεις», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.