Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.3 C
Athens

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς για τον κορωνοϊό

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 23 εκατομμύρια.

Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνει πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο καθένας από εμάς είχε γνώση των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων. εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στην Ελλάδα, με το δεδομένο ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ανατρέποντας την καθημερινότητα των πολιτών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία τους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η ΚΕΔΕ -με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και στόχο να ενημερώσουν έγκυρα και εύληπτα τους πολίτες- προχώρησαν στη δημιουργία πολυσέλιδου φυλλαδίου για την COVID-19 και την αλληλεπίδραση που έχει με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τη συγκεκριμένη προσπάθεια υποστηρίζει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας. Στο πολυσέλιδο φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε πολλούς δήμους της χώρας για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των υπαλλήλων των Δήμων, με εύληπτο και απτό τρόπο αναδεικνύονται όσα πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με την Covid 19.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείες, καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ι. Γουδέβενος αναφέρει: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ερωτήματα από ασθενείς με Καρδιοπάθειες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους. Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο οι ασθενείς με Καρδιαγγειακά νοσήματα και ευρύτερα οι πολίτες»

Ασθενείς με Αρτηριακή Πίεση

Σε σχέση με τον κορωνοϊό μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι το 48% των ασθενών που κατέληξαν από Covid- παρουσίαζαν αρτηριακή υπέρταση έναντι 23% των επιζώντων.

Ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου μόλυνσης από SARS-CoV2.

Επομένως, οι υπερτασικοί ασθενείς πρέπει να εφαρμόζουν τις ίδιες προφυλάξεις που εφαρμόζουν τα άτομα της ηλικίας τους ανάλογα με το προφίλ και τις συννοσηρότητες τους. Πρέπει να τονιστεί ότι η θνησιμότητα υπερτασικών ασθενών με COVID-19 ήταν σημαντικά μειωμένη σε εκείνους οι οποίοι ελάμβαναν σταθερά τα φάρμακά τους.

Ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή

Σε ότι αφορά την Κολπική Μαρμαρυγή, οι κατηγορίες ασθενών με ΚΜ που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη και ακολούθως εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών είναι εκείνοι που είναι πάνω από 60 ετών, πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, πνευμονοπάθειες, καρκίνο, παθήσεις των νεφρών και ήπατος ή άλλες χρόνιες καταστάσεις.Επίσης η Κολπική Μαρμαρυγή από μόνη της δεν φαίνεται να θέτει τον ασθενή σε υψηλότερο κίνδυνο, εφόσον δεν συνυπάρχουν οι προαναφερθείσες επιβαρυντικές καταστάσεις.Επιπλέον, ούτε η αντιπηκτική θεραπεία φαίνεται να θέτει τον ασθενή σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου.

Κάπνισμα και Κορωνοϊός

Είναι ευνόητο ότι σε έναν καπνιστή η άμυνα του αναπνευστικού συστήματος και εν γένει του ανοσοποιητικού του είναι μειωμένη και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχίτιδων και πνευμονικών λοιμώξεων.

Μελέτη από την Κίνα αναφέρει μεγαλύτερο ποσοστό απώλεια ζωής σε καπνιστές, συγκριτικά με μη καπνιστές ασθενείς.Σημαντικό είναι επίσης να καταδειχτεί ότι κάπνισμα σημαίνει συχνή επαφή των χεριών με το στόμα, με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο,σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος), ανεξάρτητα από τη χρήση προστατευτικών γαντιών, και δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας.

Κορωνοϊός και Παχυσαρκία

Η πανδημία ανέδειξε εμφατικά την ανάγκη υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού μοντέλου ζωής με την αύξηση της φυσικής άσκησης, τον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων και την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία μειώνει τον αερισμό των πνευμόνων καθώς περιορίζει την έκπτυξη του διαφράγματος, μειώνει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό και αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος με συνέπεια τις θρομβώσεις. Επιπρόσθετα προδιαθέτει σε σακχαρώδη διαβήτη.

Το Έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει

Η παραίνεση «Μην πηγαίνετε άσκοπα στο Νοσοκομείο» δεν ισχύει για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα (πόνος στο στήθος, δύσπνοια) με ή χωρίς ιστορικό γνωστής καρδιαγγειακής νόσου, που οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους ή να καλέσουν το 166 για βοήθεια. Ένα πιθανό έμφραγμα σε ασθενή, σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Η στεφανιαία νόσος εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας!

Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας για ασθενείς με Καρδιαγγειακό Νόσο

1. Αποφυγή συναθροίσεων, παραμονή στο σπίτι και τήρηση κανόνων υγιεινής.

2. Οχι επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία ΕΑΝ δεν υπάρχουν συμπτώματα.

3. Απόλυτη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ., ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο.

4. Προσοχή στη διατροφή, αποφυγή αλατιού και καπνίσματος.

5. Εάν παρουσιαστούν οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή ζάλη με αίσθημα παλμών) επικοινωνούμε ΑΜΕΣΑ με τον θεράποντα καρδιολόγο ή καλούμε για τις Πρώτες Βοήθειες

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαρτίου φτάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρώνου ντε Κουμπερτέν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1938 φτάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρώνου ντε Κουμπερτέν, αναβιωτή...

Ημέρα Γυναίκας: Η Καρδιαγγειακή υγεία της γυναίκας από την παιδική ηλικία έως την εμμηνόπαυση

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, έχει αναθεωρηθεί,  καθώς...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...