Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Το “αντίο” στον Ίβκοβιτς από τον κόσμο του μπάσκετ

Ο θρύλος του Παγκόσμιου μπάσκετ, Ντούσαν Ίβκοβιτς «έφυγε» τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου σε ηλικία 78 ετών.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο θρύλος της προπονητικής, εισήχθη στην εντατική νοσοκομείου του Βελιγραδίου, όπου και απεβίωσε νωρίς το πρωί. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η ομοσπονδία μπάσκετ της Σερβίας.

Ομάδες της Euroleague, ομοσπονδίες, αντίπαλοι και συνεργάτες, έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια, μίας θρυλικής μπασκετικής προσωπικότητας.

Ο «Ντούντα» αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια κάποια προβλήματα με την καρδιά του, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει υγρό στους πνεύμονες του, που ήταν όπως αναφέρουν και τα σέρβικα ΜΜΕ και η αιτία που έφυγε από τη ζωή.

Ο «σοφός» ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές όλων των εποχών που πέρασαν από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Γεννήθηκε το 1943 στο Βελιγράδι και στην πορεία έγινε ο προπονητής ορόσημο του σερβικού μπάσκετ, με μια σπουδαία καριέρα σε Σερβία αλλά και Ελλάδα, θεωρώντας τη χώρα μας δεύτερη πατρίδα του.

Ήταν εκείνος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση της Euroleague δυο φορές και μάλιστα σε διαφορετικές περιόδους όπου διατέλεσε προπονητής (1997, 2012). Εκτός από προπονητής των ερυθρόλευκων (1996-1999 και 2010-2012) έχει καθίσει στον πάγκο του Άρη (1980-1982), του ΠΑΟΚ (1991-1993), του Πανιωνίου (1994-1996) και της ΑΕΚ (1999-2001).

Από το πέρασμά του από την Ελλάδα έμεινε στην ιστορία, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερα Κύπελλα, ενώ το 2017 τιμήθηκε από την Euroleague με τον τίτλο «legend», μπαίνοντας στο πάνθεον των «θρύλων» της διοργάνωσης.

Η πορεία του στην Ελλάδα

Πρώτος σταθμός του ήταν ο Άρης το 1980, αλλά συνέδεσε το όνομά του πιο πολύ με τον Ολυμπιακό, όπου υπέγραψε το 1996 και τον οδήγησε στο πρώτο Triple Crown (Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα, Κύπελλο) της ιστορίας του το 1997. Δεκαπέντε χρόνια μετά ήταν ο αρχιτέκτονας της επιστροφής των «ερυθρολεύκων» στην κορυφή της Ευρώπης με το έπος της Πόλης στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με τους Πειραιώτες έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1997, 2012) και ισάριθμα Κύπελλα (1997, 2011).

Οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Σαπόρτα το 2000 στον τελικό με την Κίντερ του Έτορε Μεσίνα. Ως τεχνικός της «Ένωσης» πήρε δύο το Κύπελλο (2000, 2001).

Ήταν προπονητής στο δεύτερο και τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (1992). Με τον «δικέφαλο» του Βορρά έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση ευρωπαϊκού Κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με το μοιραίο λάθος του Παναγιώτη Φασούλα στην τελευταία φάση του αγώνα που στοίχισε τον τίτλο στον ΠΑΟΚ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«”Έφυγε” ο μεγαλύτερος όλων
Η “ερυθρόλευκη” οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας.

Ο Ντούντα του Θρύλου έκανε το μεγάλο ταξίδι και άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό. Τέτοιες ώρες τα λόγια είναι φτωχά…

Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του.
Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες.
Θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Καλό ταξίδι Θρυλικέ Ντούντα…»

ΠΑΟΚ

«Ο δάσκαλος, ο σοφός, ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μία τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου μπάσκετ, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Οι αναμνήσεις όμως θα μείνουν για πάντα, όπως και η τεράστια προσφορά του στο άθλημα.
Καλό ταξίδι Ντούντα…»

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός εκ των κορυφαίων “δασκάλων” του αθλήματος».

ΟΛΙΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ

«Η Ολίμπια Μιλάνου θρηνεί για τον θάνατο του θρυλικού προπονητή, Ντούσαν Ιβκοβιτς. Αναπαύσου εν ειρήνη».

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
«Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς πέθανε. Αναπαύσου εν ειρήνη, ΘΡΥΛΟΣ!»

ΜΠΑΓΕΡΝ
«Ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές – Αναπαύσου εν ειρήνη»

ΠΣΑΚ

«Θα σε θυμόμαστε με αγάπη!
Θα σε θυμόμαστε για όσα προσέφερες!
Καλή αντάμωση δάσκαλε…»

FIBA EuroBasket

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Ντούντα!
Ο θρυλικός προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών».

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

«Ο Ερυθρός Αστέρας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ντούσαν Ιβκοβιτς.
Ας έχει αιώνια δόξα και έπαινο!»

ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

«Νωρίς σήμερα το πρωί, η καρδιά του σπουδαίου μπασκετικού πατέρα, του διάσημου «Σταυροφόρου», σταμάτησε να χτυπά, ένας άνθρωπος του οποίου η μπασκετική κληρονομιά δεν περιγράφεται με λόγια.
Η αποψινή μονομαχία εναντίον @AnadoluEfesSK θα αρχίσει με ένα λεπτό σιγής!»

ΕΣΑΚΕ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε ηλικία 78 ετών.

Ο εκλιπών άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο μπάσκετ έχοντας πολλές επιτυχίες και μία μυθική καριέρα.

Θα θυμόμαστε τον δάσκαλο του μπάσκετ για τη συνέπεια, το ήθος και την αγάπη του για την Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες

Ο Παναθηναϊκός έμεινε «ζωντανός» στην προσπάθειά του να πάρει την πρόκριση στο Final Four της Ευρωλίγκας επικρατώντας με 95-79 της Μπακάμπι Τελ Αβίβ στο...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 25/4/24

Το δεύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και η πρεμιέρα της Σάκκαρη στο Madrid Open κόντρα στην Βέκιτς ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα...

Νίκη- τίτλου για την ΑΕΚ 3-0 επί του Παναθηναϊκού

Μεγάλη νίκη με σκορ 3-0 πήρε η ΑΕΚ στην έδρα της επί του Παναθηναϊκού για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ στη Σουπερ Λίγκα...

Έχασε βαθμούς και έδαφος ο Ολυμπιακός

Ισόπαλοι με σκορ 1-1 αναδείχθηκαν Ολυμπιακός και Άρης στη Θεσσαλονίκη για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας. Με το αποτέλεσμα αυτό οι...

Στις 17 Μαϊου, θα ανακοινώσουν μαζικά ποιοί ποδοσφαιριστές είναι ομοφυλόφιλοι

 Η ομοφυλοφιλία στο ποδόσφαιρο παραμένει ταμπού και στη Γερμανία σχεδιάζουν να το γκρεμίσουν στις 17 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία παίκτες, προπονητές αλλά και διαιτητές θα αποκαλύψουν ότι.... είναι γκέι,...

Απαγόρευση συγκεντρώσεων οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού

Με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις οπαδών της ΑΕΚ (στη Νέα Ερυθραία) και του Παναθηναϊκού (στο κέντρο της Αθήνας) έξω από τα ξενοδοχεία...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/4/24

Το ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, τα ματς Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ για την Super League, όπως και το παιχνίδι Μπαρτσελόνα –...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πέθανε ο δημοσιογράφος ο Μανώλης Σπανάκος

Τον θάνατο του δημοσιογράφου Μανώλη Σπανάκου, ο οποίος έφυγε από την ζωή την Κυριακή...

Σαν σήμερα 20 Απριλίου πέθανε ο Νίκος Ρίζος

Ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στην Άρτα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο...

Με πρωταγωνιστή τον Σλούκα ο Παναθηναϊκός κέρδισε 77-71 τον Ολυμπιακό

Πολύ σημαντική νίκη με σκορ 77-71 πήρε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού για την...

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα της ΚΑΕ για όσους βρεθούν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται απόψε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ(20.15) για την τρίτη αγωνιστική του...